Dabas mīļotāji Siguldas tuvumā atraduši Latvijā lielāko egli

Dižkoku meklētājs Atis Klušs un viņa sieva Julita, kura ir dabas fotogrāfe, atraduši Latvijā un, iespējams, Baltijā lielāko vienstumbra egli. Tās apkārtmērs ir 4,66 metri, kas nozīmē, ka tā ir apjomīgāka par līdz šim par Latvijas lielāko dižegli uzskatīto Īves egli, kuras apkārtmērs ir 3,90 metri.

Dižegles atradējs Atis Klušs portālam stāsta, ka Latvijā lielākā dižegle atrodas apmēram 200 metrus no ceļa, kas ved uz Velnalu, taču tai piekļūt neesot tik viegli, jo ceļu aizšķērso milzīgs guļošs koks. "Ja to aizvāktu, piekļūšana eglei noteikti būtu vienkāršāka," norāda Klušs. Dižkoku meklētājs zina teikt, ka šajos mežos ir bijuši zināmi dižkoki, taču dati par tiem pārsvarā ir veci, tādēļ viņam ar sievu Julitu, kura arī ir liela dabas mīļotāja, radās vēlme apskatīt, kā ir patiesībā un noskaidrot, kas īsti šajos mežos atrodams.

Viņš stāsta, ka reizē, kad nejauši, bet tajā pašā laikā ar nodomu, uziets milzīgais koks, meža posmā, kas atrodas starp Krimuldas baznīcu un Krimuldas pili, viņi ar sievu ciemojušies jau piekto reizi divu gadu laikā.

Pirmajā reizē dabas mīļotāji pārsvarā staigājuši pa tūristu taku, bet jau toreiz viņi ievēroja, ka ir dažādas neatbilstības ar to, kas norādīts Dabas retumu krātuves arhīvā. Piemēram, vietās, kur bija jābūt konkrētiem kokiem, to nebija. "Sazinājos ar Latvijas galveno dižkoku pētnieku Ansi Opmani un viņš man pastāstīja, ka šis apvidus ir visai maz izpētīts," Atis atceras, piebilstot, ka no Sunīšiem uz Siguldu ved tūristu taka, taču daba, kas ir tai apkārt, ir visai mežonīga, tādēļ parastam tūristam šajā meža posmā pārvietoties būtu visai grūti.

Krimuldas mežaparkā (tā ir neliela daļa - nepilns kvadrātkilometrs - no visa piecreiz apmeklētā meža), kas kā dabas krāšņums ir aizsardzībā jau kopš 1922. gada, 2015. gada 9. maijā abi ar sievu viesojušies pirmoreiz, tad arī izdevās atrast milzīgo dižegli. Ar mērlentu izmērot egles apmērus, atklājies, ka tās apkārtmērs ir 4,66 metri. Kā bilst Klušs, nav zināms, cik veca ir atrastā dižegle, taču tās apmēri jebkurā gadījumā esot tiešām pārsteidzoši: "Egles uz vecumu ir visai lēni augošas, un parasti gada laikā to apkārtmērs palielinās tikai par aptuveni vienu centimetru".

Pēc pārsteidzošā atklājuma, Klušs atzīst, ka šī noteikti nebūs pēdējā reize, kad viņi ar sievu dosies uz mežiem Krimuldas pusē, un norāda, ka ir pārliecināts, ka šī vieta slēpj vēl gana daudz pārsteigumu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Latvija
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48705697sec.