Satiec savu meistaru Turaidā

Turaidas muzejrezervāts sadarbībā ar Turaidas kalēju Andri Ščeglovu 2013. gada 4. aprīlī pulksten 16.00 – 18.00 aicina uz kalēja meistardarbnīcu Turaidas muižas smēdē, kur būs iespēja iepazīt kalēja amatu, apskatīt smēdi, kurā notiek metālkalumu darināšanas process, kā arī sarunās ar Andri uzzināt par kalēja amatu senatnē un mūsdienās, izmēģinot arī spēkus kalšanā.

Pasākums iekļaujas Latvijas Nacionālā kultūras centra rīkotajā akcijā "Satiec savu meistaru!" un tā mērķis ir tradicionālo prasmju popularizēšana un nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšana.

Turaidas kalējs Andris Ščeglovs ir īsts sava amata pratējs, kurš par kalēju sācis strādāt pirms vairāk kā 20 gadiem, pirmās praktiskās iemaņas gūstot pie sava sievas tēva Tautas daiļamata meistara Straupes kalēja Daiņa Mežanča, bet jau piecpadsmit gadu savas kalēja prasmes ir vairojis patstāvīgi strādājot Turaidas muižas smēdē. Andra darinātie metālkalumi ir īpaši, jo tos radot, daudz tiek kalts ar rokām, tā, kā tas darīts senatnē, neizmantojot no ārzemēm ievestas rūpnieciskas sagataves, gatavas preses, štances utt. Andra kaltie metālkaluma dekoratīvie elementi rotā daudzas mājas, to skaitā arī atjaunotās Turaidas muižas saimnieciskā centra ēkas, kā arī Turaidas pils ēkas, - rietumu korpusa grīdās vien iestrādātas 6000 Andra kaltās naglas. Andris ir ne tikai labs amatnieks, bet arī labs stāstnieks, kurš gandrīz katru  dienu sastopams Turaidas muižas smēdē, kur tiekoties ar  muzejrezervāta apmeklētājiem dod iespēju skatīties kalšanas procesu, kā arī drosmīgākajiem izmēģināt kalēja prasmi pašiem.

Jau izsenis kalēja amats ir bijis ļoti nozīmīgs. Gan būvējot mājas, gan uzturot lauku saimniecību bez kalēja neiztika. Ar kalšanas sākšanos radās arī  pirmie metālmākslinieki. Kā lietišķās mākslas veids kalēja amats ir unikāls, jo izveidotie priekšmeti spēj apvienot praktisku pielietojumu ar estētisku baudījumu un izstrādājums kļūst kā mūžīga vērtība, kas kalpo no vienas paaudzes uz nākamo.

Latvijas Nacionālais kultūras centrs jau otro reizi rīko projektu "Satiec savu meistaru!", kurā aicina piedalīties tautas lietišķās mākslas meistarus, stāstniekus, teicējus, muzikantus un citus tradicionālo prasmju zinātājus. Pasākuma laikā no 2013. gada 4. līdz 7. aprīlim visā Latvijā notiks meistardarbnīcas, individuālas nodarbības, paraugdemonstrējumi, koncerti un danči, kur ikviens interesents varēs satikt savu meistaru. Akcija "Satiec savu meistaru!" ir 2009. gadā aizsāktās Tradicionālo prasmju skolas turpinājums, kas iekļauts kopīgā Eiropas projektā "Eiropas amatu prasmju dienas".

Vairāk informācijas interneta vietnē www.turaida-muzejs.lv


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 27.04.2024 Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Siguldas novada TIC
,


Turaidas muzejrezervāts
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.85677195sec.