Festivālā «Vīnes klasika» pianists Juris Žvikovs atklās Bēthovena mūziku

VSIA "Latvijas koncertu" organizētajā festivālā "Vīnes klasika" ekscentriskais un aizrautīgais pianists Juris Žvikovs, kas nominēts Lielajai mūzikas balvai 2015 kategorijā "Par izcilu interpretāciju", 2016. gada 19. februārī Spīķeru koncertzālē aicina interesentus tuvāk ielūkoties Vīnes dižgara Ludviga van Bēthovena un citu komponistu skaņu observatorijās. Solokoncertā Žvikovs atklās pianista domāšanas veidu, daloties tehniskajos novērojumos par 19., 20. un 21. gadsimta klaviermūzikas eklektisko dabu.

Koncertā līdzās Spīķeru Steinway&Sons uz skatuves būs arī mutes ermoņikas, rotaļpīkšķis, rotaļklavierītes un vēl citi klavierēm ne visai radniecīgi skaņurīki, kas laika gaitā, iespējams, atvasināti tieši no iecienītā melnbaltā taustiņinstrumenta. Gaismu partitūru pārraudzīs video mākslinieks Roberts Rubīns, savukārt par labskaņu rūpēsies skaņu operators Dmitrijs Tarasovs.

Ludvigs van Bēthovens dzimis Bonnā. Viņa tēvs bijis Ķelnes kapelmeistara dziedonis, savukārt, vectēvs – arhibīskapa kapelmeistars. Septiņpadsmit gadu vecumā Bēthovens Vīnē iepazinās ar  Mocartu, kurš, noklausījies Ludviga spēli, klātesošajiem lika pie sirds: "Sargājiet viņu, reiz par viņu runās visa pasaule." Tikām Ludviga van Bēthovena skolotājs, Vīnes klasiķu tēvs Jozefs Haidns, savam audzēknim sacīja: "Jums ir milzīgs talants un jūs sasniegsiet vēl vairāk; jūsu skaņdarbos vienmēr būs kas neparasts. Jūs esat visai drūms un dīvains, bet mūzikas stils vienmēr norāda uz iekšējo pasauli!" Kompozīcijas stundas pie Haidna gan nedeva gaidīto rezultātu, un Bēthovens pievērsās klavierspēlei, īsā laikā kļūdams par spilgtu, virtuozu koncertpianistu. Par Bēthovena daiļrades skaņu laboratoriju kļuva klaviersonātes (to kopskaitā ir 32), bet sonātēs pārbaudītie jauninājumi un atklājumi pēcāk tika pārcelti citos žanros, to skaitā deviņās nozīmīgās simfonijās, septiņos klavierkoncertos, sešpadsmit stīgu kvartetos, un vairākos citos kamermūzikas ansambļos.

Koncertā dzirdēsim arī Sergeja Prokofjeva, Džordža Krama, Morica Egerta kompozīcijas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51372194sec.