24. Liepājas Starptautisko zvaigžņu festivālu atklās ar klaviermūziku

2016. gada 5.martā Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" tiks atklāts jau 24. Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls - ikgadējā Starptautiskā Pianisma zvaigžņu festivāla tradīciju turpinātājs. Atklāšanas koncertā kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri uz skatuves kāps viens no šobrīd pasaulē vadošajiem klavierduetiem "Duo Amal" – Jarons Kolbergs no Izraēlas un Bišara Haroni no Palestīnas, kā arī vācu pianists un diriģents Matiass Manasi.

Koncerts būs neierasts ar to, ka tā pirmajā daļā vācu pianists un diriģents Matiass Manasi vienlaicīgi gan sēdīsies pie koncertflīģeļa taustiņiem, gan diriģēs orķestri, izpildot Ludviga van Bēthovena 14 gadu vecumā sarakstīto 0.Klavierkoncertu, kas tiek atskaņots ļoti reti. "Lielākā daļa vācu diriģentu ir arī augsta līmeņa pianisti – tas ir Vācijas mūzikas izglītības prakses rezultāts, un Matiass Manasi ir viens no šiem gadījumiem," stāsta LSO galvenais diriģents un festivāla mākslinieciskais vadītājs Atvars Lakstīgala. Būdams visnotaļ pieprasīts diriģents, Manasi starptautisku ievērību ir guvis arī kā pianists. Strādājis ar 30 dažādu valstu orķestriem, koncertējis prestižos opernamos. No 2010. – 2013.gadam kā muzikālais direktors veiksmīgi vadījis Starptautisko Punta Classic festivālu Montevideo Urugvajā un orķestri Camerata Italiana.

Koncerta otrajā daļā klavierdueta "Duo Amal" interpretācijā klausītāji varēs baudīt sava žanra (darbi divām klavierēm) slavenākos un visbiežāk spēlētos skaņdarbus. Viens no tiem būs Volfganga Amadeja Mocarta Desmitais koncerts divām klavierēm. Šī darba ģenialitāte slēpjas tā vienotībā un nedalāmībā. Pat neskolots klausītājs dzirdēs, ka vienām klavierēm šeit nošu ir pārāk daudz, bet bez vizuāla apstiprinājuma būs teju neiespējami izšķirt atsevišķas viena vai otra pianista solo partijas. Otrs būs Fransisa Pulenka Koncerts divām klavierēm un orķestrim. Jautāts par programmu, ko duets atskaņos koncertā, pianists Jarons Kolbergs atbild: "Mocarts savā labākajā formā ļoti klasiskā un baudāmā koncertā un Pulenks ar enerģiju, iztēli, krāsām, tehniku un brīnišķīgām melodijām."

Klavierdueta "Duo Amal" nosaukums, tulkojot no arābu valodas, ir "Cerība". Tie ir divi izcili mūziķi, kuri aktīvi koncertē arī kā solo pianisti – Jarons Kolbergs no Izraēlas un Bišara Haroni no Palestīnas. Šobrīd šis ir viens no pasaulē labākajiem jaunajiem klavierduetiem, plaši  pazīstamā diriģenta Zubina Metas protežē. Kā pats meistars viņus ir raksturojis: "Divi izcili pianisti. Tā ir ne tikai brīnišķīga draudzība, bet pilnīgi noteikti arī ļoti baudāma muzikālā sadarbība." Duetu pārstāv Ņujorkas aģentūra CAMI, kas strādā arī ar tādām pianisma superzvaigznēm kā Lang Lang un Mauricio Polini. Abi pianisti tiek aicināti uzstāties pasaules prestižākajās koncertzālēs Eiropā, Āzijā, arī Tālajos Austrumos. Par savu sniegumu duets ir saņēmis sajūsmas pilnas atsauksmes pasaules medijos. The Sydney Herald viņu uzstāšanos slavē kā "aizraujošu", laikraksts Haaretz viņu sniegumu raksturo kā "absolūtu sprādzienu", savukārt klasiskās mūzikas apskatnieku vietne Concerto Net viņus dēvē par "satriecošu jauno klavierduetu".

"Jarons Kolbergs bija viens no pirmajiem māksliniekiem, kuru uzaicinājām piedalīties šī gada Liepājas Starptautiskajā zvaigžņu festivālā. Mums ar viņu izveidojās lieliska sadarbība kopīgās Ķīnas koncertturnejas laikā 2014. gada decembrī - 2015. gada janvārī. Bijām viņa spēles iedvesmoti. Viņš var padsmit reizes spēlēt vienu un to pašu klavierkoncertu un katru reizi nospēlēt to savādāk, un katru reizi izdarīt to pārsteidzoši interesanti," atminas Atvars Lakstīgala.

Duetu "Duo Amal" varēs dzirdēt arī soloprogrammā "Solo klavierēm četrrocīgi" – 24. Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla koncertā Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" Kamerzālē 6.martā plkst.18.

24. Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla programma atrodama www.liepajassimfoniskais.lv sadaļā "festivāli".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42664289sec.