Izstādē aplūkojama Okeānijas salu māksla

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā atklāta izstāde "Okeānijas krāsas. Māksla un Medicīna". Izstāde ir starptautisks projekts, kas tapis muzejam sadarbojoties ar Sabiedrības attīstības biedrību "Tapa" un Klusā Okeāna salu Mākslas muzeju.

Viss mazais ir arī skaistais. Nelielās Klusā okeāna un Okeānijas salas un atoli stiepjas no Malakas šauruma līdz Ziemeļamerikas un Dienvidamerikas piekrastei. Kopumā tās ir aptuveni 14 dažādas valstis, kas veido Okeānijas reģionu. Šeit ir bijusi hierarhiska sabiedrība, ko veidoja valdnieki, priesteri, karavīri un vienkāršie cilvēki, kuri nodarbojās ar lauksaimniecību un zvejniecību.

Izcelsmei bija ārkārtīgi būtiska nozīme un ciltsrakstus godāja ikviens. Dižciltīgo ģimeņu ciltsraksti varēja sniegties pat līdz dieviem. Vīrieši un sievietes no daudzām dažādām šo salu kultūrām ir radījuši dažādus dizainus, rakstus un formas, kam par iedvesmu kalpoja ciltsrakstu līnijas: fiziskā, sociālā un garīgā vide, kas atspoguļoja viņu dzīvi. Vēl pirms Klusā okeāna salu atklāšanas 1800-to gadu sākumā, daudzi no šiem darbiem ir bijusi neatņemama rituālu daļa, kas ietekmēja sabiedrisko dzīvi, navigāciju, piedzimšanu, laulības un ceremoniālos pienākumus. Neraugoties uz lielajiem attālumiem starp salu grupām, to iedzīvotājiem ir kopīgs kultūras mantojums.

Būdama no visai tālas vietas uz Zemes, un tādēļ bieži vien nepelnīti piemirsta Starptautisko izstāžu apritē, Okeānijas salu māksla būs skatāma Paula Stradiņa medicīnas vēstures muzejā, sadarbībā ar Sabiedrības attīstības biedrību "Tapa"  un Klusā Okeāna salu Mākslas muzeju Rīgā rīkotajā izstādē ar nosaukumu "Okeānijas krāsas". Klusā okeāna salām ir bagātīgs vēsturiskais mantojums, pateicoties garajai Eiropas valstu kolonizācijas vēsturei un pašai Okeānijas salu kultūrai, kurā apvienotas tradīcijas un salu koloniālā pagātne.

Izstādē tiks eksponēti daži artefakti no laika pirms divdesmitā gadsimta. Šiem priekšmetiem ir bijusi būtiska ietekme uz laikmetīgo mākslu, jo tos ir studējuši un arī apbrīnojuši tādi mākslinieki, kā: Pablo Pikaso, Pols Gogēns un Henrijs Mūrs. Tie turpina iedvesmot arī pašas Okeānijas māksliniekus, no kuriem daudzi ir radījuši neaizmirstamus mākslas darbus.

Izcilu Okeānijas mākslinieku darbu kolekcija būs apskatāma Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā. Starp šiem darbiem būs mākslinieku no Vanuatu Nikolaja Mishutushkina un Aloī Pilioko gleznas. Modernais stils un spilgtu un drosmīgu krāsas izmantošana viņu gleznās ataino šī reģiona dabas pasakaino skaistumu. Lielākā gleznu daļa attēlo daudzveidīgu un atšķirīgu krāsu un stilu gammu, kas patiesi atgādina Klusā okeāna salu ainavas.

Izstādes kolekcijā iekļauti arī apģērbi, kas izgatavoti no īpaša materiāla - tapa, kāds ir atrodams tikai Okeānijas reģionā. Tapas apģērbu stils un motīvi var būt atšķirīgi dažādās salās un pilsētās, taču to izmantošana ir vienāda visās Okeānijas salās. Pirms Klusā okeāna salu atklāšanas 1800-tajos gados, tapa tika izmantota apģērbam un kanoe burām, un dažādie zīmējumi bija paredzēti īpašiem gadījumiem. Liela daļa tapas, kuras Tonga karalis dāvāja Fidži karaliskajai ģimenei, tiks parādīta arī izstādē.

Šajā izstādē īpaša uzmanība tiks pievērsta arī veidam, kādā Okeānijas salās notika cīņa ar slimībām, atspoguļojot laika periodu vēl pirms salas tika atklātas. Lielākā daļa Okeānijas iedzīvotāju tradicionāli vērsās pie dziedniekiem, kuri izmantoja, galvenokārt, augu izcelsmes ārstniecības līdzekļus. Apgraizīšana un tetovēšana bija dzimumbrieduma svinēšanas rituāli vēl pirms misionāru ierašanās. Arī kanibālisms ir bijusi neatņemama Okeānijas salu iemītnieku dzīves sastāvdaļa pirms misionāru ierašanās.

Kopīgā izstāde ir mūsu iespēja uzzināt vairāk par Okeānijas salu iedzīvotāju kultūras un mākslas praksi. Izstādes rīkotāji tic, ka jums patiks šī izstāde un, ka būsiet uzzinājuši vairāk par Okeānijas salām un, ka varbūt kādu dienu apsvērsiet iespēju apmeklēt šo unikālo, neskarto un kultūras ziņā tik daudzveidīgo reģionu.

Kopumā Okeānijas reģionu veido aptuveni 14 dažādas valstis, kurās ir ļoti dažāda sabiedrība un pārvaldes formas, taču tām visām ir viens kultūras mantojums, ar daļu no tā var iepazīties izstādē "Okeānijas krāsas. Māksla un medicīna". Izstāde Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā būs apskatāma no 2016. gada 11.marta līdz 21.maijam.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Latvija
Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.72999382sec.