Cēsīs apskatāma «Stāstu sega Latvijai» - ārzemēs dzīvojošo latviešu veltījums Latvijas valsts simtgadei

7 1,5 m x 3 m lielā “Stāstu sega” kopš 26.maija aplūkojama Cēsīs, Pasaules latviešu mākslas centra izstāžu zālē, Lielā Skolas iela 6.

“Stāstu sega” ir unikāla dāvana Latvijai, kura liecinās nākotnes paaudzēm, ka Latvijas simtgades laikā dzīvojušajiem latviešiem pasaulē viņu Tēvzeme ir svarīga un dārga!

“Stāstu sega” sastāv no 1097 gabaliņiem, kas uz Latviju atceļojuši no ASV – 564,  Eiropas – 188,  Kanādas – 183,  Okeānijas – 117, Dienvidamerikas – 24, Āfrikas – 11,  Āzijas valstīm – 8.

“Stāstu segas” salikšana notika Latvijas Nacionālās bibliotēkas vestibilā 2017. gada 14. oktobrī. Muzeja “Latvieši pasaulē” (LaPa) darbinieki un palīgi šķiroja, kārtoja un salika kvadrātiņus vienkopus, klātesot  citiem interesentiem un bibliotēkas apmeklētājiem.

2016. gadā LaPa darbiniekiem radās ideja izveidot “Stāstu sega” Latvijas simtgadei, izmantojot tekstilmozaīkas rokdarbu tehniku. Tekstilmozaīkas segas ir tradicionāls rokdarbu veids angliski runājošās zemēs. Izmantojot tekstilmozaīkas tehniku, dažādi, nelieli auduma gabaliņi tiek sašūti kopā vienā segā. Šādas segas nereti ieguva pat simbolisku nozīmi, un tika mantotas no paaudzes paaudzē, jo auduma gabaliņi bija ņemti no dažādos dzīves posmos svarīgām tekstīlijām – kāzu vai kristību kleitām, bērnu sedziņām, tautas tērpiem u. c., tādējādi atspoguļojot dzimtas dzīves notikumus daudzu gadu garumā.

“Stāstu segas” mērķis ir atklāt un veicināt ārzemēs dzīvojošo latviešu piederību Latvijai, ieguldot kopīgā rokdarbā gan savas domas par Latviju, gan arī darbu. Projekts devis iespēju latviešiem ārzemēs visās paaudzēs aktīvi līdzdarboties Latvijas simtgadē neatkarīgi no viņu dzīves vietas, vecuma un valodas spējām.

Biedrība “Latvieši pasaulē – muzejs un pētniecības centrs” (LaPa) ir privāta, bezpeļņas organizācija, kas dibināta 2007. gadā.

“Pasaules latviešu mākslas centra” izstāžu zāles darba laiks ir no trešdienas līdz svētdienai   plkst. 11:00 līdz plkst. 17:00.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Saulaina atpūta Kosta Blanka  Atlantic Travel
Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no | Skatīt vairāk
no 715 EUR
4.maija svētki Alūksnē  Alūksnes TIC
Atzīmējot Latvijas Neatkarības atjaunošanas dienu, š.g. 4.maijā Bānīša zemē svinēs jaudīgi jeb kā saka vietējie “ar pilnu tvaiku”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 27.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām. | Skatīt vairāk
no 1089 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.30546093sec.