Tapusi dokumentālā filma par Cēsu kaujām (video)

Svinot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadienu un gatavojoties Cēsu kauju simtgades svinībām, maija sākumā koncertzāles "Cēsis" kino zālē notika dokumentāli izglītojošās filmas skolēniem "Cēsu kaujas. Pagrieziena punkts Latvijas vēsturē" pirmizrāde, kas tapusi Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros.

Dokumentāli izglītojošā filma skolēniem "Cēsu kaujas. Pagrieziena punkts Latvijas vēsturē" ir divu jauniešu ceļojums vēsturē, kas uzskatāmi un saprotami stāsta par valstisko situāciju Latvijā 1919.gadā un izskaidro Cēsu kauju nozīmi Latvijas vēsturē. Jauniešu sarunas ar vēsturniekiem un kauju dalībnieku pēctečiem palīdz labāk izprast šo vēstures posmu un novērtēt tā laika jauniešu patriotismu, pievienojoties Cēsu skolnieku rotai un iesaistoties vienā no nozīmīgākajiem notikumiem Latvijas vēsturē – Latvijas Brīvības cīņās.

Filma tapusi studijā "Red Dot Media", tās režisors ir Kaspars Goba, un scenārija autors Andris Vanadziņš. Tā būs brīvi pieejama tiešsaistē un izmantojama kā izglītojošs materiāls arī mācību stundās. Filma tapusi ar Kultūras ministrijas un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades biroja pārstāve Jolanta Borīte filmas pirmizrādē izteica cerību, ka filma kļūs par noderīgu Cēsu kauju notikumu izziņas un apguves materiālu, ko izmantos skolās visā Latvijā. Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs pateicās filmas dalībniekiem un veidotājiem par ieguldīto darbu, radot vēl nebijušu un nozīmīgu filmu, kas palīdz izzināt būtiskus pagātnes notikumus no šodienas jauniešu skatupunkta, kā arī aicināja ikvienu apmeklēt Latvijas Uzvaras dienas pasākumus 2019. gada 22. jūnijā Cēsīs.

Pēc filmas seansa ar skatītājiem tikās filmas radošā komanda: abi filmas galvenie varoņi, Cēsu Valsts ģimnāzijas skolēni, Varis Hans un Rodrigo Liepiņš, scenārija autors Andris Vanadziņš, Latvijas Uzvaras dienas idejas autors Renārs Sproģis, filmas mūzikas un skaņas meistari Pēteris un Aija Pāsi, producente Līna Bērziņa, kā arī filmā redzamie Inese Kornete, Ansis Rozenbergs, Tālis Pumpuriņš. Sarunu vadīja Cēsu novada Jauniešu domes pārstāvis Agris Ratniks.

Filmas veidotāji saņēma baltus ziedus - uzvaras simbolu, kam Cēsu kauju vēsturē ir īpaša nozīme. Sagaidot Cēsu kauju dalībniekus pēc uzvaras, cēsnieces karavīrus apbēra baltiem ziediem. Svinot Cēsu kauju simtgadi, šogad aicinām stādīt baltus ziedus pie mājām un pasniegt draugiem un radiem, tādā veidā godinot varoņus, kuri pirms simts gadiem izcīnīja uzvaru Cēsu kaujās.

Latvijas Uzvaras dienu, Cēsu kauju simtgadi, Cēsīs svinēs 22. jūnijā, kad pilsētā gaidāma plaša pasākumu programma. Latvijas Uzvaras diena, Cēsu kauju simtgade iekļauta Latvijas valsts simtgades svinību programmā, un šogad Cēsīs izskanēs īpaši plaši, uzsverot cilvēku līdzatbildību, līdzdalību un sev svarīgo vērtību aizstāvēšanu, ne tikai pagātnes, bet jo īpaši šodienas un nākotnes zīmē.

Pirms simts gadiem Latvijas valsts pastāvēšana tika izcīnīta Neatkarības kara laikā. Pagrieziena punkts kara gaitā notika tieši Ziemeļlatvijas frontes līnijā, kur latviešu un igauņu karaspēki 22.jūnijā pie Cēsīm uzveica Landesvēra armiju un devās tālāk uz Rīgu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Latvija
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.381809sec.