Cēsu muzejs saņēmis vērtīgu dāvinājumu

Cēsu Vēstures un mākslas muzeja pārziņā ir nonācis vēsturisks foto albums "Wenden" ar vairāk nekā pirms 115 gadiem uzņemtām fotogrāfijām, kurās iemūžinātas ne tikai Cēsīs, bet arī tuvākā apkārtne. Daži attēli pat liecina par notikumiem, kuros piedalījušās augstas Krievijas impērijas amatpersonas.

Unikālo atradumu Cēsu muzejam uzdāvināja Rīgā iznākošā laikraksta „Vestji Segodnja” žurnālists Nikolajs Kabanovs. Vēsturiskais albums atrasts jūlija nogalē, kādas senas Bulduru vasarnīcas vecu mantu kaudzē.

Uz albuma sarkanā kalikona vāka iespiests rotājums un Cēsu vāciskais nosaukums „Wenden”. Albuma 18 lapās fiksēti XIX gs. beigu Cēsu un tuvākās apkārtnes skati, kuru precizēšanā Kabanova kungs griezās pie Cēsu muzeja speciālistiem.

„Gandrīz zem visām fotogrāfijām īsas anotācijas krievu valodā. Daļā fotogrāfiju apakšējā stūrī iespiests „Е. Ломань”, kas, domājams, norāda uz fotogrāfu. Fotogrāfijas tapušas 1892. – 1894. gadā. Vairāk nekā pirms 115 gadiem fotografētajos attēlos iemūžinātas ne tikai Cēsis, bet arī Bērzaine, Raiskuma pārceltuves un krogus apkārtne. Zem vienas no fotogrāfijām parakstīts „Mana vasarnīca Bērzainē 1893. gadā”, kas norāda uz līdz šim nenoskaidroto albuma īpašnieka saistību ar Cēsīm. Daži attēli liecina par notikumiem, kuros piedalījušās augstas Krievijas impērijas amatpersonas. Turpmākajā izpētē vēl varētu precizēt albumā ievietotās fotogrāfijas,” pēc albuma apskates secina Cēsu Vēstures un mākslas muzeja galvenais speciālists zinātniski pētnieciskajā darbā Tālis Pumpuriņš.

Cēsu Vēstures un mākslas muzejs ir pateicīgs Nikolajam Kabanova kungam, ka viņš piekrita šo unikālo albumu uzdāvināt Cēsu muzejam. Šīs agrīnās, Latvijas foto pirmsākumos tapušās fotogrāfijas ir būtisks papildinājums muzeja krājuma foto kolekcijai.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 25.04.2024 Latvijas nacionālā teātra izrāde TUKUMĀ Tukuma TIC
25. aprīlī, plkst.13:00 Tukuma pilsētas Kultūras namā izrāde pusaudžiem un viņu vecākiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 27.04.2024 27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Vidzemes Tūrisma asociācija
,


Limbažu TIC
,


Ungurmuiža
,


Liepupes muiža
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50990796sec.