Tiks atklāta Liepājas koncertzāles «Lielais dzintars» sirds - Lielā zāle

Liepājas jaunās koncertzāles "Lielais dzintars" Lielo zāli šīs nedēļas nogalē atklās ar Emiļa Melngaiļa Liepājas mūzikas vidusskolas kādreizējā direktora, ilggadēja mūzikas teorijas un kompozīcijas pasniedzēja un komponista Agra Engelmaņa (1936-2011) skaņdarba simfoniskajam orķestrim pirmatskaņojumu.

"Mūzika simfoniskajam orķestrim" (1971) ir Agra Engelmaņa pirmais simfoniskais opuss. Lai arī nosaukumā likts vārds ‘mūzika’, šī partitūra vairāk līdzinās četrdaļu simfonijai ar spējiem tempa un rakstura kontrastiem pirmajā daļā, kam seko lēnāka vidusdaļa, ar ironiski risinātu otro daļu (fagota solo), kurā, vīpsnājot par estrādes mūziku, ieausta arī valšveidīga epizode, ar miniatūru trešo daļu, ko atklāj flautas solo un dramatisku, aktīvu finālu, kur īpaša loma ir orķestra sitaminstrumentu grupai.

"Man bija grūti noticēt, ka partitūra tapusi pirms 44 gadiem. Tik svaiga, laikmetīga, mūsdienu sadzīves izjūtām pārpilna un dažbrīd groteska," tā savas sajūtas raksturo diriģents Atvars Lakstīgala, kas pērnvasar nodzeltējušās nošu lapas atradis Agra Engelmaņa partitūru skapī. "Ar Agra Engelmaņa kompozīcijām iepazinos salīdzinoši vēlu, sākot strādāt Liepājas Simfoniskajā orķestrī un veidojot Agra Engelmaņa astoņdesmitās jubilejas un vienlaikus piemiņas koncertu. Vēlos atgūt nokavēto, tāpēc viņa brīnišķīgo mūziku esmu iekļāvis arī nākamās sezonas programmās", stāsta Lakstīgala.

"Liepāja ir bagāta ar saviem komponistiem, tādēļ veidojot repertuāru "Lielā dzintara" atklāšanas svētkiem, pirmkārt domājām par Liepājas mūziku un mūziķiem, par Liepājas kultūras lomu Latvijas un starptautiskajā vidē, un Lielās zāles atklāšanas programmu nolēmām sākt ar Liepājā radītu mūziku. Ar to gribam parādīt, ka koncertzāle "Lielais dzintars" nav iebūvēta tukšā vietā, bet gan šī ir vieta, kur simfoniskā mūzika dzīvojusi ļoti sen," stāsta koncertzāles atklāšanas programmas veidotājs veidotājs Ints Dālderis.

Lielās zāles atklāšanas koncertā skanēs arī Ceturtais Liepājas koncerts klarnetei un orķestrim, ko komponējis viens no patlaban visvairāk izpildītajiem latviešu akadēmiskās mūzikas komponistiem – Ēriks Ešenvalds, kurš nāk no Priekules un ir beidzis Liepājas valsts 1. ģimnāziju.

Iezīmējot Eiropas Savienības nozīmi koncertzāles tapšanā, atklāšanas koncerta otrajā daļā skanēs Ludviga van Bēthovena nemirstīgais simfoniskās mūzikas šedevrs – 9.simfonija, kuras atskaņojumā piedalīsies mūziķu kolektīvs, kurš tiek uzskatīts par vienu no labākajiem šī skaņdarba atskaņotājiem pasaulē - Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" kopā ar izcilu starptautisku solistu kvartetu - soprānu Elizabeti Stridu (Elisabet Strid) no Zviedrijas, lietuviešu mecosoprānu Jovitu Vaškevičūti (Jovita Vaškevičiūte), igauņu tenoru Mati Turi, un vienu no spožākajām latviešu vokālas mūzikas zvaigznēm - basbaritonu Egilu Siliņu. Koncertā piedalīsies arī Koris "Intis" Ilzes Valces vadībā, Kurzemes filharmonijas kamerkoris "Ventspils" (mākslinieciskais vadītājs Aigars Meri) un koris "Kamēr..." Jāņa Liepiņa vadībā

Koncertzāles "Lielais dzintars" Lielās zāles atklāšanas koncerta programma skanēs divas reizes – 2015. gada 6. un 7. novembrī plkst.19. Svinīgajā Lielās zāles atklāšanā 7. novembrī piedalīsies arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis, bijusī prezidente - Liepājas koncertzāles patronese Vaira Vīķe-Freiberga un citas augstas amatpersonas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Latvija
Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.70285392sec.