Liepājā aicina uz Latvijas Meistaru dienām «Satiec savu Meistaru!»

Jau astoto reizi visā Latvijā Eiropas projekta "Eiropas amata prasmju dienas" ietvaros notiks nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas pasākums "Satiec savu Meistaru!". Liepājā interesenti 1. un 2. aprīlī aicināti apgūt dažādu amatu prasmes lietišķās mākslas centrā "Dārza iela", folkloras centrā "Namīns", Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolā un radošajā kafejnīcā "Kursas putni". Dalība bez maksas.

Liepājas Tautas mākslas un kultūras centrs aicina izzināt amatu noslēpumus lietišķās mākslas centrā "Dārza iela" (Dārza ielā 4/8), kur 1. aprīlī no plkst. 12.00 – 17.00 un 2. aprīlī no plkst. 13.00 – 16.00 ikvienam būs iespēja piedalīties atvērtajās meistardarbnīcās, vērot amatu prasmju demonstrējumus un saņemt meistaru konsultācijas. Tautas lietišķās mākslas studijas "Kursa" meistari iepazīstinās ar tunēzisko un īru mežģīņu tamborēšanu, aušanu, tapošanu jeb adīšanu uz grābekļa, aukliņu pīšanu un zaķīšu adīšanu. Sīkāku informāciju iespējams uzzināt, zvanot studijas vadītājai Ilmai Rubenei pa tālruni 29733310. Lietišķās mākslas studijas "Liepava" meistares aicinās apgūt krāsošanu ar augu krāsvielām, lina audumu aušanu ar augos krāsotu linu, segas aušanu no augos krāsotas vilnas materiāla un lielās lupatu segas aušanu. Meistare Inga Kalna stāstīs par Kurzemes etnogrāfiskajām jostām, bet meistardarbnīcās studijas meistares ierādīs, kā izšūt vīru pērļu jostas un adīt pērļu darbus. Sīkāka informācija, zvanot studijas meistarei Ilzei Škubertei pa tālruni 26767866. Par dzintara apstrādi un rotu veidošanu vislabāk spēs pastāstīt un amatus ierādīt lietišķās mākslas studijas "Zītars" meistari, kuri piedāvās apgūt kniepķena pamatnes, dzintara detaļu un etnogrāfisko zīmju veidošanu, etnogrāfiskas saktas dzintara detaļu slīpēšanu un pulēšanu, dzintara kreļļu veidošanu no apaļām detaļām un dzintara apstrādes pamata paņēmienus, kā arī metāla važiņu detaļu sagatavošanu un montāžu. Sīkāka informācija, zvanot studijas vadītājai Austrai Ziemelei pa tālruni 29746636.  

Savukārt, Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolā 1. aprīlī notiks materiālu dizaina paraugstundas. Skolas telpās Toma ielā 23/25 no plkst. 10.00 – 15.00 interesenti aicināti apgūt ādas izstrādājumu darināšanu, bet no plkst. 13.50 – 15.15 paraugstundas notiks visās skolas ēkās – Alejas ielā 18, Toma ielā 23/25 un Kungu ielā 21A, kur būs iespējams iepazīt tekstila, metāla, koka, keramikas izstrādājumu un apģērba dizainu. Notiks jauno tekstila tehnoloģiju (sublimācijas druka un termo druka) demonstrējums un meistardarbnīca. Interesentiem tiks atklātas koka neparastās pārvērtības un piedāvāts ieskats keramikas vēsturē un mūsdienu tendencēs, kā arī būs iespēja praktiski izveidot darbu kādā no keramikas materiāliem un uzzināt par pilnu keramikas izgatavošanas un apdedzināšanas ciklu. Nodarbību laikā varēs gūt iemaņas arī tērpu veidošanas pamatprincipos un apgūt maketēšanas un drapēšanas tehnikas.

Liepājā Latvijas Meistaru dienās savu meistarību dziesmā un valodā rādīs arī mūspuses folkloras kopējas. 1. aprīlī no plkst. 13.00 – 15.00 un 16.00 – 18.00 uz muzikālu uzvedumu "Lejaskurzeme krāsās, teikās un valodā" folkloras centrā "Namīns" (Bāriņu ielā 32) aicina Liepājas aktrišu folkloras apvienība "Atštaukas" un leļļu meistare Dace Lanka. Savukārt, Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra folkloras kopa "Saknes" un vadītāja Rudīte Nikolovska 1. aprīlī plkst. 19.00 ielūdz uz lokālās dziedāšanas tradīciju paraugstundu "Zinu, zinu tēva sētu" radošajā kafejnīcā "Kursas putni" (Fr. Brīvzemnieka ielā 28). Folkloras kopa "Saknes" dziedās un stāstīs par Vērgales, Cīravas, Dunalkas, Medzes un citām Liepājas apkaimes dziesmām, pirmo vakara daļu veltot tēmai "Mūžs tautasdziesmā", otro – tēmai "Darba dziesmas".

Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra un pasākumu norises vietu pārstāvji aicina izmantot izdevību satikties ar lieliskiem sava amata meistariem, izmēģināt dažādās amatu prasmes, apgūstot zināšanas gan sava tautastērpa izveidei, gan veidojot tradīcijā balstītus mūsdienīgus aksesuārus, apģērbu un priekšmetus, gan pilnveidojot savas zināšanas latviešu tradicionālajā kultūrā.

Piedalīties pasākumā "Satiec savu meistaru!" aicina Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Latvijas novadu un pilsētu pašvaldībām. Plašāka informācija par Latvijas Meistaru dienām pieejama mājas lapās www.satiecsavumeistaru.lv un www.lnkc.gov.lv .

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.40500402sec.