Liepājas pludmalē izskaloto zobenzivi veidos apskatāmu sabiedrībai

Šovasar Liepājas pludmalē izskaloto eksotisko zobenzivi Liepājas pašvaldība nolēmusi atveidot mulāžā, t.i., izgatavot precīzu zivs telpisku atveidojumu plastmasā tās dabiskajā izmērā, formā un krāsā.

Lai izgatavotu zobenzivs atveidojumu mulāžā, ko izvietot sabiedrībai apskatāmā vietā, Liepājas pašvaldība ir noslēgusi līgumu ar zivju taksidermisti Sarmīti Inbergu-Petrovsku par kopējo summu 1500 eiro.

 "Liepājas pludmalē izskalotā zobenzivs ir rets eksemplārs. Ir svarīgi to saglabāt un tajā pašā laikā nodrošināt pieejamu apskatei sabiedrībai, kā arī izmantot izglītojošiem mērķiem kā dabisku, zinātniski precīzu un kvalitatīvi izgatavotu objektu. Zivs mulāža sniedz vislabāko priekšstatu par zivju reālo izskatu, izmēru un krāsojumu dabā, salīdzinājumā ar citiem līdz šim izmantotajiem uzskates līdzekļiem, piemēram, fotogrāfijām, zīmējumiem vai maketiem," norāda zivju taksidermiste Sarmīte Inberga-Petrovska.

Kā atzīst speciāliste, zivis ir ļoti sarežģīts objekts un to saglabāšana un eksponēšana prasa īpašu pieeju un profesionālu rīcību.

"Ņemot vērā zivs iespaidīgos izmērus, ir nepieciešams pielāgot un izveidot speciālu darba vietu, lai praktiski noorganizētu mulāžas izveidi. No zobenzivs tiks noņemta forma, un izgatavota plastmasas mulāža, kas tiks krāsota. Mulāža būs izturīga un viegli transportējama, kā arī tā tiks noformēta uz paliktņa, lai būs aplūkojama 360 grādos no visām pusēm," par plānoto zobenzivs mulāžu vairāk stāsta Sarmīte Inberga-Petrovska.

 Zivju mulāža pēc tās izgatavošanas tiks izvietota Liepājā sabiedrībai pieejamā un apskatāmā vietā, bet par konkrētu vietu vēl tiks lemts. Papildus mulāžai tiks pievienots informatīvais materiāls, lai sniegtu pēc iespējas plašāku priekšstatu par Liepājas pludmalē izskaloto eksotisko zivi.

Zivju mulāžu izgatavošana ir pavisam jauns piedāvājums Latvijā. Taču Sarmīte Inberga-Petrovska darbošanos taksidermijas jomā jau ir apliecinājusi ar augstu darbu kvalitāti, gūstot atzinīgu novērtējumu vairākos starptautiskos taksidermijas čempionātos. Papildus tam apmācībās un semināros gan tepat Eiropā, gan ASV iegūtas zināšanas tieši zivju taksidermijā.

2015. gada 12. augustā Liepājas pilsētas Pašvaldības policijas Pludmales glābšanas dienestā tika saņemta informācija, ka Liepājas pludmalē, netālu no Vaiņodes ielas, jūrā atrodoties liela zivs. Pludmales glābšanas dienesta darbinieki devās uz minēto vietu un konstatēja, ka Baltijas jūras ūdenī atrodas zobenzivs. Tā tika izvilta no ūdens un nogādāta Glābšanas stacijā. Atrastās zivs svars ir aptuveni 80 kilogrami un tā ir apmēram 2 metri gara.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 26.04.2024 TALKA | Vīna darītavas "ABAVAS" teritorijā Tukuma TIC
Abavas vīna darītava aicina uz pavasara talku pie sevis Tukuma pusē 26.aprīlī no pulksten 9:00. Būs kopīga apkārtnes, ābeļdārza sakopšana, sidra | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45159483sec.