Jūrmalas pilsētas muzejs atklāj izstādi «Ziema. Svētki»

2015. gada 2. decembrī plkst. 17.00 Jūrmalas pilsētas muzejā (Tirgoņu iela 29, Majori, Jūrmala) tika atklāta izstāde no Jūrmalas pilsētas muzeja mākslas krājuma "Ziema. Svētki".

Tuvojoties gadu mijai, Jūrmalas pilsētas muzejs sagatavojis apskatei kārtējo tematisko izstādi no mākslas krājuma. Šoreiz tā veltīta ziemas tēlojumam glezniecībā un grafikā. Ziemas saulgriežu gaidas rada svētku sajūtu. Sniegotie lauku plašumi, sarmas un sniega klātie koki, apsnigušie pilsētu jumti ir izstādes darbu galvenie motīvi. Izstādei atlasīti gandrīz 50 darbi, to tapšanas laika posms ir plašs – no 19. gadsimta otrās puses līdz mūsdienām.

Izstādes kodolu veido latviešu autoru gleznas un grafikas, kas tapušas visa 20. gadsimtā. Ziemas tematiku izstādē pārstāv mūsu klasiķi Vilhelms Purvītis, Ludolfs Liberts un Jānis Jaunsudrabiņš.

Nākošās paaudzes gleznotāji, kuru darbi redzami izstādē, - Miervaldis Ķemers, Ansis Artums, Vilis Ozols tālāk attīsta latviešu nacionālās skolas gleznieciskās kvalitātes, radot krāsās bagāti niansētus darbus. Izstādē iekļautie Vilhelma Purvīša skolnieka Miervalža Ķemera darbi ļauj paskatīties uz viņu kā lielisku pilsētvides atainotāju.

Izstādē apskatāmi arī scenogrāfa un gleznotāja Daiļa Rožlapas Jūrmalas pilsētas ziemas skati ar izteikti dekoratīvu tēlojumu un romantisku izjūtu.

Ekspozīcijā visplašāk pārstāvēts grafiķis un gleznotājs Gvido Dīcmanis ar nelielajām ziemas ainavām un stilizētu egļu ilustrācijām. Tās izpildītas guašas tehnikā un ar krāsainajiem zīmuļiem. Sava laika populārā mākslinieka Voldemāra Irbes, saukta par baskājaino Irbīti, darbs "Mājiņa ziemā" zīmēta pasteļa tehnikā.

Grafikas darbu klāstā varam iepazīties arī ar dažādām estampu izpildījuma tehnikām. Nele Zirnīte "Saulrieta eņģeli" darinājusi dobspiedes, bet Josifs Elgurts "Ziemas dienu" sietspiedes tehnikā.

Latviešu autorus papildina cittautiešu mākslinieku – krievu, austrieša, ungāra un japāņa ziemas ainavas skati, divi no tiem tapuši 19. gadsimta otrajā pusē. Japāņiem raksturīgajā krāsainās ksilogrāfijas tehnikā izpildītā Tojoharas Tikanobu lapa "Sniegs. Skaistule lasot" un austrieša Aleksandra Ritera fon Bensas eļļas tehnikā uz koka pamatnes gleznotais darbs "Izbraukums".

Ar pavasara vēsmām un ledus iešanu Daugavā, kas attēloti Rūdolfa Smilgas gleznā "Rīga pavasarī", noslēdzas ziemas gadalaikam veltītā izstāde.

Izstāde no Jūrmalas pilsētas muzeja mākslas krājuma "Ziema. Svētki" no 3. decembra līdz 2016. gada 28. februārim skatāma Jūrmalas pilsētas muzejā, Tirgoņu iela 29, Majoros, Jūrmalā. Darba laiks: P., O. – slēgts, T. – Sv. No 10.00 – 17.00. Ieeja – bez maksas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Latvija
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58270192sec.