Cēsu muzejā lekcijas par netradicionālu ārstniecību - auksta ūdens dziedniecību

Jaunas lekcijas Cēsu muzejā par netradicionālu ārstniecību - auksta ūdens dziedniecību pirms vairāk kā 100 gadiem Jaunpiebalgā un Cēsīs

Turpinās pagājušā gada nogalē sāktās lekcijas vēstures cienītājiem. Cēsu Vēstures un mākslas muzejs piedāvā jaunu lekciju ciklu par netradicionālo ārstniecību – auksta ūdens dziedniecību. Interesentiem tiks piedāvātas divas lekcijas: auksta ūdens dziedniecības pamatlicēju V. Prīsnica un S. Kneipa metodes Jaunpiebalgā un Cēsīs 19.gs., un ūdens dziedniecības metodes un panākumi Cēsu ārstniecības iestādēs 19.un 20.gs.

Vēstures entuziastiem bija iespēja apmeklēt vēsturnieka Tāļa Vigo Pumpuriņa lekcijas par foto pirmsākumiem Cēsīs. Turpinot iesākto, Cēsu muzeja speciāliste Dace Cepurīte sagatavojusi lekcijas par to kā Cēsis pirmo reizi popularizēja kā kūrortu un skaistu vietu ar vēstures pieminekļiem, Cēsu pilsmuižas īpašnieka grāfa Karla Gustava fon Zīversa lomu šajos notikumos, un pirmās auksta ūdens dziedniecības iestādes atvēršanu 1841.gadā. Par idejas pēctecību A.Smilgas sanatorijā, atpūtas namā „Cīrulīši”, Cēsu slimnīcā un poliklīnikā.

Lekciju mērķis ir cēsniekus iepazīstināt ar vienreizējām vēsturiskām liecībām un faktiem tieši par savu dzimto pilsētu, paralēli ieskatoties arī Latvijas un Eiropas vēsturē. Stāstījums saturiski veidots tā, lai tas būtu interesantas gan vēstures cienītājiem, gan skolēniem, studentiem un medicīnas jomā strādājošiem. Tēmā iezīmējas medicīnas vēsture, vienlaicīgi atspoguļojot tā laika medicīnas un tehnikas sasniegumus Rietumeiropā un Krievijā.

Pateicoties 19.gs. pirmajā pusē izveidotajiem parkiem ar dabisko reljefu un esošajiem vēstures pieminekļiem, Cēsis kļuvušas par romantisku un iecienītu atpūtas vietu iedzīvotājiem un tūristiem. Cēsu Vēstures un mākslas muzeja speciālisti pēta un atrod aizvien jaunus un interesantus vēsturiski nozīmīgus faktus par Cēsīm kā pilsētu, kur tika aizsāktas un realizētas daudzas drosmīgas idejas. Lekcijās izmantotie materiāli iekļauti arī Cēsu Vēstures un mākslas muzeja jaunajā patstāvīgajā ekspozīcijā „Cēsis-Latvijas vēstures simbols”, kura apmeklētājiem durvis vērs vasaras sākumā.

Lekciju programma:

26.janvārī plkst.17:30 Cēsu Vēstures un mākslas muzejā (Pils laukums 9)

„Netradicionālā ārstniecība 19.gs.-auksta ūdens dziedniecības pamatlicēju V.Prīstnica un S.Kneipa metodes Jaunpiebalgā un Cēsīs.

23. februārī plkst.17:30 Cēsu Vēstures un mākslas muzejā (Pils laukums 9)

Ūdens dziedniecības metodes un panākumi Cēsu ārstniecības iestādēs 19. Un 20.gs.

Ieejas maksa: Ls 1,-; Ls 0,50 (skolēniem studentiem pensionāriem)

*Ūdensdziedniecība senatnē saistījās ar reliģiskiem uzskatiem. Romieši to izmantoja higiēnai un ārstniecībai, bet viduslaikos ūdensdziedniecība bija aizmirsta. 18.gs.beigās -19.gs. sākumā Rietumeiropā sāka atdzimt ūdensdziedniecība. Tās atdzimšanu propagandēja un ārstniecības metodes galvenokārt izstrādāja personas bez medicīniskās izglītības. Balstoties uz personīgiem novērojumiem un izstrādājot savdabību ārstniecības metožu sistēmu, kas vēlāk ieguva lielu popularitāti, bija Silēzijas zemnieks Vincents Prīsnics un katoļu mācītājs Sebastiāns Kneips. Ūdensdziedniecības tradīciju atjaunošanā un pilnveidošanā 19.gs. pirmajā pusē iesaistījās arī Cēsu ārsti… Kā izveidojās ūdensdziedniecības iestādes un kādi panākumi bija Eiropā iepazītajām ārstniecības metodēm? – to uzzināsiet lekciju laikā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 27.04.2024 27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Ungurmuiža
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51461911sec.