Liepājas Mākslas forumu atklās ar guļošo koncertu

27. septembrī plkst. 19.00 Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” atklās mūsdienu mākslas festivālu “Liepājas Mākslas forums” ar vēl nepieredzētu notikumu. Mortona Feldmana (Morton Feldman) skaņdarbu “Crippled Symmetry” varēsim klausīties guļus stāvoklī. Krēslu rindu vietā koncertzālē būs izvietoti paklāji un spilveni, lai klausītāji relaksēti izbaudītu smalkā amerikāņu minimālista Feldmana meditatīvo mūziku. To atskaņos trijotne no slavenās beļģu kamermūzikas apvienības “Het Collectief”.

“Mortona Feldmana darbs “Crippled Symmetry” (“Nesimetriskā simetrija”), ko dzirdēsim Liepājas Mākslas foruma atklāšanas koncertā, ir komponista meditatīvi eksistenciāla atbilde mūsdienu dzīves steidzamībai. Izcilā meistara mūzika šķietami pastāv ārpus laika un atbalsojas kādā citā dimensijā. Skaņdarba klusinātā dinamika, simetriski asimetriskie skaņu modeļi un tā lēnais temps, kas veido Feldmana īpašo kompozīcijas filozofiju,  labi baudāmi brīvā atmosfērā, atslābinoties,” par koncerta ideju stāsta festivāla mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

Mortons Feldmans ir viena no spilgtākajām figūrām amerikāņu 60. gadu avangardā. Viņš ir izveidojis oriģinālu un atpazīstamu stilu, kurā nesaistīti un bieži minimālistiski muzikāli notikumi seko viens otram, veidojot lēnu un šķietami bezgalīgu kustību. Komponists brīvi orientējās arī vizuālajā mākslā. Bieži vien iedvesmojās no Ņujorkas avangarda gleznotājiem, kopīgi radot mākslas darbus, tostarp, arī ar sev tuvo draugu Marku Rotko. Dzīves nogalē Feldmanu saistīja 19. gadsimta Tuvo Austrumu un turku paklāji. Tieši tos veidojošie skaistie asimetriski simetriskie raksti kalpojuši par iedvesmu 1983. gadā rakstītajai apjomīgajai kompozīcijai “Crippled Symmetry”.  

Liepājā to atskaņos trīs mākslinieki no beļģu kamermūzikas grupas "Het Collectief", ko pasaulē dēvē par klasiskās mūzikas “sliktajiem zēniem”. Jau vairāk nekā 20 gadus viņi drosmīgi nojauc robežas starp tradicionālo, laikmetīgo un seno mūziku un kopš 1988. gada ir uzstājušies jo daudzās pasaules koncertzālēs – Beļģijā, Nīderlandē, Francijā, Apvienotajā Karalistē, Šveicē, Vācijā, Polijā, Austrijā, Spānijā, Maltā, Kiprā, Ukrainā, Peru un Brazīlijā, Honkongā u.c.  

Programmu “Crippled Symmetry” grupas puiši raksturo kā halucinējošu ceļojumu, kura laikā Feldmanam izdodas radīt visumu. Šajā ceļojumā košās flautas, čelestas, klavieru, vibrofona un zvanu skaņu krāsas papildinās beļģu spilgtā video mākslinieka Klāsa Verpūsta (Klaas Verpoest) radītie interaktīvie attēli, video uz lielā ekrāna.


Par Liepājas mākslas forumu

No 27. līdz 29. septembrim Liepājas koncertzāle “Lielais dzintars” svinēs mūsdienu mākslas festivāla Liepājas Mākslas forums piekto jubileju. Festivāla programma šogad pārsteigs ar desmit dažādu žanru notikumiem – koncertiem, dejas izrādi, mākslas izstādi, teātri, kino un operu. Festivāls aicina ļauties sarunai par aktuālām, pasaulīgām un pārpasaulīgām tēmām caur mūsdienu jauno meistaru un jaunās mūzikas vecmeistaru darbiem no Nīderlandes, Somijas, Beļģijas, Lielbritānijas, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Festivālu finansiāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Liepājas pašvaldība. Biļetes nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs un interneta vietnē www.bilesuparadize.lv. Pieejama arī festivāla kopbiļete, kas sniedz iespēju apmeklēt foruma pasākumus izdevīgāk. Vairāk: lielaisdzintars.lv .


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.62967205sec.