Dodies uz Liepāju pēc ziemas sajūtas

No 2015. gada 5. decembra līdz 27. decembrim Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16/18 izstāžu zālēs skatāma Liepājas muzeja krājuma gleznu izstāde "Ziema".

Tuvojoties gadumijai Liepājas muzejs apmeklētājiem sagatavojis gleznu izstādi no Liepājas muzeja krājuma. Atlasītos darbus vieno ziemas tematika, tās dažādās nokrāsas Latvijas dabā un pilsētās. Gleznas ataino ziemas ainavas ar balti apsniguši laukiem un pelēkas, dažreiz pat skarbas pilsētas ielas, mežus, lauku viensētas un Liepājas ostu.

Darbi atlasīti, lai ikviens no muzeja apmeklētājiem varētu sajust ziemas saulgriežu tuvošanos un raisīt sevī svētku noskaņas. Ziemas sajūtas, apsnigušas lauku ainavas un pilsētu skati iedvesmojuši māksliniekus Eiženu Plūmi, Arturu Baumani, Jāni Lauvu, Eduardu Kalnenieku, Staņislavu Diņģeli, Ēriku Cauni, Pēteri Postažu, Matīsu Zavicki u.c.

Izstādē atlasīti divdesmit autoru darbi dažādās tehnikās – pārsvarā eļļas gleznas. Izstādē eksponēti arī Visvalža Garokalna akvarelis "Zvejas kuteri ziemā" (1963) un Ērika Caunes akvarelis "Kuršu iela Liepājā" (1974). Eduarda Kalnenieka pastelis "Ziema" (2004) ataino latviešu mākslā iecienīto cūku bēru tēmu.

Izstādē papildina arī Liepājā dzimušā mākslinieka Jāņa Zuntaka (1906-1985) trīs gleznas – divas gleznas "Ziema" un "Malkas cirtēji". Jānis Zuntaks no 1926. – 1928. gadam mācījies Liepājas mākslas amatniecības skolā, pēc Latvijas Mākslas akadēmijas beigšanas 1939. gadā strādājis par zīmēšanas skolotāju J. Čakstes pamatskolā Liepājā, no 1941. līdz 1944. gadam vadījis Dekoratīvo darbnīcu Liepājas lietišķās mākslas vidusskolā. Bēgļu gaitās mākslinieks devies uz Vāciju Augsburgu un vēlāk, 1948. gadā pārcēlies uz Argentīnu, līdz 1958. gadā J. Zuntaks pārcēlās uz Kanādu.

Liepājas muzejs piedāvā iepazīties ar diviem Grobiņā dzimušā mākslinieka, Roberta Stārosta (1908-1958) darbiem "Atkusnis" un "Ziema". Roberts Stārosts beidzis Liepājas mākslas amatniecības skolas Daiļkrāsošanas nodaļu (1931. g.), apmeklējis Liepājas glezniecības studiju, kur pasniedzis Konrāds Ubāns. No 1933. g. mācījies Latvijas Mākslas akadēmijā, 1942. g. beidzis Figurālās glezniecības meistardarbnīcu. Studiju gados darbojies mākslinieku apvienībā "Zaļā zeme", Liepājas latviešu mākslas veicināšanas biedrībā, bijis arī mākslinieku savienības biedrs.

Izstādē skatāmas arī mākslinieku, vārda un uzvārda brāļu Arturu Baumaņu gleznas. Populārais marīnists Arturs Baumanis (1892-1975) gleznojis skici "Dārzs ziemā", savukārt Arturs Baumanis (1867-1904) – gleznu "Ziemas ainava".

Liepāja ziemā iedvesmojusi mākslinieci Noru Drapči, gleznojot "Liepājas centrā" un Matīsu Zavicki, radot "Liepājas osta ziemā" un "Liepājas ainava".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Latvija
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.36873412sec.