Piedalies interesantā mākslas ceļojumā pa bohēmas pēdām Rīgas ielās

2016. gada 20. februārī, četri Rīgas muzeji – Jāņa Akuratera muzejs, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs, Andreja Upīša memoriālais muzejs, Aleksandra Čaka memoriālais dzīvoklis-muzejs – aicina doties interaktīvā pastaigā pa pilsētu "Aleksandrs un Aleksandra, Jānis, Andrejs un Romans bohēmas gaitās...", kuras laikā būs iespēja iepazīt Rīgas senos krodziņus, memoriālos muzejus un stāstus par dzejniekiem, rakstniekiem un māksliniekiem. Akcijas sākums plkst. 12.00.

"Daudz lielu notikumu un raibu ainu ir norisinājušies uz Rīgas ielām, bet sevišķi daudz viņas namos. Ir daudzas mājas Rīgā, kuras, ja varētu runāt, pastāstītu brīnumlietas par pagātni. Sevišķi tie ir vecie namiņi, pa lielākai daļai tagad mazas, neievērojamas mājas. Daudzas no tām jau nozudušas, un viņu vietā lepni stāv sešstāvu celtnes. Bet senā romantika viņu pamatos vēl dzīva…" – tā savas atmiņas par slaveno 20. gadsimta sākuma bohēmas vietu Suvorova viesnīcu iesāk Jānis Akuraters, nosaucot to par "literatūras vēstures skatuvi".

20. februāra akcija / ceļojums "Aleksandrs un Aleksandra, Jānis, Andrejs un Romans bohēmas gaitās..." sāksies Andreja Upīša memoriālajā muzejā (Brīvības ielā 38, dz. 4), kur virtuāli – senos fotoattēlos – varēs iepazīties ar dažādiem krodziņiem, kas atradušies Rīgas centrā, un noklausīties stāstījumu par Andreja Upīša vērojumiem iecienīto krodziņu vietās un to atspoguļojumu romānos "Zelts" un "Sieviete".

Ceļojums turpināsies Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā (Elizabetes ielā 57a, dz. 26). Šeit pasākuma dalībnieki uzzinās par galveno muzeja mākslinieku bohēmas dzīvi un dažus amizantus faktus par viņu laikabiedru – izcilu latviešu grafiķi Sigismundu Vidbergu. Muzejā būs iespēja aplūkot izstādi "Romans Suta un Sigismunds Vidbergs. Divu meistaru radošais dialogs".

Akcijas tālākais ceļš vedīs uz vietām, kur kādreiz atradās kafejnīca "Mazais Vērmaņa parks", Suvorova viesnīca, krodziņš "Pegazs", "Sukubs", "Otto Švarca kafejnīca", "Romas pagrabs", "Kazarova pagrabs", "Šīrona krogs" u.c. Skanēs stāsti par Andreja Upīša, Aleksandra Čaka, Romana Sutas, Aleksandras Beļcovas un Jāņa Akuratera piedzīvojumiem šajās vietās.

Pēdējā pieturvieta sestdienas ceļojumā paredzēta Aleksandra Čaka muzejā (Lāčplēša ielā 48/50, dz. 14), kur būs ne tikai stāsti par dzejnieka bohēmas gaitām dažādos Rīgas krodziņos, bet arī par biedrības "Zaļā Vārna" rīkotajiem "jampampiem". Interesanti fakti par "Zaļās Vārnas" saviesīgo dzīvi rodami Lidijas Gulbes (Fridriha Gulbja sievas), kura no 1929. gada vadīja biedrības dāmu komiteju, rakstītajā dienasgrāmatā. Tā, piemēram, par pirmo jampampu, kas notika 1929. gadā Raiņa kluba telpās, lasāms: "Čokiņš prasīja man kādu darbu. Raisters ar Spuļģi stāvēja pie durvīm un katra viesa ienākšanu paziņoja ar lielu kliedzienu. Pēc tam veda riņķī ap zāli kā jauno pāri un iepazīstināja. Valda Moora stāstīja jautrus gabalus no savas dzīves. 1. jampampam par godu bija uzaicināts fotogrāfs un kopīga fotografēšanās, kam sekoja dejas, ēšana un smiešanās."

Ar pasākumu "Aleksandrs un Aleksandra, Jānis, Andrejs un Romans bohēmas gaitās..." memoriālie muzeji turpina iepriekšējos gados kopīgi rīkotās akcijas / ceļojumus. Nākamā pastaiga plānota 2016. gada martā par tēmu "Mākslas darbi memoriālo muzeju kolekcijās".

AKCIJAS PROGRAMMA:

•    Virtuālais ceļvedis "Bohēmas vietas Rīgas centrā". Andreja stāsts
Andreja Upīša memoriālais muzejs / Brīvības iela 38, dz. 4
•    Daži amizanti fakti par Aleksandru, Romanu un Sigismundu...
Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs / Elizabetes iela 57a, dz. 26
•    Senās kafejnīcas un krodziņi Rīgas centrā
Pastaiga pa pilsētu
•    No Kazarova vīna pagraba līdz smalkajam Švarca restorānam. Jāņa stāsts
Pastaiga pa pilsētu
•    "Pie Šīrona" un "Zaļās Vārnas" jampampi. Aleksandra stāsts
Aleksandra Čaka memoriālais dzīvoklis-muzejs / Lāčplēša iela 48/50, dz. 14

MĒRĶAUDITORIJA: Pieaugušie, studenti, skolēni, pensionāri

PAPILDU  INFORMĀCIJA:
[email protected]

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47217989sec.