Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gadā iecerēti 60 pasākumi

Ceturtdien, 18. septembrī, Jūrmalā restaurētajā Aspazijas mājā norisinājās Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gada ieskaņai veltīts pasākums. Raiņa un Aspazijas jubilejas gada festivāla "Pastāvēs, kas pārvērtīsies!" programmā šobrīd iecerētas jau ap 60 dzejnieku jubilejai veltītas kultūras norises Latvijā. Raiņa un Aspazijas pilsēta Jūrmala programmas ietvaros un arī ārpus tās iecerējusi ap 20 jubilejas gada notikumu.

"Latvijā nākamais gads pasludināts par Raiņa un Aspazijas gadu, UNESCO iekļāvis dzejnieku dzimšanas dienas starptautiskajā svinamo dienu sarakstā, un tas vedina pārdomāt, ko mums nozīmē Rainis un Aspazija, kāpēc viņu pirms simt gadiem rakstītā dzeja joprojām ir aktuāla 21. gadsimtā. Iespējams, tā ir abu dzejnieku personību daudzpusība, viņu dzejas kaismīgā enerģētika, ideju plašums, kas sniedzas tālu pāri ikdienišķībai. Ceru, ka lielu ideju īstenošanos mums dāvās arī Raiņa un Aspazijas gads gan ar visaptverošu pasākumu programmu, gan dzejnieku piemiņas vietu sakopšanu. Tāpēc šodien man ir īpašs prieks par šo atjaunoto ēku, Aspazijas namu, kura sienas glabā atmiņas par izcilām personībām un spilgtu laikmetu," saka Dace Melbārde kultūras ministre.

"Raiņa un Aspazijas jubilejas gada festivāla programma iecerēta un veidota tā, lai aptvertu visu Latviju un piemērota dažādām mērķauditorijām. Plānoti tradicionāli literatūras pasākumi, koncertu programmas un uzvedumi, teātra izrādes, muzeju pasākumu cikli, izstādes un konferences gan Latvijas, gan starptautiskā mērogā, kā arī kultūrtūrisma aktivitātes," saka Sigita Kušnere festivāla "Pastāvēs, kas pārvērtīsies!" kuratore.

Līdztekus ierastiem un tradicionāliem kultūras notikumiem iecerētas arī paliekošas un mūsdienīgas norises plašākai, sevišķi jauniešu, auditorijai. Piemēram, restaurētajā Aspazijas mājā tiks īstenots digitalizācijas projekts, kas apmeklētājiem ļaus spilgti sajust dzejnieces laika liecības. Digitālās tehnoloģijas ekspozīcijas veidošanā dos plašākas iespējas lietojot Valsts Nacionālā muzeju krājuma priekšmetu oriģinālus, izmantot to digitālās kopijas vai pat aizvietot priekšmetu deponējumus no citiem muzejiem ar digitālajiem attēliem, vienlaikus padarot ekspozīciju mūsdienīgu un saistošāku arī bērniem un skolēniem.

"Jūrmala pozicionē sevi kā Raiņa un Aspazijas pilsētu, tādēļ jubilejas gadam gatavojamies īpaši. Sevišķi gandarīti esam par to, ka varam piedāvāt arī atjaunotu un modernizētu dzejnieku laika liecību – Aspazijas māju. Muzeja atjaunošana ir viens no vērienīgākajiem pašvaldības īstenotajiem kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanas projektiem," saka Gatis Truksnis, Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs. "Kultūras notikumu vērienīguma ziņā Jūrmala 2015. gadā varēs pretendēt uz Raiņa un Aspazijas jubilejas gada galvaspilsētas titulu."

Kā viens no nozīmīgākajiem jubilejas gada kultūras pasākumiem Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē, plānots režisores Rēzijas Kalniņas veidots uzvedums ar Raiņa un Aspazijas dzeju. Jūrmalas teātra piedāvājumā iecerētas divas Aspazijai veltītas izrādes un Latvijas jauniešu teātru festivāls – konkurss. Savukārt Jūrmalas pilsētas muzejā apmeklētājiem būs pieejama Raiņa istaba.

Valsts mērogā iecerētas kultūrtūrisma aktivitātes, izveidojot tūrisma maršrutus Latvijā, iekļaujot tajā dzejnieku liecību vietas. Jūrmala plāno piedāvāt arī skolēnu ekskursiju programmu "Jūrmala – Raiņa un Aspazijas pilsēta" un izveidot velomaršrutu, tajā iekļaujot tās vietas pilsētā, kas saistāmas ar Raini un Aspaziju.

Gatavojoties Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejai, šoruden Jūrmalā labiekārtoti un atjaunoti divi nozīmīgi objekti dzejnieku kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā. Nupat noslēgusies Aspazijas mājas restaurācija, un šonedēļ ēka ir nodota ekspluatācijā. Aspazijas māja būs vienīgais apmeklētājiem pieejamais renovētais muzejs Latvijā ar interaktīvu, saturiski laikmeta liecībās balstītu ekspozīciju par izcilo latviešu dzejnieci Aspaziju. Apmeklētājiem muzejs durvis vērs šī gada oktobrī. Septembrī Jūrmalā Amatas ielas galā, kur atrodas pēdējā no trim leģendārajām Raiņa priedēm, uzstādīts tēlnieka Kristapa Gulbja Rainim veltītais skulpturālais objekts "Raiņa priedes" – jau tradicionālie Dzejas dienu pasākumi turpmāk varēs notikt labiekārtotā vidē. Nākamgad pilsētvidē plānota Aspazijas ielas, kas bijis dzejnieces ceļš uz jūru, labiekārtošana un jaunas gājēju pārejas izveide pie Aspazijas mājas.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44549203sec.