Latvijas Nacionālais mākslas muzejs uzsāk mākslas darbu pārvešanu uz atjaunoto muzeja ēku

2016. gada 8. martā, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) uzsāka mākslas darbu pārvešanu uz atjaunoto muzeja ēku. Eksponātu pārvešanu muzejs sāk ar tēlniecības kolekcijas darbiem, kuriem vēlāk sekos arī glezniecības un grafikas darbi.

Pirmais eksponāts, kas mediju pārstāvju klātbūtnē tika novietots muzeja zālē, ir izcilā mākslinieka, viena no latviešu profesionālās tēlniecības pamatlicējiem Teodora Zaļkalna (1876–1972) granīta skulptūra "Cūka" (1937). Tas ir viens no pazīstamākajiem tēlniecības darbiem Latvijas mākslas vēsturē.

"Šis ir brīdis, kad mēs sākam vest atpakaļ muzeja eksponātus pēc trīs gadus ilgušajiem rekonstrukcijas darbiem. Kā pirmo izvēlējāmies pārvest Teodora Zaļkalna darbu "Cūka", jo tieši šis darbs ir bijis viens no apmeklētāju iemīļotākajiem darbiem muzejā. Šodien jums bija iespēja redzēt to, cik daudz laika mums prasīja viena tēlniecības darba ievešana un uzstādīšana. Kopumā atpakaļ uz muzeju ir jāpārved ap 40 000 mākslas darbu, bet jaunajā pastāvīgajā ekspozīcijā tiks izvietoti ap 500 mākslas darbu," procesu komentēja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce.

Paralēli mākslas darbu pārvešanai marta un aprīļa mēnesī muzejā notiks apjomīgi pastāvīgās ekspozīcijas un atklāšanas izstādes iekārtošanas darbi, kā arī sagatavošanās darbi apmeklētāju uzņemšanai muzejā.

Pastāvīgās ekspozīcijas dizaina projektu izstrādājis "Dd Studio". "Mūsu mērķis, sadarbojoties ar muzeja komandu, ir izveidot mūsdienīgu, apmeklētājiem draudzīgu un informatīvi bagātu ekspozīciju. Ekspozīcijā centrālā loma ir ierādīta pašiem mākslas darbiem, bet tos ietvers multimediāla infrastruktūra, kas paplašinās apmeklētāja pieredzi, vienlaicīgi netraucējot novērtēt unikālos mākslas darbus no muzeja kolekcijas," par darbu pie topošās ekspozīcijas stāsta "Dd Studio" radošais direktors Jānis Mitrēvics.

Jaunizveidotā pastāvīgā ekspozīcija "Latvijas māksla. 19.–20. gadsimts" pirmo reizi aptvers Latvijas mākslas vēstures kopainu divu gadsimtu garumā. Tā būs iekārtota pēc hronoloģiski stilistiskā principa. Kopumā tā veidos stāstījumu par Latvijas mākslas vēsturi, izceļot nozīmīgākos darbus, skaidrojot to jēgu un māksliniecisko nozīmi, kā arī kultūrvēsturisko un sociālo kontekstu. Gleznas, skulptūras un grafikas būs izvietotas telpā tā, lai katru mākslas darbu būtu iespējams novērtēt kā pašvērtīgu un pašpietiekamu mākslas darbu. Vienlaicīgi apmeklētājiem būs pastāvīgi pieejama informācija par ekspozīcijā redzamo vairākos izziņas līmeņos.

Jaunajā apakšzemes izstāžu zālē būs aplūkojama Miervalža Poļa izstāde "Ilūzija kā īstenība", kas būs pirmā tik plašā, visus mākslinieka radošās darbības periodus reprezentējošā darbu skate.

Muzeja atklāšana notiks 2016. gada 4. maijā laukumā Esplanādes parka pusē. Apmeklētājus sagaidīs jauna pastāvīgā ekspozīcija, jaunas izstāžu zāles apakšzemes piebūvē un vēsturiskās ēkas bēniņu daļā. Apmeklētāju ērtībām būs pieejamas mūsdienīgas ekspozīciju un izstāžu interpretācijas un izziņas iespējas, bezvadu interneta pieslēgums, atpūtas zonas pastāvīgajās ekspozīcijās, bērnu nodarbību telpa, kafejnīca, suvenīru veikals un  konferenču zāle. Muzejs būs pieejams ģimenēm ar bērnu ratiņiem un apmeklētājiem ratiņkrēslos.

No 4. maija Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka būs atvērta apmeklētājiem sešas dienas nedēļā – otrdienās, trešdienās un ceturtdienās no plkst. 10.00 līdz 18.00, piektdienās no plkst. 10.00 līdz 20.00, sestdienās un svētdienās no plkst. 10.00 līdz 17.00. Piektdienās atgriezīsies apmeklētāju iemīļotās Vēlās piektdienas – iespēja apskatīt muzeja ekspozīcijas un izstādes līdz astoņiem vakarā.  Savukārt pirmdienās muzejs būs slēgts.

Gatavojoties atklāšanai, muzejam ir veikta pārzīmološana un tiek uzlabota apmeklētāju apkalpošanas kvalitāte. Jaunās zīmola stratēģijas galvenās vērtības ir pieejamība un atvērtība apmeklētājiem un to iesaiste kopīgas pieredzes veidošanā. Grafiski lakonisko muzeja zīmi veido "MM" burtu kods - pakāpeniski izgaismots siluets, kas norāda uz spēli ar aizklāto un atklāto, mākslas daudzslāņainību, dažādajām iespējām tās uztverē un interpretācijā.

Lai atvieglotu muzeja apmeklējuma plānošanas un izziņas procesu, ir izveidota jauna muzeja mājas lapa www.lnmm.lv – lietotājam ērta, viegli pārvaldāma platforma, kas ir pieejama arī mobilajās ierīcēs. Citi pārsteigumi vēl sekos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Latvija
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.09142494sec.