S!gulda 2014 Eiropas kultūras galvaspilsētas Rīgas oficiālais partneris

Sigulda ir viena no skaistākajām Latvijas pilsētām. Tā plešas Gaujas senlejas abos krastos un pārsteidz ar elpu aizraujošām ainavām, senām leģendām, maģiskām pilīm, adrenalīnu raisošām aktivitātēm un spilgtiem mūzikas notikumiem visa gada garumā.

 Ziema ar sniegotajiem kalniem un pasaules līmeņa sacensībām ir izveidojusi Siguldu par starptautisku ziemas sporta centru. Vasara ar pļavas ziedu smaržu, kājām izstaigājamām vai riteni izbraucamām takām un neskaitāmiem koncertiem ir laiks, kad Sigulda piedāvās interesantus piedzīvojumus vai katrā nedēļas nogalē.

Lai tas būtu rudens zelta lapkritis, ziemas sniegotais klusums, pavasara pumpuru sprāgšana vai vasaras tvanīgums – S!gulda aizrauj!

Iepazīsties ar Sigulda 2014 galveno notikumu kalendāru!

1.  Vides mākslas festivāls "Nature. Urban. Future."

Sigulda, 2013. gada decembris–2014. gada janvāris

Vai mūs nākotnē sagaida dabas uzvara pār urbāno vidi? Vai arī urbānās idejas uzvarēs un daba atkāpsies cilvēka priekšā? Šie jautājumi jau divus gadus kalpo par galveno vadmotīvu festivālam, kas meklē risinājumus dabas un pilsētvides savstarpējām attiecībām. Publiskā telpa kļuvusi par produktu, kuras auditorija ir daļa pasaules. Pilsēta ir zīmols, vide ir saskarsmes vieta. Iedzīvotāju līdzdalība un radoša darbošanās izstādēs, akcijās, koncertos, pat parasta pastaiga pa pilsētu ir notikumi, kuri sniedz iedvesmu.

2.  1593. gada grāmatas "Rīgas – karaliskās pilsētas Vidzemē – godātās rātes atjaunotais svētku un tērpu nolikums" atvēršana

Turaidas muzejrezervāts, 11. janvāris

Turaidas muzejrezervātā glabātā grāmata ir vienīgais 1593. gadā Nikolausa Mollīna iespiestās grāmatas eksemplārs, kas saglabājies līdz mūsdienām, un līdz ar to ir unikāls Latvijas grāmatniecības vēstures un kultūrvēstures liecinieks. Grāmata atklājas kā nozīmīgs vēstures avots un kā iespiedmākslas paraugs. Tajā raksturota Rīga un tās pilsoņi, kā arī politikas, modes un sadzīves savstarpējās attiecības 16. gadsimtā.

3.  Sigulda 2014 atklāšanas pasākums

Livonijas ordeņa Siguldas pils, 19. Janvāris

4.  Ziemas festivāls un Latvijas III Ziemas olimpiāde

Bobsleja un kamaniņu trase "Sigulda", slēpošanas trases, 1.- 9.marts

Sigulda ir Latvijas ziemas sporta galvaspilsēta. Tā dod iespēju ikvienam izbaudīt elpu aizraujošas aktivitātēs ziemā – gan bobsleja un kamaniņu trasē, gan nobraucienos pa kalnu trasēm, gan Ziemas festivālā, kurā sporta sacensības un paraugdemonstrējumi mijas ar mākslas izstādēm un radošām darbnīcām, ar koncertiem un teātra izrādēm. Pasākumā "Ledus trašu zvaigznes un karaļi" klātienē var satikt sporta zvaigznes, vērot sacensības, sniega skulptūru čempionātu, koncertus un mākslas projektus.

Ziemas festivāla devīze: "Vairāk sporta. Vairāk atpūtas. Vairāk mākslas. Vairāk izklaides."

5.  Mūsdienu mākslas projekts "Alternatīvais flīģelis"

Koncertzāle "Baltais flīģelis", 30. Maijs

Koncertzāle aicina uz neierastu koncertprogrammu - mūzikas, modernās dejas un vizuālās mākslas sakausējumu. "Alternatīvā flīģeļa" ideja ir ne tikai parādīt mūsdienu mākslas tendences, bet arī ietvert koncertprogrammās lielisko vidi, kas nenoliedzami ir Siguldas un “Baltā flīģeļa” neatņemama sastāvdaļa.

6.  Festivāls bērniem "Izlaidums Brīnumskapī"

Siguldas pils komplekss, 1. Jūnijs

Bērnu mūzikas festivāls "Izlaidums Brīnumskapī" piedāvā svinēt vasaras sākumu Siguldas pils estrādē ar dažādiem pasākumiem dienas garumā.

Festivāla programmā iekļautas neskaitāmas aktivitātes no pusdienlaika līdz pat vakara lielajam koncertam. Pils estrādē bērnus gaida dažādas spēles un atrakcijas.

"Izlaidums Brīnumskapī" gādās, lai priecīgi būtu gan bērnu actiņām un austiņām, gan kājiņām un rociņām, gan pat vēderiņiem – mēs dziedāsim, spēlēsimies, dzejosim, dejosim, veidosim, krāsosim, izzināsim un SAJUTĪSIM.

7.  Vasaras saulgrieži

Turaidas muzejrezervāts, 21. Jūnijs

Turaidas muzejrezevāts ir Eiropas nozīmes kultūras piemineklis ar vairāk nekā tūkstoš gadu vēsturi. Gada īsākajā naktī tas piedāvā sajust saulgriežu burvību, izdzīvojot senās tradīcijas dabā – Dieva dārzā. Latviskās ieražas – vīrišķā un sievišķā spēka vairošana, sētas pušķošana, vainagu vīšana, siera siešana, tautasdziesmu dziedāšana, saules pavadīšanas un uguns rituāli, senie danči, raganu dzīšana, spēka dziesmas, rasas vākšana un saules sagaidīšanas rituāls rīta pusē!

8.  X festivāls "Kremerata Baltica"

Koncertzāle "Baltais flīģelis", 3.–6. jūlijs

Festivālā koncertē lielu popularitāti un "Grammy" balvu ieguvušais kamerorķerstirs "Kremerata Baltica” un tā vadītājs Gidons Krēmers. Baltijas valstu – Igaunijas, Latvijas un Lietuvas – jaunie mūziķi plašā un daudzveidīgā programmā piedāvās pazīstamu skaņdarbu transkripcijas netradicionālā novatoriskā manierē gan Siguldā, gan Rīgā.

9.  Muzikālās brokastis

Siguldas pils komplekss, katru svētdienu no 6. līdz 27. Jūlijam

Turpinot mūzikā stāstīt  aizraujošu stāstu par Bēthovena saistību ar Siguldu,  jūlija svētdienas rītos  no 11.00 līdz 12.00  Siguldas Jaunās pils dārzā skan kamermūzikas koncerti "Bēthovens un Sigulda". Koncertos tiek atskaņota Bēthovena un viņa laikabiedru – Vīnes klasiķu mūzika.

10.  V BLŪZA SVĒTKI

Livonijas ordeņa Siguldas pils, 26. Jūlijs

Starptautisks blūza festivāls, vienīgais brīvdabas blūza festivāls Latvijā reizi gadā  pulcina gan visus labākos Latvijas blūza izpildītājus, gan arī ārzemju viesus. Festivāla programmu papildina Nacionālā blūza konkursa fināls, kura uzvarētāji pārstāv Latviju Eiropas galvenajā blūza notikumā — European Blues Challenge.  Festivāla neatņemama sastāvdaļa ir blūzam  veltīta brīvdabas fotoizstāde. Savukārt blūza kinozālē visu dienu tiek demonstrētas dokumentālās filmas.

11.  Turaidas mūra pilij – 800

Turaidas muzejrezervāts, 1.augusts

Arheoloģijas un arhitektūras piemineklis Turaidas pils ir viena no senākajām mūsdienās apskatāmajām viduslaiku pilīm Latvijā. No Turaidas pils Galvenā torņa paveras gleznainā Gaujas senleja. Turaidas pils ir arheoloģiski visplašāk pētītā pils Baltijas valstīs, mūsdienās tā iekļauta Turaidas muzejrezervāta sastāvā. Tā kļuvusi par Latvijas tūrisma simbolu. Turaidas mūra pils celtniecība uzsākta 1214. gadā.

12.  XXII Starptautiskie Siguldas Opermūzikas svētki

Livonijas ordeņa Siguldas pils, 1.–3. Augusts

Jau 22. reizi krāšņā Siguldas pils kļūs par greznu ietvaru izcilam mūzikas notikumam – Starptautiskajiem Siguldas Opermūzikas svētkiem. Gadu gaitā festivāls ir atvedis uz Latviju daudzus Eiropā un pasaulē plaši pazīstamus operas māksliniekus.

Svētku galvenais notikums līdzās bērnu izrādei un Galā koncertam ir unikāls brīvdabas operas oriģināliestudējums, speciāli pielāgots Siguldas pils estrādei.

13.  Dabas koncertzāle

Gaujas senieleja Siguldā, Gaujas nacionālais parks, 9. Augusts

Dabas koncertzāle savus cienītājus aicina uz Siguldas senieleju, lai pārsteigtu ar apkārtnes unikālajām dabas vērtībām gan izziņas pārgājienos, gan pētniecības un radošajās darbnīcās, gan vakara koncertā. Galvenais varonis, kas palīdzēs izdzīvot šo stāstu, būs bruņuzivs. Tā ir vairāk nekā 400 miljonu gadu veco Gaujas senielejas smilšakmens iežu "vienaudze".

Jau deviņus gadus Dabas koncertzāle spējusi lauzt robežas starp zinātni un kultūru, stiprināt draudzību starp paaudzēm savā radošā komandā, kā arī starp skatītājiem, integrējusi tradicionālo un mūsdienīgo pasauli, meklējot dažādas muzikālas un videomākslas izpausmes, lai inovatīvā un atraktīvā veidā skaidrotu dabas vērtības un izglītotu par tām sabiedrību.

14.  XXIV Latvijas riteņbraucēju Vienības brauciens

Svētku laukums, 7. Septembris

Lielākais un tautiskākais velo notikums Baltijas valstīs. Latvijas riteņbraucēju Vienības velobrauciens ir bijis viens no nozīmīgākajiem Latvijas sporta notikumiem starpkaru periodā un arī pēc neatkarības atjaunošanas. Velobrauciena ideja laika gaitā palikusi nemainīga – tautas kopības sajūtas un veselības stiprināšana, kā arī tīras vides saglabāšana. Pērn trīs dažādās distancēs pa Siguldas apkaimes ceļiem piedalījās teju 5000 dalībnieku.

15.  Vides mākslas festivāls "Nature. Urban. Future."

Sigulda, 2014.gada decembris–2015.gada janvāris

Vai mūs nākotnē sagaida dabas uzvara pār urbāno vidi? Vai arī urbānās idejas uzvarēs un daba atkāpsies cilvēka priekšā? Šie jautājumi jau divus gadus kalpo par galveno vadmotīvu festivālam, kas meklē risinājumus dabas un pilsētvides savstarpējām attiecībām. Publiskā telpa kļuvusi par produktu, kuras auditorija ir daļa pasaules. Pilsēta ir zīmols, vide ir saskarsmes vieta. Iedzīvotāju līdzdalība un radoša darbošanās izstādēs, akcijās, koncertos, pat parasta pastaiga pa pilsētu ir notikumi, kuri sniedz iedvesmu.


 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Latvija
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42273593sec.