Turpinās festivāls «Via Baltica» Liepājā

Kamermūzikas festivāls "Via Baltica" turpinās ar koncertiem ceturtdien un piektdien, lai noslēgtos sestdien ar koncertu "Senās uguns nakts" Liepājas pludmalē.

Festivāla "Via Baltica" koncerti norisinās jau no 2015. gada 21. augusta Liepājā un Kuldīgā. Šis ir piektais gads, kad organizācija "Via Cultura" priecē festivāla apmeklētājus ar dažādiem kultūras pasākumiem – izstādēm, koncertiem un mūzikas nodarbībām bērniem un vecākiem, pulcējot vairākus mūziķus un māksliniekus no Baltijas valstīm.

Ceturtdien, 27. augustā, izskanēs nākamais festivāla koncerts – "Roks baroks". Pulksten 19 "Promenade Hotel" Hika zālē uzstāsies trīs lietuviešu mākslinieki – kontrabasists Daniels Rubins (Danielis Rubinas), Židre Ovjuskaite (Žydrė Ovsiukaitė) un Ugne Petrauskaite (Ugnė Petrauskaitė). Daniels Rubins mūzikas pasaulē ir labi pazīstams ne tikai ar savu izcilo kontrabasa spēli, bet arī ir ilgu dalību Gidona Krēmera vadītajā kamerorķestrī "Kremerata Baltica". Pašlaik Daniels ir Kanazavas kamerorķestra (Japāna) sastāvā, paralēli uzstājoties gan kā solists, gan kontrabasists dažādos kameransambļos. Koncertā "Roks baroks" Daniels sev līdzi aicinājis Židri Ovjuskaiti (vijole) un Ugni Petrauskaiti (alts), lai visi kopā izpildītu mūziku plašam klausītāju lokam. Kā jau nosaukums vēsta, koncertā būs dzirdama senāku laiku mūzika mūsdienu ritmos, spēles un saspēles starp laikmetiem un žanriem – sākot ar tādiem mūzikas dižgariem kā Johans Sebastians Bahs un Georgs Frīdrihs Hendelis, beidzot ar jaunāku laiku autoru, piemēram, igauņa Erki Svena Tīra un lietuvieša Vitauta Barkauska darbiem.

Piektdien, 28. augustā, pulksten 19 Hika zālē būs iespēja dzirdēt īsti latvisku koncertu –  "Lettonia". Tajā piedalīsies flautiste Dita Krenberga, Juris Žikovs (klavieres) un Inga Sunepa (čells). Viņi izpildīs izcilus latviešu kamermūzikas paraugus, sākot ar kamermūzikas pirmsākumiem un Jāzepu Vītolu, beidzot ar tādiem mūsdienu latviešu komponistiem kā Imants Zemzaris, Tālivaldis Ķeniņš, Pēteris Plakidis, Jēkabs Mediņš, Pēteris Vasks un Pauls Dambis. Pasaulē pazīstamā latviešu flautiste Dita Krenberga koncertē gan kā solomāksliniece, gan kamermūziķe, kā arī viņa ir Latvijas Simfoniskā orķestra sastāva flautu grupas koncertmeistare. Inga Sunepa savukārt ir čelliste ar plašu kamermuzicēšanas pieredzi, Latvijas Nacionālas operas un baleta orķestra čellu grupas koncertmeistare. Juris Žvikovs – lielisks pianists un kamermūzikas entuziasts – pašlaik ir docents Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Jāuzsver, ka flautas, klavieru un čella saspēle kamermūzikā ir reta, taču tā ir ļoti skaista un piešķir īpašu skanējumu jebkuram darbam.

Festivāls noslēgsies 29.augustā, pēdējā augusta sestdienā, pulksten 21 ar nu jau tradicionālo "Senās uguns nakti" Liepājas pludmalē, kad apdzīvotās vietās ap Baltijas jūru tiek iekurti ugunskuri, lai parādītu Baltijas jūras valstu vienotību, atgādinātu sev un citiem par kopīgo vēsturi un kultūras mantojumu, kā arī vienkārši pieminētu jūru, kas mums ir kopīga un sargājama. Koncertā dzirdēsim Kaspara Zemīša virtuozo ģitārspēli kopā ar stīgu kvartetu, izpildot latviešu tautasdziesmu aranžējumus, Emīla Dārziņa skaņdarbus, Astora Pjacollas argentīniešu tango un daudz ko citu. Kaspars Zemītis ir publika plaši pazīstams klasiskās ģitāra virtuozs, kas piedalījies dažādu neakadēmiskās mūzikas dziedātāju pavadošajos sastāvos, turklāt pēdējā laikā viņs ir pievērsies arī komponēšanai. "Senās uguns nakts" vakarā Kasparam Zemītim pievienosies Līva Plociņa (vijole), Madara Gaile (vijole), Inteta Abakuka (alts) un Madara Norbūte (čells). Koncerts ir bez maksas un aicināts ir ikviens, kurš vēlas pavadīt vakaru brīnišķīgā atmosfērā pie ugunskura, lāpām un lieliskas mūzikas.

Saistībā ar festivālu jau no 13.augusta Liepājas muzeja filiālē "Liepāja okupāciju režīmos" un "Promenade Hotel" Hika un Vites zālēs ir apskatāma izstāde "Balta lapa". Tajā piedalās divdesmit pieci jaunie mākslinieki no visām Baltijas valstīm. Izstāde ir veltīta vēsturiskā Baltijas ceļa atcerei, un tās dalībnieki, atcerēdamies sevi kā mazus bērnus, ir radījuši darbus oriģinālā un mūsdienīgā redzējumā, atbilstoši savai akcijas "Baltijas ceļš" izjūtai. Izstāde būs skatāma līdz 6. septembrim.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.03.2024 - 20.04.2024 Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"  Tukuma TIC
Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.63462496sec.