Izzini vēsturi un kultūru Cēsu pusē

Vēsturisku un kultūrālu baudījumu var gūt, nedēļas nogalē apciemojot Cēsis.

Aizritējusī nedēļā nesusi vairākus lieliskus jaunumus pilsētas un apkārtnes apmeklētājiem. No 2020. gada 1. jūlija Cēsu pils kompleksa viesiem pieejams kļuvis viduslaiku pils dienvidu tornis, kurā ikkatrs apmeklētājs var uzzināt tā stāstu multimediālā ekspozīcijā "Dzīve uz pulvera mucas". Tāpat Āraišu ezerpils Arheoloģiskajā parkā ir redzama unikāla pagājušajā gadsimtā veikto izrakumu ekspozīcija, kura stāsta par Āraišu ezerpili un tās iedzīvotājiem.    

Āraišu ezerpils Arheoloģiskajā parkā skatāma unikāla ekspozīcija    

No 1. jūlija Āraišu ezerpils Arheoloģiskajā parka apmeklētāju centrā ir aplūkojama pastāvīga ekspozīcija, kurā izzinošā veidā pirmo reizi kopš izrakumu veikšanas ir iepazīstamas tajos iegūtās oriģinālās liecības un arheologa Jāņa Apala stāsts.

Āraišu ezerpils Arheoloģiskā parka galvenais objekts ir īpaša 8./ 9.-10. gs. seno latgaļu dzīvesvietas rekonstrukcija, kas veikta pēc izrakumos iegūtajiem datiem. Jaunā ekspozīcija apmeklētāju centrā ir vērtīgs papildinājums un pirmreizēja iespēja arheoloģiskās liecības aplūkot kopš izrakumiem 20.gs. 60.un 70.gados. Tajā ir iespēja iepazīt gan īpašus atradumus, gan tādus, kas raksturo ezerpils iedzīvotāju nodarbes un ikdienā lietotos priekšmetus. Aizraujošs ir Jāņa Apala ceļš no hidroarheoloģiskajām ekspedīcijām un arheoloģiskajiem pētījumiem līdz pirmajai zinātniski pamatotajai dzīves vietas rekonstrukcijai Baltijā. Ekspozīcija veidota kā izziņas un iedvesmas vieta, kas pašiem jāatklāj, atrodot, ieraugot un paturot atmiņā vērtīgāko.    

Āraišu ezerpils Arheoloģiskais parks izceļas ar unikāliem arheoloģiskajiem atradumiem, rekonstrukcijas atrašanos oriģinālajā vidē un Vidzemei raksturīgo, labi saglabājušos kultūrvēsturisko ainavu. Parkā atrodama ne vien rekonstruētā ezerpils uz salas, bet arī 14.gs. celtās Āraišu viduslaiku pils drupas un akmens un bronzas laikmeta mājokļu rekonstrukcijas Meitu salā.

Pasaules Latviešu mākslas centrā Cēsīs jauna sezonas izstāde   

Pasaules Latviešu mākslas centrs ir vēris savas durvis. Sākot no 3.jūlija un līdz rudenim ikviens tiek aicināts aplūkot gleznotāja Rolanda Kaņepa darbu izstādi "Tēlu karuselis".    

Rolands Kaņeps (1925-2011) bija latviešu trimdas gleznotājs, ievērojams ar figurālām kompozīcijām, kurām raksturīgs provokatīvs saturs. Mākslinieks glezno figurālas kompozīcijas, kas balstītas uz Bībeles un antīkās mitoloģijas sižetiem, savus varoņus ietērpdams mūsdienu cilvēku apģērbā un ievietodams sadzīviskā mūsdienu vidē. Izstāde būs skatāma no 3.jūlija līdz 11.septembrim.     

Pasaules Latviešu mākslas centrs apkopo un izrāda mākslas darbus, kurus radījuši latvieši, atrodoties emigrācijā - Otrā pasaules kara rezultātā trimdā devušies mākslinieki un ārzemēs dzīvojošā jaunā paaudze. Mākslas centra darba laiks ir no otrdienas līdz svētdienai no plkst.11.00-17.00.    

Vēsturisko parku un dārzu dienas Ungurmuižā    

Šajā nedēļas nogalē, 4. un 5. jūlijā Ungurmuižā notiks vēsturisko parku un dārzu dienas. Muižas viesi varēs doties pastaigā pa brīnišķīgo un seno parku, Dižo koku taku un iepazīsties ar baroka parka attīstības ideju un plāniem. Tāpat gida pavadībā notiks ekskursijas par muižas vēsturi.    

Pasākumu rīko Latvijas Piļu un muižu asociācija sadarbībā ar Ungurmuižu. Tā mērķis ir popularizēt Latvijas piļu un muižu kultūras mantojumu, iepazīstināt ar vēsturisko parku un dārzu veidiem un mazās arhitektūras formām.    

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45652699sec.