Rīgā, ar mazgāšanos Mārupītē, sagaidīs Lielo dienu

Ikviens tiek aicināts uz pavasara svarīgāko notikumu - Lielo dienu Rīgā, kuru šogad svinēs svētdienā, 2016. gada 20.martā, visas dienas garumā. Svētku noskaņai palīdzēs līdzi paņemtie pūpolu un izplaukušie bērzu zari, kārklu šautriņas, vilnas dzīpari, dzērvenītes, kā arī krāsainas dzijas pīnītes šūpoļu rotāšanai un, protams, krāsotas olas, kas domātas gan ziedošanai šūpolēm, zīlēšanai, sacensībai, gan pašu ēšanai, gan citu cienāšanai un dāvināšanai par šūpoļu kārumu un šūpošanu.

Pavasara atnākšanu tautas tradīcijās iezīmē vairākas svinamās dienas – Ģertrūdes arī Kustoņu, Benedikta, visbeidzot, Lielā un Māras diena. Šis laika posms ir saistīts ar Zemes mātes atmošanos un atjaunošanos. Mostas auglības spēki, diena kļūst garāka par nakti un gaisma svin galīgo uzvaru pār tumsu.

Pasākuma norises plāns:

No plkst 6.00 – 8.00 Lielās dienas saullēkta sagaidīšana Arkādijas parkā. Mazgāšanās Mārupītē, kas tek pret rītiem, putnu dzīšana, Saules sagaidīšana ar dziesmām, pēršanās ar pūpolu vai plaucētu bērzu zariem, šūpoļu kāršana un citi tradicionālie rituāli auglības, veselības un skaistuma nodrošināšanai.

13.00 -16.00 Lielās dienas svinēšana Līvu laukumā. Lielās dienas svinēšana ar šūpoļu pušķošanu un šūpošanos, Lieldienu dziesmām un apdziedāšanos, olu krāsošanu, sišanos un ripināšanu, kā arī spēlēm, rotaļām un sadancošanu.

Svētkos piedalās – Rīgas folkloras kopas "Grodi", "Dandari", "Garataka", "Berendejka", "Iļjinskaja pjatņica", Katlakalna folkloras kopa "Rāmupe", Bārbeles folkloras kopa "Tīrums".

Svētkus rīko Latvijas Folkloras biedrība.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.69573307sec.