Izdots katalogs "Turaidas pils 16.-18.gs. krāsns keramika"

Turaidas muzejrezervāts sadarbībā ar mākslas vēsturnieci dr.hist. Ievu Osi un Latvijas vēstures institūta apgādu izdevis katalogu "Turaidas pils 16.–18.gadsimta krāsns keramika", kas veltīts profesoram, arheologam, Turaidas pils arheoloģiskās ekspedīcijas vadītājam no 1976. līdz 2000.gadam -  Jānim Graudonim (1913 – 2005). Kataloga "Turaidas pils 16.-18.gs. krāsns keramika” atvēršana notiks 28. augustā pulksten 15.30 Turaidas muižas pārvaldnieka jaunās dzīvojamās mājas konferenču zālē Baltijas jūras reģiona piļu un muzeju asociācijas Ģenerālās asamblejas ietvaros.

Katalogā iekļauts Turaidas muzejrezervāta direktores Annas Jurkānes priekšvārds, Dr. hist. Ievas Oses Turaidas pils arheoloģiskajos izrakumos iegūto krāsns podiņu raksturojums, kataloga daļa ar podiņu attēliem un anotācijām un raksts par Turaidas pils krāsns podiņu ķīmiskā sastāva analīzi, kas veikta Rīgas tehniskās universitātes Vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas institūtā. Katalogu sastādījusi mākslas zinātniece, viduslaiku piļu pētniece I. Ose, kura sistematizējusi Turaidas pils 16.-18.gadsimta krāsns podiņus un to lauskas hronoloģiskā secībā pēc formas un rotājuma motīva. Izdalot dobos, nišas un plāksnes podiņus pēc to atrašanās vietas krāsnī (sienas, dzegas, vainagojošais u.c.), norādīti podiņu fiziskie parametri – glazūras krāsa, izmēri, dots īss reljefā rotājuma apraksts un motīva skaidrojums, kā arī datējums. Katalogā iekļauti fotogrāfu Marikas Vanagas un Viļņa Pļaviņa, kā arī Roberta Kaniņa un Ulda Veisbuka darbi. Krāsns podiņu profilus zīmējuši Artūrs Arnis, Daiga Kļaviņa un Pauls Gailītis, bet reljefā rotājuma grafiskās rekonstrukcijas – Dzintra Zemīte.

Kopumā izdalīti 175 podiņu tipi, kas raksturo apkures veidu attīstību pilī un parāda dažādu mākslas stilu (vēlā gotika, renesanse, manierisms, baroks u.c.) klātbūtni Turaidas pilī. Lai arī arheoloģiskajos izrakumos pārsvarā atklātas vien krāsns podiņu lauskas, tomēr arī no tām var secināt, ka podiņu dekoram raksturīga tēmu dažādība un augsts mākslinieciskā attēlojuma līmenis. Rotājumā izmantoti Baltijas jūras reģionam raksturīgi sižeti, kas atrodami sava laika parauggravīrās – Lūkasa Krānaha, Hansa Brozāmera, Krispina de Passes un citu vācu un nīderlandiešu grafiķu darbos. Podiņi ļauj uzzināt, kā tolaik ģērbās vācu valdnieki un valdnieces, ilustrē Bībeles stāstus un attēlo populārus svētos, piemēram, Ievu un Ādamu, svēto Kristoferu, pravieti Jozafatu, raksturo antīkās vēstures notikumus un tēlus, ļauj nojaust to saistību ar laikabiedru uzskatiem. Senākie Turaidas kolekcijā ir 16.gs. pirmo gadu desmitu eksemplāri ar rotājumā izmantotiem vēlās gotikas motīviem, bet jaunākie podiņi dekorēti baroka stilā.

Katalogā informācija sniegta latviešu valodā ar kopsavilkumu angļu valodām. Katalogs "Turaidas pils 16.-18.gadsimta krāsns keramika" izmantojams gan akadēmiskajā darbā, gan muzeju pētniecībā, gan kā palīglīdzeklis vēstures programmas apgūšanai augstskolās un vispārizglītojošās skolās. Katalogu var iegādāties Turaidas muzejrezervāta Apmeklētāju centrā katru dienu no pulksten 9.00 līdz 20.00.

Vairāk informācijas interneta vietnē ww.turaida-muzejs.lv


 


 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 27.04.2024 27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::6.59667802sec.