Cēsu viduslaiku pilī demonstrēs vēsturiskās filmas

No 13.-15.08.2010 Cēsu viduslaiku pilī norisināsies vēsturisko filmu skate "Castellum et Picturaes Mobiles".

Vēsturisko filmu skate Cēsu viduslaiku pilī būs līdz šim Latvijā un citur Austrumeiropā nebijis mēģinājums piedāvāt skatītājam pārdomātu vēsturisko filmu programmu dzīvā, vēsturiskā vidē, kuru papildinās atsauces uz vēsturi, kā arī kino profesionāļu un vēsturnieku debates par kino un vēstures kopsakarībām.

Šī skate būs veltīta viduslaiku vēsturei. Trīs dienās tiks izrādītas desmit filmas:

„Bišu ieleja” (Čehoslovākija, 1968); „Kelsas noslēpums” (Francija, Beļģija, Īrija, 2009); „Martina Gēra Atgriešanās (Francija, 1982); „Ivans Bargais”(PSRS, 1944); „Cars” (Krievija, 2009); „Ronja-laupītāja meita (Zviedrija, 1984); „Dzelzs roka”(Polija, 1989); „Pēddzinis”(Norvēģija, 1987); „Zobena ēnā” (Latvijas PSR, 1976); „Raganas” (Dānija, Zviedrija, 1922).

Filmas tik rādītas divās Cēsu viduslaiku pils Rietumu torņa zālēs un iestājoties vakara krēslai, brīvā dabā uz lielā ekrāna Cēsu pils dārzā. Kino demonstrējumi kultūrvēsturiskā vidē ir īpašs notikums ikvienam skatītājam, jo tā netieši papildina piedāvāto kino programmu, kļūstot par savdabīgu pievienoto vērtību un rosinot kino mākslas cienītājos pastarpinātas emocijas. Cēsu viduslaiku pils unikalitāte un kultūrvēsturiskā nozīmība ļauj to uztvert ne tikai kā romantisku fonu kvalitatīvam kino, tā piedāvā krietni vairāk, proti, pili kā dzīvu vēstures liecinieku, kas spēj uzrunāt ar spilgtiem, aizraujošiem, patiesiem un uzmundrinošiem stāstiem par mūsu pagātni. Savukārt, ja raugāmies uz kino kā būtisku avotu, kur smelties, lai labāk izprastu laiku, kurā dzīvojam, bet kino mākslas radītās vērtības kā kultūras mantojuma neatņemamu sastāvdaļu, tad arī filma gluži tāpat kā Cēsu pils ir dzīva vēstures lieciniece un nereti medijs, kurš piedāvā savdabīgu vēstures rekonstrukciju. Demonstrējot vēsturiskā kino pērles unikālā vēsturiskā vidē un atrodot tām pārdomātu sasaisti ar šo vidi, rodas iespēja gan materiālajam, gan nemateriālajam kultūras mantojumam savstarpēji papildināties un uzmirdzēt jaunā spožumā, raisot tā baudītājiem ne vien spilgtu emocionālu pārdzīvojumu, bet arī būtisku vielu pārdomām un pašizziņai.

Vairāk par filmām un skati lasiet www.filmuskate.cesis.lv.

Biļetes uz visām skates filmām var iegādāties „Biļešu paradīzes” kasēs visā Latvijā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Svinam Vācijas futbola vasaru Europcar
Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 01.05.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 30.04.2024 Pavasara brīvdienas TURCIJĀ Atlantic Travel
Pieejamās cenas, lielisks serviss, siltā jūra, grezna dabas vide - viss jums un jūsu komfortam. | Skatīt vairāk
no 425 EUR
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Vidzemes Tūrisma asociācija
,


Splendid Palace
,


Liepupes muiža
,


Limbažu TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.04745102sec.