Adventes laikā Liepājas koncertzālē izskanēs garīgās mūzikas programma «Mātes Terēzes lūgšana»

Tuvojoties gada baltākajiem svētkiem, trešdien, 21.decembrī, pulksten 19 Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” izskanēs “Latvijas Radio kora” un kamerorķestra “Sinfonietta Rīga” veidotā koncertprogramma “Mātes Terēzes lūgšana”.

Latvijas izcilākos kolektīvus - “Latvijas Radio kori” un kamerorķestri “Sinfonietta Rīga” - vieno ilgstoša sadarbība, kuru nu jau droši var dēvēt par ciešu draudzību. Kopīgiem spēkiem tiek iestudētas ne vien koncertprogrammas, bet abu kolektīvu sadarbības rezultātā ik gadu pirmatskaņojumu piedzīvo arī kāds latviešu sakrālās mūzikas jaundarbs.

Koncertprogrammas “Mātes Terēzes lūgšana” ideja radusies pirms pāris gadiem, kad “Latvijas Radio kora” mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava, iepazīstoties ar komponista Pētera Vaska tobrīd rakstīto skaņdarbu “Lūgšana” (Kungs, atver mums acis), atzinis: “Kad es uzzināju, ka meistars Vasks gatavojas rakstīt jaunu skaņdarbu ar Mātes Terēzes tekstiem, un, vēl jo vairāk, kad es izdzirdēju šī opusa pirmos aizmetņus, bija pilnīgi skaidrs, ka tā saturiskais satvars ir tik pilnīgs, ka noteikti jāveido vesela koncertprogramma, kas neaprobežotos tikai ar vienu vienīgu jauna opusa pirmatskaņojumu.”

Garīgās mūzikas programma izskanēs gada tumšākajā un vienlaikus cerībām pilnākajā – adventes laikā, kad cilvēka gars ir piekusis no tumsas un alkst pēc gaismas. “No klusuma caur mīlestību uz gaismu – tā ir lūgšanu pamatvertikāle,” par gaidāmo stāsta diriģents Sigvards Kļava.

Koncertā izskanēs arī citu latviešu autoru skaņdarbi, piemēram, Andreja Selicka "Litānija Mātei Terēzei", kur kompozīcijā mēģinātas rast sasaistes ar Mātes Terēzes lūgšanām un latviešu garīgajām tautasdziesmām latgaliešu valodā. Tāpat, iedvesmojoties no leģendārās misionāres tekstiem un personības, iekļauts Riharda Dubras skaņdarbs “Klusums, mīlestība un gaisma”, Arvo Perta "Siluana dziesma" kamerorķestrim, kā arī Ērika Ešenvalda “Piliens okeānā" korim a cappella, kurā apvienotas Mātes Terēzes ik dienu skaitītās un Sv.Asīzes Franciska lūgsnas. Diriģents Sigvards Kļava iezīmē: "Programmas saturiskais ietvars būs apliecinājums tam, ka patiesu un piepildītu lūgšanu spēkam nav ne konfesionālu, ne nacionālu robežu.”

Biļetes uz koncertu no 8 eiro nopērkamas visās Biļešu paradīzes kasēs, interneta vietnē www.bilesuparadize.lv, kā arī koncertzāles “Lielais dzintars” informācijas centrā. Darba laiks no pulksten 10 līdz 20, svētdienās no 10 līdz 15. Skolēniem, studentiem, pasniedzējiem, pensionāriem, I un II grupas invalīdiem, kā arī ģimenēm un grupām pieejamas atlaides.

Uzziņai:

Māte Terēze, īstajā vārdā Anjeze Gondža Bojadžiu (Anjezë Gonxhe Bojaxhiu), dzimusi Albānijas pilsētiņā Skopjē 1910.gadā. 18 gadu vecumā viņa devās uz Īriju, iestājās loratenciešu klosterī, kur pieņēma vēlāk visai pasaulei zināmo vārdu – Terēze. 1950.gadā Vatikāns viņai deva atļauju Ordeņa dibināšanai, bet 1965.gadā pāvests Pāvils VI atļāva Terēzes vadītajai labdarības misijai sākt darbu arī ārpus Indijas. Sešus gadus vēlāk māte Terēze saņēma Nobela Miera prēmiju, kuru ziedoja savas kustības patversmēm – viņa atteicās arī no Nobela prēmijas laureātu svinīgā mielasta, lūdzot, lai tam paredzētos līdzekļus atdotu viņas aprūpējamiem. Māte Terēze nomira 1997.gadā, 2003.gadā pāvests Jānis Pāvils II viņu beatificēja, bet 2016.gada 4.septembrī Māte Terēze tika iecelta svēto kārtā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
3 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54783702sec.