Piektais festivāls «Čello Cēsis» iezīmēs 21. gadsimta mūziku

Koncertzāle "Cēsis" jauno sezonu tradicionāli iesāk ar festivālu Čello Cēsis, kas atkārtoti saņēmis nozīmīgo Eiropas festivālu asociācijas kvalitātes zīmi EFFE Label. Šoruden festivāla koncerti norisināsies no 13. – 15. septembrim. Unikālās koncertprogrammās dzirdēsim čella spēles meistarus un jaunas skatuves zvaigznes no Amerikas, Vācijas, Japānas un Latvijas.

Pilna pasākuma programma ŠEIT.

"Piektais Čello Cēsis festivāls aicina būt lieciniekiem tām vērtībām un mūzikas kvalitātēm, kas raksturo 21. gadsimtu. Jaunatklāsmes, vēl nebijusi pieredze un atvērtība, izbaudot pasaules ievērojamāko komponistu čellmūzikas partitūras, Latvijā vēl neatskaņoti opusi, neparasti čella skanējumi, mūzika sinerģijā ar vizuālo un dejas mākslu. Sadarbība - starptautiska, starpžanru - raksturo gan festivāla programmas, gan mūsu laikmetu kopumā. To viskoncentrētākā formā un veidā iepazīsim Čello Cēsis," atklāj Koncertzāles "Cēsis" mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska.

13. septembrī Čello Cēsis atklāšanas koncertā "Laikmets" amerikāņu čelliste, izcilā avangarda ansambļa Bang on a Can All-Stars dalībniece Ešlija Bāsgeita (Ashley Bathgate) un lieliskais latviešu pianists Reinis Zariņš arhitektoniski uzbūvējuši koncertprogrammu, kurā kā spožs debesskrāpis Ņujorkas debesīs izgaismosies moderna, laikmetīga amerikāņu komponistu mūzika. Skanēs Kena Tomsona, Reiko Futinga, Džeka Perla, Martina Bresnika un Eimijas Viljamsas skaņdarbi.

Ešlija Bāsgeita ir "spoža gaisma uz jaunās mūzikas skatuves" (The New York Times), "fenomenāli apdāvināta čelliste... viņas uzstāšanās piepilda zinātkāre un atbrīvota enerģija" (Boston Music Intelligencer). Bāsgeita ir atvērta vēl neatklātai, novatoriskai skaņu pasaulei, pārkāpjot tradicionāli ierasto čella skanējumu. Viņas pārsteidzošā talanta un aizrautīgā izpildījuma valdzināti, daudzi Amerikas komponisti čellistei veltījuši neskaitāmus jaundarbus.

Ešlijas skatuves partneris būs latviešu pianists Reinis Zariņš - izcils interprets, kura dziļās mūzikas atklāsmes un konceptuāli veidotās koncertprogrammas klausītājus nekad neatstāj vienaldzīgus. Reinis trīs reizes nominēts Lielajai Mūzikas balvai kategorijā "Par izcilu interpretāciju".

Festivāla turpinājumā, 14. septembrī, plkst.10.00 interesenti aicināti uz Ešlijas Bāsgeitas atklāto meistarklasi, bet no plkst. 11.00 – 14.00 būs iespēja baudīt vēlās brokastis čella noskaņās koncertzāles restorānā "Epikūra dārzs".

Čello Cēsis 14. septembra dienas koncertā "Cello Ritmico", plkst. 14.00, baudīsim čellu saspēlē ar dažādiem sitaminstrumentiem, kur kopā ar izcilo latviešu čellistu Ēriku Kiršfeldu muzicēs nu jau labi pazīstamais sitaminstrumentālistu ansamblis Perpetuum Ritmico.

Līdzīgi kā festivāla atklāšanas koncertā, arī šajā programmā skanēs spoži mūsu laikmetā radīti skaņdarbi. Pasaules elpu jutīsim unikālā ķīniešu komponista un diriģenta Tan Dun elēģijā "Sniegs jūnijā" čellam un perkusijām, kā arī amerikāņu avangarda mūzikas pārstāvja Džona Keidža un trakā itāļu čellista, komponista Džovanni Solimas skaņdarbos.

Koncertā dzirdēsim arī latviešu komponistu Ērika Ešenvalda, Kristapa Pētersona un Lindas Leimanes skaņdarbus.  Komponistei klātesot, festivālā pirmatskaņojumu piedzīvos Anitras Tumševicas jaundarbs "Vecā kalna noslēpums".

Čello Cēsis kulminācijā, Galā koncertā "Māsas Balanas. Glāss un Prokofjevs" dzirdēsim divas talantīgas latviešu mūziķes, kas šobrīd mirdz uz lielākajām pasaules skatuvēm gan kā solistes, gan spēlējot duetā – čellisti Margaritu Balanas un vijolnieci Kristīni Balanas. Kopā ar Lietuvas Nacionālo Simfonisko orķestri viņu izpildījumā skanēs amerikāņu komponista Filipa Glāsa Dubultkoncerts vijolei un čellam.

2010. gadā Nīderlandes Dejas teātris Glāsam pasūtīja mūziku baletam "Gulbja dziesma". Tā vietā, lai sarakstītu klasikas formas darbu dejas izrādei, Filips Glāss radīja dubultkoncertu, kurā divi solisti (čells un vijole) ir kā vadošo dejotāju avatāri. Čello Cēsis Glāsa meistardarbu atskaņos abas lieliskās māsas Balanas.

Galā koncerta otrajā daļā dzirdēsim festivāla īpašo viesi - japāņu izcelsmes Vācijā dzīvojošo čellistu Danjulo Išizaka, kurš ierindojas starp izcilākajiem savas paaudzes čellistiem pasaulē. Viņš "ir spilgta mūzikas personība ar fenomenālu čella tehnikas potenciālu" (Süddeutsche Zeitung), Danjulo "čella spēle ir kā dziedājums (...), katra melodiskā vibrācija izsaka emocijas – dziļi muzikālas un cilvēcīgas" (Süddeutsche Zeitung). Išizakas sniegumā skanēs Sergeja Prokofjeva Sinfonia Concertante – skaņdarbs, kas ticis veltīts vienam no leģendārākajiem čellistiem mūzikas vēsturē, Mstislavam Rostropovičam.

Čello Cēsis trešajā dienā, 15. septembrī – kamermūzika un programma bērniem. Plkst. 13.00 Koncertzāles "Cēsis" mākslas galerijā sastapsies mūzika un glezniecība. Dzirdēsim brīnišķīgu čella un klavesīna saspēli, kur baroka laikmeta un mūsdienu mūzikas repertuārā satiksies seni draugi un domubiedri – klavesīniste Aina Kalnciema un Vācijā dzīvojošais čellists Ramons Jaffe. Mūziķu veidotā koncertprogramma klausītājus aizvedīs mūzikas vēstures piepildītā ceļojumā no senajiem Baha un Hendeļa skaņdarbiem, līdz mūsu laikabiedru Pētera Vaska, Jura Karlsona un paša čellista Ramona Jaffes oriģināldarbiem. Čelliste Margarita Balanas koncerta noskaņu ietērps krāsās, gleznojot.

Bet jau plkst. 15.00 iepazīt čellmūziku aicināti jaunākie klausītāji. Vara Klausītāja muzikālajā izrādē "Tanabata jeb teika par divām zvaigznēm" kā sapnis īstenībā, mūzikā, zīmējumos un dejā tiks izstāstīta sena japāņu teika par debess karaļvalsts dzīvi. Tūkstoš gadu senais stāsts par mīlestību un debesu spīdekļiem atklāsies brīnumainākā spēlē, kas pasaku tēlus uzburs zīmējumos, ēnās, mūzikā un dejā. Fantāzijas bagātajā rotaļā iesaistīsies trīs mums visiem labi pazīstamas latviešu mūziķes – Guna Šnē (čells), Evija Endzele (perkusijas), Agnese Egliņa (klavieres) -  un divas japāņu mākslinieces – dejotāja Minako Suzuki un izrādes māksliniece Hiroko Ošima.

Festivāls notiek ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Cēsu novada pašvaldības un Amerikas vēstniecības Latvijā atbalstu.

Biļetes uz festivāla koncertiem nopērkamas koncertzāles "Cēsis" kasē, "Biļešu paradīze" tirdzniecības vietās un internetā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
Latvija no 18 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.02.2024 - 20.03.2024 Ar vilcienu uz Gulbeni Gulbenes novada TIC
Kāpiet vilcienā un dodieties uz Vidzemes ziemeļaustrumiem– uz Gulbeni, kur sagaidīs aizrautīgi tūrisma speciālisti un uzņēmēji, ļaujot izbaudīt | Skatīt vairāk
Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 23.03.2024 VIKTORS LAPČENOKS | Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
23.martā pulksten 17:00 esi gaidīts Šlokenbekas muižas krodziņā, kur brīnišķīgu koncertu sniegs latviešu estrādes leģendārais dziedātājs | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55723095sec.