Cēsīs notiks Eiropas kultūras mantojuma dienām veltīts pasākums

Esiet aicināti un gaidīti piedalīties Eiropas kultūras mantojuma dienu ietvaros rīkotajā pasākumā „Ieskats Riekstu kalna arheoloģiskajā izpētē – senāk un tagad”, Cēsīs 12.09.2010 plkst.12:00 Riekstu kalnā (Cēsu pils parkā).

„Riekstu kalns-vieta, kas veido Cēsis un pasauli, kurā dzīvoja un ap kuru dzīvo letgaļi, lībieši un viņu pēcteči. Pēc baltu zemēm un kultūras tīko dažādi iekarotāji, kas atnes līdzi savas tautas kultūras izpratni, līdz ar to mainās un integrējas Riekstu kalnā un apkārtnē dzīvojošo cilšu apziņa. Šī daudzveidīgā pārmainīšanās turpinās arī mūsdienās, kas novedusi pie daudzslāņainības un dziļākas izpratnes par notiekošajiem procesiem un Dieva esību,” par vietas un cilvēku mijiedarbību no senatnes līdz mūsdienām apcer tautas vērtes kopas „Dzieti” vadītāja Dace Balode.

Par Riekstu kalnā atklāto stāstīs Latvijas Vēstures institūta arheoloģe Dr.hist.h.c. Zigrīda Apale, bet dabas, cilvēku un dievību mijiedarbības noskaņu veidos tautas vērtes kopa „Dzieti”.

No 11. – 12.septembrim Latvijā norisinās Eiropas kultūras mantojuma dienas, kas veltītas tēmai "Kultūras mantojums – mūsdienu izaicinājums". Tajās piedalīsies 48 objekti no visas Latvijas. Vidzemes reģiona kultūrvēsturiskie objekti ir Ungurmuižas kungu māja, šaursliežu dzelzceļa līnija Alūksne-Gulbene, Raunas viduslaiku pils ar pilsētu, Oleru muižas kungu māja, Vecgulbenes muižas apbūve, Limbažu Tūrisma informācijas centrs (bij. Ugunsdzēsēju depo).

Kultūrvēsturiskie objekti Cēsīs, kuros svinīgi tiks pacelts Eiropas kultūras mantojuma dienu karogs, šogad ir Rožu laukums (agrāk Viduslaiku tirgus laukums) un Riekstu kalns (Cēsu pilskalns).

2010.gada Eiropas kultūras mantojuma dienas veltītas tēmai, kas it kā apvieno visu iepriekšējo gadu tēmas (līdz šim tās bijušas veltītas baznīcām, koka mantojumam, pirmskara mantojumam, pilsētu vēsturiskajiem centriem, sakoptākajiem kultūras pieminekļiem, apdraudētākajiem pieminekļiem, pilskalniem, vēsturisko interjeru saglabāšanai un restaurācijai u.c.), konkrētajā objektā izceļot veiksmi vai potenciālu, kas izriet no cilvēka radošas pieejas mantojuma saglabāšanā. Atrodoties, cerams, īslaicīgu ekonomisko grūtību apstākļos, tieši šobrīd jāmeklē jauni, netradicionāli risinājumi.

Eiropas kultūras mantojuma dienu tradīcija sākās 1984. gadā Francijā, kad notika pirmās vēstures pieminekļu atvērto durvju dienas. Eiropas mērogā pirmo reizi notika 1991. gadā pēc Eiropas Padomes iniciatīvas. Latvija Eiropas kultūras mantojuma dienās piedalās kopš 1995.gada. Kultūras mantojuma dienu laikā rodas arvien jaunas iniciatīvas, idejas, informācija un zināšanas par kultūras mantojumu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
20 EUR
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Vidzemes Tūrisma asociācija
,


Ungurmuiža
,


Liepupes muiža
,


Limbažu TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.80369115sec.