Jūrmalā atklāta jauna izstāde «Atspulgs»

No 28. februāra Mākslinieku namā, Jūrmalā, Muižas ielā 6 ir apskatāma Nugzara Paksadzes un Natālijas Baiduk izstāde "Atspulgs". Natālija Baiduk ir mākslinieka Nugzara Paksadzes skolniece. Autoru kopizstādē izstādīti pilnīgi jauni, 2018. gadā radīti darbi.

Izstāde ar plašu vērienu un kuplā viesu pulkā tika atklāta 27. februāra vakarā. Mākslinieku nams autoriem dāvāja Marinas tantes vasarā sarūpēto "Pateicību gurķos" un kopā ar biedrību RAD-DAR novēlēja māksliniekiem nekad "nepalikt bez desām", un pasniedza palielu vannu ar desām. Sanākušie viesi piedalījās mākslas darbu loterijā. Nugzars Paksadze cienāja viesus ar pašceptu hačapuri un citiem nacionāliem gruzīnu gardumiem.

Nugzars Paksadze dzimis 1953. gada 20. maijā Gruzijā. No 1982. gada savu dzīvi un jaunrades ceļu saistījis ar Latviju un dzīvo Lapmežciemā. Dzīvošana Rīgas līča krastā viņam pavērusi iespēju līdzdarboties ne vien Tukuma, bet arī Jūrmalas mākslinieku kolektīvā. Latviskajā vidē viņa dienvidnieka temperaments uzšķiļas ar radošu vitalitāti gan glezniecībā, gan attieksmē pret dzīvi vispār. Tieši dienvidnieka daba un mīlestība uz eļļas krāsas plastiskajām īpašībām, kas māksliniekam dod iespēju līdz pat izšķērdībai dažādot gleznas faktūru, ļauj Nugzaru dēvēt par ekspresionistu.

Sabiedriski aktīvais, draudzīgais un iniciatīvām bagātais mākslinieks iesaistījās ne vien Tukuma un Jūrmalas mākslas aktualitātēs, bet atrada ceļu arī pie Latgales, Baltkrievijas un Lietuvas kolēģiem. Preiļu, Daugavpils, Rēzeknes un Krāslavas plenēros Nugzaru katru gadu gaida gandrīz vai kā goda biedru, pateicoties viņa aizrautīgajai dabai un draudzīgam raksturam. Nugzars sadarbojies arī ar Marka Rotko centru Daugavpilī.

Kopš 2011. gada viņš organizē ikgadējos starptautiskos mākslinieku plenērus Tērvetē. Skaistajā Latvijas dabā un māksliniekiem piemērotos apstākļos kopā strādājuši un atpūtušies pārstāvji no Latvijas, Lietuvas, Krievijas, Ukrainas, Itālijas, Vācijas, Balkānu valstīm. Aizvadīto vasaru darbu dokumentē skaisti katalogi. Starptautiskas sadarbības rezultātā Nugzara Paksadzes gleznas atrodas Austrijā, Vācijā, Zviedrijā, Rumānijā, Ukrainā, Krievijā, Igaunijā, Lietuvā un Baltkrievijā. Tās atrodas muzeju ekspozīcijās un privātkolekcijās.

Savā dzimtenē Nugzars ir Adžārijas Mākslinieku savienības goda biedrs. Mākslinieks regulāri piedalās izstādēs Latvijā un ārzemēs. Viņa darbi ir bijuši izstādīti personālizstādēs: 2004 – LNKBA (Latvija, 2008 – Ludza (Latvija), 2008 – Latvijas Nacionālā bibliotēka (Latvija), 2009 – Līvāni (Latvija), 2009 – Zelona Gura (Polija), 2011 – Salaspils (Latvija), 2011 – Jūrmalas Mākslinieku nams (Latvija), 2012 – Karlovi Vari (Čehija), 2013 – Jūrmalas Mākslinieku nams (Latvija), 2013 – Baltijas Starptautiskā akadēmija (Latvija), 2014 – Vitebska (Baltkrievija), 2014 – Polocka (Baltkrievija), 2014 – Preiļi (Latvija), 2016 – Krāslava (Latvija), 2016 – Slampe (Latvija).

Natālija Baiduka „Kluoda” ar zīmēšanu aizrāvusies kopš agras bērnības. Pēc Baltkrievijas Valsts universitātes absolvēšanas Natālija pārcēlās uz Maskavu. 1998. gadā pabeidza Maskavas Arhitektūras institūta grafikas un dizaina padziļinātos kursus. 2012. gadā viņa apmeklēja akta zīmēšanas nodarbības Sanktpēterburgas Mākslas akadēmijā.

Māksliniece turpināja darboties grafikā, izmantojot krītu, ogli, papīru un gofrēto melno kartonu. Meklēja sevi eļļas, akrila un citās tehnikās. Pirmajai personālizstādei „Debesu krastā” sekoja kopizstāde ar Maskavas mākslinieku grupu – „Laika silueti”, kā arī pagājušajā gadā – personālizstāde „Debesu krastā” Rīgā.

Māksliniece par sevi un par izstādi „Atspulgs” stāsta: „2017. gada vasarā biju uzaicināta uz starptautisko plenēru Tērvetē, Latvijā. Bija interesanti strādāt kopā ar tādiem pazīstamajiem māksliniekiem kā Ligita Caune (Latvija), Jeļena Šumahera (Krievija), Arvidas Kašauskas (Lietuva) un citiem...

Man patika mākslinieku prezentācijas, iespēja redzēt, kādas tehnikas pārvalda profesionāļi. Bija īpaša radoša atmosfēra.

Ekskursijas laikā mēs apmeklējām plenēra organizatora Nugzara Paksadzes darbnīcu. Mani pārsteidza viņa ekspresīvās un košās bildes. Bija interesanti iemācīties strādāt tāpat kā Nugzars – ar apjomu, droši un ekspresīvi. Viņa darbnīcā esmu apguvusi pastozo gleznošanu jauktā tehnikā.

Apmācību laikā radošo sarunu rezultātā radās kopizstādes projekts ar nosaukumu „Atspulgs”. Tā ir atbilde uz jautājumu „Kas ir dzīve?”. Gleznas ir mūsu spoguļattēls, pārdomas par mūžību, harmoniju un skaistumu.”

Nugzara Paksadzes un Natālijas Baiduk izstāde "Atspulgs" Mākslinieku namā būs apskatāma 24.03.2018.

Līdztekus Mākslinieku nama šaurajā Intro zālē notiek mākslas akcija „Izskatās pēc Suņa”. Labvēlīgos laika apstākļos un uz pieprasījumu pie Mākslinieku nama iespējams piedalīties brīvdabas mākslas un foto akcijās – „Laimīgā stunda” un „Mirkļmarka / Vēstule no Jūrmalas Mākslinieku nama”.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.14909196sec.