Aicina uz latgaļu vārda svētkiem Āraišos un Cēsīs

22. septembris ir Baltu vienības diena. Āraišu arheoloģiskais muzejparks un Kultūrvēsturiskās vides saglabāšanas biedrība (KVSB) aicina šo dienu veltīt senajiem latgaļiem, jo aprit 900 gadi, kopš rakstos pieminēts seno latgaļu vārds. Nestora hronikā "Pagājušo laiku stāsts", kas datēta ar 1113.gadu, pirmo reizi vārdā saukti latgaļi un Latgaļu zemes nosaukums.

Atzīmējot šo notikumu 21. septembrī 12.00 – 19.00 Āraišu arheoloģiskā muzejparkā ikviens interesents tiks iepazīstināts ar stāstiem par seno latgaļu apģērbu un rotām, seno latgaļu bruņojums, seno latgaļu dzīves vietām Vidzemes reģionā un seno latgaļu apbedījumiem, rotām un vietvārdiem. Par to stāstīs LNVM arheologi Dr. hist. Artūrs Tomsons, Irita Žeiere, Jānis Ciglis un Dr. Hist. Vitolds Muižnieks, kā arī Dr. Hist. Zigrīda Apala, Solvita Lodiņa un Ivars Logins. Pasākuma ietvaros notiks seno latgaļu tērpu modes skate ar pētnieces Iritas Žeieres komentāru. Vēstures kopu demonstrējumu, kas saistīti ar seno latgaļu ikdienu, sadzīvi. Tautas vērtes kopa "Dzieti" izdziedās krustabu dziesmas. Pasākumu noslēgs Dzērbenes folkloras kopa "Māras bērni" ar Vakarēšanu, kurai pamatā ir Dzērbenes apkārtnē savāktais folkloras mantojums.

Pasākums turpināsies 22. septembrī Cēsīs. Pulksten 12.00 būs ekskursija uz Ruckas muižu, kur varēs iepazīties ar KVSB radošajām darbnīcām, muižu un tās vēsturi- vadītājs Arsenijs Šenroks, kā arī tikties ar bruņu un ieroču kalēju Aleksandru Kornetu- Movzešu viņa jaunajā smēdē. Sekos iepazīšanās ar izstādi "Latgaļu dārgumi" Seno rotu kalves ekomuzejā. Dienas muzikālo daļu nodrošinās Eduards Klints, kopā ar visiem dziedošajiem un spēlējošajiem dalībniekiem. Turpinājumā būs saistošas nodarbes Cēsu pils dārzā. Pulksten 16.00 paredzēta vakarēšana, kopā ar latgaļu dziesminieci Birutu Ozoliņu. Vakara noslēgumā baltu vienību, rudens saulstāvjus un bagāto ražas gadu dziesmās daudzinās Kristīne Kārkle- Puriņa & Co. Šajā dienā visi pasākumi bez maksas.

Āraišu arheoloģiskā muzejparka darba laiks katru dienu no 9.00 līdz 19.00.

Ieejas biļetes: pieaugušajiem 2.00 LVL, studentiem un pensionāriem 1.00 LVL, skolēniem 0.50 LVL. Ģimenes biļete (2 pieaugušie un 1-2 bērni) 2.50 LVL.

Vairāk informācijas interneta vietnē www.lnvm.lv

PROGRAMMA

Latgaļu vārda svētki un Baltu vienības diena

21.septembris - Āraišu arheoloģiskā muzejparkā

Pulksten 12.00 ievada vārdi: Agnese Ramata, Māris Rumaks un Daumants Kalniņš

Priekšlasījumi:

1. "Seno latgaļu dzīves vietas Vidzemes reģionā" (Jānis Ciglis)

2. "Seno latgaļu apbedījumi" (Vitolds Muiţnieks)

3. "Seno latgaļu apģērbs" (Irita Žeiere)

4. "Ģūģeru kapulauka villaines" (Zigrīda Apala)

5. "Latgales vietvārdi - senvēstures īpatnību glabātāji" (Ivars Logins)

6. "Senās rotas folklorā un mitoloģijā" (Solvita Lodiņa)

7. "Seno latgaļu bruņojums" (Artūrs Tomsons)

Folkloras kopas "Dārdi" muzikālais noformējums.

Pulksten 15.00 seno latgaļu tērpu modes skate ar pētnieces Iritas Žeieres komentāru. Vēstures kopas Kromakalna broliste, Trokšņa iela un Senzeme un F/k "Dzieti" demonstrēs seno latgaļu ikdienas un sadzīves ainas. Ar seno zintnieču dziedināšanas prasmēm iepazīstinās Zvārtes Zāļu sieva Līga Eglīte. Pasākumu noslēgs Dzērbenes folkloras kopa "Māras bērni".

22.septembris - Cēsu Ruckas muiţas parka teritorijā (Muiţas iela 3)

Pulksten 12.00 ekskursija pa Ruckas muiţu. Iepazīšanās ar KVSB radošajām darbnīcām, muižu un tās vēsturi - vadītājs Arsenijs Šenroks. Tikšanās ar bruņu un ieroču kalēju Aleksandru Kornetu - Movzešu viņa jaunajā smēdē.

Seno Rotu Kalvē

Seno rotu kalvē izstāde "Latgaļu dārgumi" un Daumanta Kalniņa stāstījums. Dienas muzikālo daļu nodrošinās Vidzemes dūdinieki Eduards un Audars Klinti.

Cēsu viduslaiku pils dārzā

Pulksten 14.00 Cēsu pils dārzā maizi ceps Ieva Kalniņa Matute. Par loka šaušanu gādās Viliuss Matutis.

Pulksten 16.00 paredzēta vakarēšana, kopā ar latgaļu dziesminieci Birutu Ozoliņu. Vakara muzikālais noslēgums Kristīnes Kārkles- Puriņas pārziņā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
Latvija 20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 27.04.2024 27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 25.04.2024 Latvijas nacionālā teātra izrāde TUKUMĀ Tukuma TIC
25. aprīlī, plkst.13:00 Tukuma pilsētas Kultūras namā izrāde pusaudžiem un viņu vecākiem. | Skatīt vairāk
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58401585sec.