Latvijas Nacionālais vēstures muzejs aicina uz tikšanos ar muzeja arheologiem

2016. gada 20. februārī plkst. 12.00 LNVM apmeklētāji aicināti tikties ar izstādes "Ceļā uz latviešu tautu" veidotājiem – LNVM Arheoloģijas departamenta speciālistiem Vitoldu Muižnieku, Baibu Vasku, Baibu Ddumpi, Iritu Žeieri.

Kopš 2015. gada oktobra beigām LNVM telpās Brīvības bulvārī 32, ir apskatāma izstāde "Ceļā uz latviešu tautu". Tā veltīta latviešu tautas veidošanās vēsturei, kas aptver laika posmu no 13. līdz 19. gs. Izstāde ir turpinājums LNVM aizsāktajam ciklam "Latviešu saknes", kura ietvaros jau ir notikuši vairāki pasākumi veltīti Latvijas sentautu (kuršu, zemgaļu, lībiešu, latgaļu un sēļu) vēsturei.

Izstādes "Ceļā uz latviešu tautu" veidošanā izmantoti muzeja arheoloģiskā un etnogrāfiskā krājuma materiāli, rakstīto avotu liecības un valodniecības materiāli. Lielāka uzmanība veltīta arheoloģiskajām liecībām, kuras ļauj izsekot izmaiņām materiālajā un garīgajā kultūrā, kā arī atklāj etnisko procesu norisi apskatāmā periodā.

Izstādes kurators LNVM Arheoloģijas departamenta pētnieks Dr. hist. Vitolds Muižnieks palīdzēs apmeklētājiem padziļināti iepazīties ar vairākiem aspektiem, kas raksturo latviešus kā etnisku kopienu un atspoguļo tās veidošanās gaitu – kā formējusies latviešu vēsturiski apdzīvotā teritorija, kādas pārmaiņas skārušas materiālo kultūru, kā mainījušās tradīcijas un valoda.

Par jaunajām, tieši šai izstādei izgatavotajām 14. – 17. gs. apģērbu rekonstrukcijām – apģērba sastāvdaļām un raksturīgām tā detaļām – stāstīs LNVM Arheoloģijas departamenta pētniece Irita Žeiere.

Ar laikmetam raksturīgā ornamenta veidošanos un attīstību iepazīstinās LNVM Arheoloģijas departamenta pētniece Dr. art. Baiba Vaska. Šo tēmu izstādē var iepazīt apskatot rotu, īpaši 16.-17. gadsimta saktu attīstību.

LNVM Arheoloģijas departamenta pētniece Baiba Dumpe palīdzēs ielūkoties dažās viduslaiku un jauno laiku sadzīves detaļās, apskatot saimniecībā lietotos keramikas darinājumus, muzicēšanas prasmes un galda kultūru, kā arī iepazīties ar podniecības attīstību laikā no 13. gadsimta līdz pat 19. gadsimtam.

Izstāde "Ceļā uz latviešu tautu" būs skatāma līdz 2016. gada septembrim.

Pasākums norit LNVM ciklā "Sestdienas tikšanās muzejā".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Latvija
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44125199sec.