Krišjānim Baronam – 180, ikviens aicināts piedalīties dziesmotā akcijā

2015. gada 31. oktobrī folkloristam, publicistam un vienam no dižajiem jaunlatviešu darbiniekiem svinama 180. dzimšanas diena. Turaidas muzejrezervāts, godinot Dainu tēvu jubilejā, aicina visus – gan novada dziedošos amatiermākslas kolektīvus, gan Siguldas novada iedzīvotājus, gan viesus 31. oktobrī plkst. 10.00 piedalīties akcijā - Dziesmu rītā "Kas var dziesmas izdziedāt?", lai viņa dzimšanas dienā daudzinātu Krišjāni Baronu ar savām iemīļotajām tautasdziesmām un gūtu dzīvesprieku un spēku, kopīgi sadziedoties un atgādinot viens otram dainās ierakstītās vērtības.

Šis gads Siguldas novadam tautasdziesmu zīmē ir trejādi īpašs. Pirmkārt, mūža pēdējo vasaru Krišjānis Barons pavadījis, dzīvojot "Dainu" mājās Turaidas pilskalna pakājē, tāpēc daudzināms kā Siguldas novadnieks. Gaujas senielejas nogāzē, netālu no “Dainu” mājām izveidota Krišjāņa Barona taka, kas interesentus uzved Turaidas muzejrezervātā, Dainu kalnā, kas 1985. gadā atklāts, par godu Krišjāņa Barona 150. jubilejai un veltīts latviešu tautasdziesmām. Otrkārt, šajā vasarā starptautiskā folkloras festivāla "Baltica 2015" laikā, piedaloties vairāk nekā 800 dalībniekiem no dažādām valstīm, krāšņi un skanīgi tika svinēta Dainu kalna 30. gadskārta lielkoncertā "Mantojums. Dainu kalnam – 30". Trešais notikums - tikpat ilgi – 30 gadus – Siguldas pilsētas centrā Pils un Līvkalna ielu krustojumā siguldiešus priecē pēc tēlnieka Teodora Zaļkalna metiem veidotais Krišjāņa Barona piemineklis, kas atklāts 1985. gada oktobrī.

Ikviens aicināts ņemt līdz svecīti vai ziediņu, ar ko pušķot Krišjāņa Barona pieminekļa pakāji, un izvēlēties savu tautasdziesmu, kuru skandēt vai izdziedāt kopīgajā svētku notikumā. Akcijai jau atsaukusies Siguldas folkloras kopa "Senleja", Siguldas novada Kultūras centra senioru vokālais ansamblis "Melodija", vīru vokālais ansamblis "Saltavots". Ar savu tautasdziesmu, iespējams, priecēs arī Siguldas novada kori "Spārni", "Sigulda" un "Teiksma". Gaidīts būs ikviens, kas vēlas iesākt rītu ar skanīgām tautasdziesmām un laba vēlējumiem sev, līdzcilvēkiem, tautai un valstij.

Sava mūža lielāko daļu Krišjānis Barons (1835–1923) veltījis latviešu tautasdziesmu vākšanai un kārtošanai, kam par pamatu izvēlējies cilvēka mūža ritumu no dzimšanas līdz aiziešanai mūžībā. Tautasdziesmas viņš apkopojis "Latvju dainu" 6 sējumos, kuros iemūžinātas 217 996 tautasdziesmas. 1880. gadā izgatavots īpašais Dainu skapis, kas kopš 2001. gada 4. septembra iekļauts UNESCO Pasaules atmiņas (Memory of the Word) sarakstā un ir pasaules kultūras sastāvdaļa.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 19.04.2024 Ar vilcienu uz Gulbeni Gulbenes novada TIC
Kāpiet vilcienā un dodieties uz Vidzemes ziemeļaustrumiem– uz Gulbeni, kur sagaidīs aizrautīgi tūrisma speciālisti un uzņēmēji, ļaujot izbaudīt | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 22.04.2024 Pilnvērtīgs laiks sev! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.80000091sec.