Atklās lietišķās mākslas izstādi «Gadu raksti»

Galerijā “Romas dārzs” no 27. septembra līdz 27. oktobrim būs apskatāma Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra tautas lietišķās mākslas studijas “Liepava” 65 gadu jubilejas izstāde “Gadu raksti”. Izstādes atklāšana notiks 27. septembrī pulksten 17.00.


Izstādi „Gadu raksti” veido vairāk kā 400 darbi, kas izvietoti hronoloģiskā secībā un ko darinājušas 38 meistares. Izstādē apskatāmas gan tradicionālo, gan laikmetīgo tekstīliju un sīklietu izstrādājumu kolekcijas. Studijas meistares pamatā nodarbojas ar tekstila amatniecības izkopšanu, kas tradicionālajā izpratnē ir aušana un rokdarbi.


Meistaru uzmanības lokā vienmēr ir tautas tērpa un vienkāršā ikdienas tērpa detaļu un ansambļu pētniecība, kā arī austo un šūto interjera un sadzīves priekšmetu studēšana un darināšana. Vienkārši materiāli - vilna, lins un kokvilna meistaru rokās pārveidojas līdz nepazīšanai, pārtopot par krāšņiem apģērbiem, aksesuāriem un interjera sadzīves tekstīlijām.


Izstādes darbi lielā mērā atspoguļo procesus, piedzīvojumus un pārdzīvojumus, ko izjūt katrs meistars, kurš atradis savu identitāti krāsu, rakstu un formu meklējumos balstītu tautas tradīciju izpētē. Studējot Kurzemes tradicionālās apģērba un interjera tekstīlijas, meistares vienmēr saistijušas dažādās tehnikas, materiāli un rotāšanas paņēmieni, kuru izmantošana apģērba, interjera tekstīliju un sīklietu darināšanā un detaļu rotāšanā ir īpaši raksturīga tieši Kurzemei.


“Mēs esam spītīgie un krāsās lepnie kurzemnieki. Tas viss skaidri parādās mūsu spilgtajos tautas tērpos, rotās, rokdarbos, segās  – visur, arī mūsu jaunradē, stāsta Tautas lietišķās mākslas studijas “Liepava” radošā vadītāja Smaida Rubeze.


Izstādē piedalās meistartes Vineta Solovjova, Ilze Škuberte, S. Rubeze, Anna Rozenberga, Aina Dzirīte, Ingula Dzirīte, Edīte Dūčmane, Ilga Tīruma, Ināra Tauriņa, Aisma Demme, Antra Kukuka, Irita Timbra, Velga Žindule, Astra Dzērve, Ilona Volkova, Sarma Vilcāne, Ingrīda Kalna, Inta Ambrēna, Anda Šmiukše, Zigrīda Muceniece, Linda Tupese, Ārija Stalidzāne, Danuta šķila, Sanita šķila, Ilga Kadiķe, Sandra Brūna, Gita Kūla, Ināra Evelsone, Elza Hofmane, Larisa Tiļļa, Indra Mikne, Aija Cvibele, Valda Koršeņevska, Daina Galakrodzeniece, Gaida Gertnere, Inga Zlobina, Dace Prokofjeva.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.23788595sec.