Apskatāma mobilā izstāde «Vikingu un zviedru laiki Latvijā»

No 2016. gada 2. jūnija līdz 23. oktobrim Latvijas Nacionālā vēstures muzeja mazajā izstāžu zālē Brīvības bulvārī 32, Rīgā, apskatāma izstāde "Vikingu un zviedru laiki Latvijā". Tā veidota mobilas konstrukcijas formā, un to papildinās oriģināli priekšmeti no muzeja krājuma – daļa tiks eksponēta pirmoreiz.

Ekspozīcija "Vikingu un zviedru laiki Latvijā" vēsta par Latvijas iedzīvotāju nozīmi Ziemeļeiropas un Austrumeiropas kontekstā 7.–12. gadsimtā, parāda viņu kultūras bagātību un ietekmi reģionā, atsedz Austrumbaltijas un Skandināvijas iedzīvotāju kontaktus un savstarpējo mijiedarbību, apliecina Latviju kā noteiktu un spilgtu minētās pasaules daļu ar savu paliekošu nozīmi. Tēmas atspoguļošanā izmantoti rakstīti avoti un arheoloģiskās liecības.

Izstāde sastāv no vairākām sadaļām: "Vikingu laikmets", " Latvija: zeme, tauta, valsts", "Skandināvu rakstītie avoti par Austrumbaltiju", "Daugavas tirdzniecības ceļš un Daugmale" "Arheoloģiskās liecības par skandināviem Latvijā", "Zviedru laiki Latvijā".

Pirmajā no tām īsā un koncentrētā veidā sniegta pamatinformācija par Vikingu laikmetu Skandināvijā; otrā  satur vēstījumu par latviešiem un Latviju. Trešajā sadaļā parādītas skandināvu rūnu uzrakstos, sāgās un hronikās atrodamās zināšanas par Austrumbaltijas ģeogrāfiju, etnisko sastāvu, savstarpējiem kontaktiem un konfliktiem, ceturtajā raksturots viens no nozīmīgākajiem Austrumeiropas tirdzniecības ceļiem – Daugava, ceļa no "varjagiem uz grieķiem" sastāvdaļa, kā arī parādītas šī ūdensceļa ieejas un izejas "atslēgas" – Daugmales pilsētveida apmetnes arheoloģisko izrakumu rezultāti. Piektā sadaļa iepazīstina ar skandināvu Grobiņas arheoloģisko kompleksu un tā senlietu atradumiem kuršu, lībiešu, zemgaļu un citos pieminekļos. Sestā – pārceļ skatītāju uz pēcvikingu Latvijas un Zviedrijas ciešāko saistību periodu un veltīta 16. gadsimta vidus – 18. gadsimta sākuma cīņai par Livonijas mantojumu un Vidzemes simtgades epizodei trīs kroņu valsts varā.

Vitrīnās varēs apskatīt skandināviem raksturīgās senlietas no skandināvu kapiem Grobiņas Smukumos, Salaspils Laukskolā un Ikšķiles Zēvalda vasarnīcas kapulaukā. Krāšņākie ar sudrabu inkrustētām uzmavām rotātie šķēpa gali un divi bārdas cirvji nāk no Vecaules Čapāniem un Tāšu Rolovu purva. Būs aplūkojamas arī skandināvu sieviešu rotas no dažādiem pieminekļiem, tai skaitā bruņurupuču saktas, trīsspārnu saktas, kārbu saktas, aproces, piekari.

Pēc eksponēšanas muzejā mobilā izstāde tiks piedāvāta izglītības un kultūras iestādēm Latvijā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.8745501sec.