Iepazīsti Austrālijas un Jaungvinejas pamatiedzīvotāju mākslu

Piektdien, 2016. gada 12. februārī, plkst. 10.00 – 11.30 Mākslas muzeja "Rīgas Birža" Konferenču zālē (3. stāvā; Doma laukumā 6, Vecrīgā) norisināsies izstādes "Aborigēnu un papuasu māksla" lasījumi, kuros speciālisti no Lietuvas un Latvijas piedāvās tuvāk iepazīt Austrālijas un Jaungvinejas pamatiedzīvotāju mākslu, uzzināt, kā Okeānijas reģiona māksla ieguvusi pasaules klasikas statusu un kādas aizraujošas bagātības savās kolekcijās glabā Lietuvas Mākslas muzejs.

No 2016. gada 13. februāra līdz 17. aprīlim Mākslas muzejā "Rīgas Birža" būs skatāma unikāla izstāde no Lietuvas Mākslas muzeja krājuma, kas aicinās apbrīnot Austrālijas un Jaungvinejas pamatiedzīvotāju radītos artefaktus – gleznas, dievu figūriņas, senču maskas, sakrālos objektus. Visi eksponāti ir saistīti ar šo tautu garīgajām tradīcijām, daudzi aplūkojamie priekšmeti kādreiz tikuši izmantoti dažādos rituālos vai kalpojuši kā sargi pret ļaunajiem gariem. 20. gadsimta sākumā Eiropas modernisti eksotisko tautu mākslā meklēja spontanitāti, patiesumu, vitalitāti – kvalitātes, kas pirmatnējo meistaru darinājumos bija pārpārēm. Šodien tie ne tikai apliecina mītisko pasaules redzējumu cilvēces bērnībā, bet uzrāda arī, ko esam zaudējuši civilizācijas procesā.

Ar savu dalību izstādei "Aborigēnu un papuasu māksla" veltītos lasījumus pagodinās Latvijas Universitātes profesors Leons Taivāns, kurš stāstīs par Okeānijas tautām un to kultūru mūsdienu aspektā. Īpašā pasākuma viešņa ir Lietuvas Mākslas muzeja speciāliste Jūlija Mušinskiene (Julija Mušinskienė), kura iepazīstinās ar Lietuvas Mākslas muzeja Okeānijas mākslas kolekcijas vēsturi un detalizētāk raksturos pārstāvētā reģiona kultūras mantojumu, balstoties uz eksponētajiem priekšmetiem.

Sabiedrības priekšstatus par apkārtējās pasaules daudzveidību joprojām lielā mērā ietekmē vizuālā informācija un masu mediju piedāvātais traktējums, tādēļ lasījumu noslēgumā Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu kuratore, mākslas zinātniece Irēna Bužinska sniegs nelielu ieskatu 20. gadsimta sākuma un 30. gadu Latvijas presē un fotogrāfijās, kuras atspoguļo vai komentē Okeānijas tautu tradīcijas un dzīvesveidu. Mākslas darbu fotogrāfijas īpaši 20. gadsimta laikā palīdzēja veidot jaunu skaistuma ideālu, pateicoties kuram šo tālo zemju pamatiedzīvotāju garīgās dzīves un radošuma izpausmes vairs netiek uztvertas kā margināli eksotiski artefakti, bet ieguvušas pasaules mākslas klasikas statusu.

Uz lasījumiem Mākslas muzejā "Rīgas Birža" laipni aicināts ikviens!

Pasākums notiks latviešu un lietuviešu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā.

Ieeja brīva.

Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

LASĪJUMU PROGRAMMA:

10.00    Lasījumu atklāšana

Izstādes kuratores, mākslas zinātnieces Vitas Birzakas ievadvārdi

10.00–10.30    Pārskats par Okeānijas tautām un to kultūru mūsdienu aspektā

Prof. Leons Taivāns, Latvijas Universitāte

10.30–11.00    Okeānijas mākslas kolekcija Lietuvas Mākslas muzejā

Jūlija Mušinskiene (Julija Mušinskienė), Lietuvas Mākslas muzejs

11.00–11.30    Okeānija fotogrāfiju un preses atspoguļojumā:

no margināli eksotiska reģiona un artefaktiem

līdz pasaules mākslas klasikas statusam

Irēna Bužinska, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50355697sec.