Ziemassvētku festivāla noslēgumā Jūrmalā skanēs «Pareizticīgo lūgšanas un dziedājumi»

2019. gada 7. janvārī, dienā, kad Pareizticīgā baznīca svin Kristus dzimšanas svētkus, Jūrmalas Dzintaru koncertzāle un Latvijas Radio koris jau tradicionāli aicina uz "Ziemassvētku festivāla" noslēguma koncertu "Pareizticīgo lūgšanas un dziedājumi".

Koncerta programmā baudīsim izcilā krievu komponista Pētera Čaikovska un mūsdienu komponistu Andreja Selicka un Alfrēda Momotenko-Levicka pārlaicīgos skaņdarbus, balsu virtuozu – Latvijas Radio kora un diriģenta Sigvarda Kļavas lasījumā.

Latvijas Radio kora un diriģenta Sigvarda Kļavas krievu sakrālās mūzikas atskaņojumi allaž aizkustinājuši klausītāju sirdis gan Latvijā, gan pasaulē. 2019. gadā ierakstu kompānijā "Ondine" klajā nāca viņu ieskaņotais Pētera Čaikovska sakrālās kormūzikas albums, kas izpelnījies slavinošas atsauksmes arī no tādiem prestižiem izdevumiem kā "Gramophone": "Sigvards Kļava nebaidās daudzās vietās izvēlēties lēnus tempus, bet reizē nepazaudējot kopainu un dramatisko intensitāti, kas ir tik svarīga Čaikovska mūzikas iezīme pat viņa liturģiskos sacerējumos. Un Latvijas Radio koris šajā repertuārā ir izcils!"

Pēteris Čaikovskis ir ģeniāls melodiju darinātājs un smalks psihologs, kurš ar savu mūziku spēj pavērt dvēseles slūžas, uzrunājot ļoti tieši un personīgi. Sakrālā kormūzika ir mazāk atskaņota daļa no viņa daiļrades, taču ne mazāk izcila.  Komponistam bija tuva krievu pareizticīgās baznīcas tradīcija, un kādā vēstulē savai patronesei Nadeždai fon Mekai komponists rakstījis: "Baznīcai piemīt tāda poētiskā burvība, un es ļoti bieži apmeklēju dievkalpojumus. Ja mēs uzmanīgi sekojam līdzi liturģijai, izprotot katras ceremonijas jēgu, nav iespējams palikt dziļi neaizkustinātam no mūsu pašu pareizticīgās baznīcas!"

Šodien grūti iedomāties, kā Čaikovska cēlais jūtu skaistums kora balsīs tā laika baznīcas klerikāļos izraisījis neapmierinātību, jo pēc viņu domām, komponists liturģiskajiem tekstiem, piegājis pārāk personīgi. Dziedājumu siltā un cildenā mūzikas valoda atklāj Pēteri Čaikovski kā komponistu, kurš pret savas baznīcas tradīciju izjuta patiesu mīlestību un pazemību. 

Koncertā skanēs arī latviešu mūzikas svētceļnieka Andreja Selicka bizantiskie dziedājumi, kā arī mūsdienu krievu komponista Alfrēda Momotenko-Levicka pirmatskaņojumi un aizkustinošas lūgšanas, kuru centrā ir Jēzus un slāvu tautu apustuļi.

No 13. decembra līdz 7. janvārim atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē jau piekto gadu norisinās krāšņākais ziemas muzikālais notikums – Ziemassvētku festivāls. Vienpadsmit muzikāli daudzveidīgos koncertos tikāmies ar Rīgas Doma zēnu kori, operdziedātājām Ingu Kalnu un Elīnu Šimku, Ziemassvētku "Brīnumskapi", komponistu Raimondu Tigulu, dziedātāju Zigfrīdu Muktupāvelu, Latvijas Radio kori, senās mūzikas ansambli "Hortus Musicus", kamerorķestri "Sinfonietta Riga", jaunajiem vijoļspēles talantiem Kristīni Balanas un Daniilu Bulajevu, Latvijas Radio bigbendu, vokālo grupu "Framest", Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un daudziem citiem māksliniekiem. Viņu izpildījumā baudīsim dažādu tautu skaistākās ziemassvētku melodijas, gregoriskos un viduslaiku dziedājumus, klasiskās mūzikas pērles, kā arī latviešu un ārzemju komponistu skaņdarbus.

Vēsturiskā Dzintaru Mazā zāle ar 500 skatītāju vietām pēc vairāku gadu rekonstrukcijas un restaurācijas darbiem tika atklāta 2015. gada maijā, sniedzot iespēju koncertdarbību Dzintaros turpināt visa gada garumā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
Latvija 79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.73538303sec.