Aicina uz vasaras saulgriežu svētkiem Turaidā

Kā katru gadu 21. jūnijā no plkst.19.00 visi, kas grib sajust gada īsākās nakts burvību, tiek aicināti pulcēties Turaidas Jāņkalnā, lai ar greznām dziesmām, dzīvo Jāņu zāļu spēku un senajām teiksmām svinētu vasaras saulgriežu svētkus, līgotu līdz ar sauli debesīs un dzīvības prieku sirdīs. Lai līgo gaisma Latvijā!

Šogad vasaras saulgriežu svētki Turaidā ir arī Vidzemes ieskaņu pasākums XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem. Dziesmu svētku norises atslēgvārdi ir "Līgo – lai top!", kas tiek izteikti ar vienojošu domu – GAISMA LĪGO LATVIJĀ un sasaucas ar vissenāko saulgriežu svinēšanas tradīciju. Šī gada saulgriežu svētkos Turaidā pulcēsies un ar savām dziesmām un zināšanām dalīsies nodibinājuma "Māras loks" ļaudis, 21 folkloras kopa no Vidzemes, Rīgas, Latgales un Zemgales. Nakts tumšākajās stundās Jānīti ar dziesmām un kokles skaņām daudzinās Kristīne Kārkle-Puriņa un koklētāja Laima Jansone, degs īpaši Saules, Senču un Zinšu ugunskuri, apliecinot latvisko tradīciju spēku un pārmantojamību.

Vasaras saulgriežu svētku norise

19.00 - 21.00 – Zāļu vakars – siera siešana, sētas un saimes aplīgošana, vainagu vīšana, pirts un zāļu zintis, interaktīvs Zāļu vakara teātris bērniem

21.00 – 22.00 - Saules pavadīšana un Saules ugunskura aizdegšana Jāņkalnā

Ap 22.00 -  23.30 - Uguns pūdeles aizdegšana, rotaļas un Lielā līgošana pie Saules ugunskura

22.30 – Zinšu ugunskura aizdegšana ābeļdārzā kopā ar Krūskopu ģimeni

23.30 – 00.30 - Nakts vidus rituāls un Senču ugunskura iedegšana

Ap 00.30 – Ugunsrata ritināšana

01.00–  02.00 – Jāņa daudzināšana - pie Saules uguns dzied un spēlē Kristīne Kārkle-Puriņa un kokli spēlē Laima Jansone (to varēs klausīties arī  tiešsaitē www.radiooira.lv)

01.00 – 03.00 – Danči Dziesmu dārzā

02.00 – 03.00 – Apdziedāšanās un lekšana pār Jāņa ugunskuru

03.00 – Gaismas ceļš pretim saulei uz Dainu kalnu – mazgāšanās avotā un rīta rasā,

Ap 04.45 - Saulītes sagaidīšana ābeļu dārzā

05.00 -  Jāņa uguntiņas pavadīšana cauri Gaujas lokiem

Jāņa bērni: Rīgas folkloras kopa SILAVOTI, Vidrižu DELVE, Lēdurgas PUTNI, Siguldas SENLEJA, Amatas ORE, Mālpils MĀLIS, Saulkrastu DVĪGA, Valkas SUDMALIŅAS, Druvienas PĒRLIS, Rencēnu ROTA,  Kokneses URGAS, Ādažu SAULGRIEŽI, ZIEMERU folkloras kopa, Jumpravas LIEPU LAIPA, Jēkabpils RAKSTI, LAUNKALNES mūsdienu folkloras kopa, Ērgļu tautas mūzikas kopa PULGOSNIEŠI, Jērcēnu MEŽĀBELE, Ceraukstes LAUKAM PĀRI,  Ozolmuižas ŪZUĻEŅI un Rīgas DANDARI.

Zintē: ZĀĻU ZINTIS - Zeltīte Kaviere, PIRTS ZINTIS - Kaija Brisone un Juris Kraucis, JĀŅU ZĀĻU ZINTIS - Indra Čekstere, RITUĀLI - folkloras kopas SILAVOTI, DELVE un Krūskopu ģimene, RĪTA RASAS RITĀLS – MĀLIS, PUTNI un LAUKAM PĀRI, SIERU SIEN – ORES un ŪZULEŅU sievas, UZVEDUMS BĒRNIEM - PUTNI, LĀPU DARINĀŠANA - Raimonds Ābele, UGUNS VĪRI - Eduards un Audars Klinti.

Svētku svinētājiem lūgums līdzi ņemt pērnos vainagus un lina dvielīšus rīta rasas rituālam, kā arī Jāņu zāles un jau nopītu Jāņu vainagu. Lai līgošana būtu patīkama, ieteicams vilkt tautastērpus un līdzi ņemt cienastu sev un savai saimei (līdz pusnaktij darbosies siltā virtuve un tiks cepta pankūkas pie ieejas vārtiem). Noderēs savi paklājamie vai sēžamie, ērtākai līgošanai. Vasaras saulgriežu svētkus Turaidā rīko nodibinājums "Māras loks", Turaidas muzejrezervāts un Latvijas Nacionālais kultūras centrs, atbalsta Siguldas novada dome, cienastu rūpē maiznīca "Flora", PKS "Straupe", z/s "Kalnkārkliņi", SIA "Siguldas minerālūdens", Valmiermuižas alus darītava. Informatīvais atbalstītājs – radio "Oira". Ieejas biļete – dziesma vai ziedojums! Vairāk informācijas zvanot pa tālr. 26572142, tālr. 29541105.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 29.04.2024 Biznesa pusdienu piedāvājums Hercogs Mārupe
Restorāns Hercogs Mārupē, Vītiņu ielā 4A aicina jūs uz biznesa pusdienām darba dienās no plkst. 11:30-15:00! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 25.04.2024 Latvijas nacionālā teātra izrāde TUKUMĀ Tukuma TIC
25. aprīlī, plkst.13:00 Tukuma pilsētas Kultūras namā izrāde pusaudžiem un viņu vecākiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 27.04.2024 Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.57335997sec.