Portugāles flīžu māksla Cēsu Vēstures un mākslas muzejā

Cēsu Vēstures un mākslas muzejā (Pils laukums 9) - Jaunās pils velvju zālē no 01.10.2010 – 07.11.2010 būs apskatāma ceļojošā izstāde «Portugāles flīžu māksla».

Portugāles Nacionālā Flīžu muzeja direktors Paulu Enrikešs (Paulo Henriques) par Portugāles flīžu mākslu saka: «Flīze jeb «azuležu» («azulejo») ir viena no spēcīgākajām un savdabīgākajām Portugāles kultūras izpausmēm, kā arī vienreizējs un oriģināls portugāļu mākslas ģēniju ieguldījums visas Pasaules kultūrā. Vārds «azulejo» portugāļu valodā apzīmē kvadrāta formas keramikas plāksnīti, kuras viena puse ir dekorēta un glazēta».

Portugālē flīzes nav tikai funkcionāls vai dekoratīvs materiāls, tās var saukt par atsevišķu transcendentu mākslu, kas kā poētisks elements izrotā arhitektūru un veselas pilsētas.

Kamoinša Institūts Portugālē ir izvēlējies flīžu mākslu popularizēt ārpus Portugāles robežām kā vienu no Portugāļu kultūras izpausmēm. Šī muzeja darbība apliecina to, ka flīžu mākslai Portugālē tiešām tiek piešķirta liela nozīme ne tikai tādēļ, ka visā pasaulē, Portugāles bijušās Impērijas teritorijās – no Brazīlijas līdz Āfrikai un Indijai – vēl joprojām ir atrodams šīs mākslas mantojums, bet arī tādēļ, ka tā ir kultūras vērtība, kas ataino portugāļu intelektuālās un praktiskās iemaņas un mākslas izjūtu no pagātnes līdz pat mūsdienām.

Izstāde tiek rīkota pašvaldības aģentūrai «Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs» sadarbojoties ar Portugāles vēstniecību Latvijā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Cēsu TIC
,


Ungurmuiža
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.30019403sec.