Gaismas pilī 12.03.2016 ar plašu programmu norisinās Latgales diena

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) sestdien, 12.03.2016, notiks Latgales diena, kuras laikā apmeklētājiem būs iespēja iepazīt Latgales kultūras bagātību un unikalitāti, tās izpausmes literatūrā, mūzikā, dramaturģijā, amatniecībā, kino.

Šī diena veltīta vienai no pašlaik LNB aplūkojamās izstādes “Nevar nerakstīt” tematiskajām daļām – latīņu drukas aizliegumam Latgalē 19. gadsimta otrajā pusē un Latgales kultūras renesansei.

Dienas iesākumā plkst. 10.30 kopā ar Rogovkas ļaudīm notiks pasākuma atklāšana. Pēcāk sekos gan Baltinavas teātra kopas “Palādas” komēdija “Ontans iza­klaidej”, gan dejas un dziesmas ar Viļakas folkloras kopu “Upīte”, latgaliski tulkotās Luisa Kerola grāmatas “Alise Breinumu zemē” lasīšana, Latgales tradicionālo ēdienu baudīšana no biedrības “Latgolys golds”, Ludzas amatnieku centra darbnīcas un Latgales Studentu centra muzikāli literāri priekšnesumi.

Būs iespēja klausīties arī akadēmiskos lasījumus, kuros piedalīsies dzejniece un žurnāliste Anna Rancāne, Rīgas Augstākā reliģijas zinātņu institūta profesore Skaidrīte Kalvāne, Daugavpils Universitātes asociētais profesors Henrihs Soms, LNB Reto grāmatu un rokrakstu nodaļas galvenā bibliogrāfe Lilija Limane, Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Baltu valodniecības katedras profesore Lidija Leikuma un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas profesore Ilga Šuplinska. Dienas izskaņā, plkst. 16.30, muzicēs postfolkloras grupa “Rikši”.

Izstāde “Nevar nerakstīt” LNB būs apskatāma līdz 29. martam. Tā veltīta trim neparastām epizodēm rakstītā vārda vēsturē – brāļu draudžu rokraksta literatūrai Vid­zemē 18. gadsimta vidū, drukas aizliegumam Latgalē 19. gadsimta otrajā pusē un Sibīrijā uz bērza tāss rakstītām vēstulēm padomju represiju apstākļos 20. gadsimta 40. gados. Šie trīs vēsturiskie posmi pievērš uzmanību rakstītā vārda nozīmei cilvēku dzīvē, kad indivīda brīvības ierobežošanas apstākļos rakstīšana bija nepieciešamība un izlaušanās iespēja. Ieeja bez maksas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 24.04.2024 MSC kruīzu izpārdošana līdz 23.04. Estravel Latvia
Atlaide vairāk kā 200 kruīziem šajā pavasarī un vasarā! 7 naktis - Vidusjūra, Ziemeļeiropa un Karību salas // rezervējiet līdz 23.04. | Skatīt vairāk
no 547 EUR
TUNISIJA no 295 EUR/pers!  Latvia Tours
Aprīļa beigas un maijs Tunisijā - laiks SPA un talasoterapijas procedūrām, siltiem saules stariem, pastaigām un ekskursijām! | Skatīt vairāk
no 295 EUR
Saulaina atpūta Kosta Blanka  Atlantic Travel
Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no | Skatīt vairāk
no 715 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46538091sec.