Kāpēc lidmašīnā tomēr būtu jānolaiž ķermenī uzkrātais gaiss?

Daudziem ceļotājiem lidojums nav tas patīkamākais brīdis atvaļinājuma laikā, jo dažiem tūristiem ir bailes lidot, bet citiem rodas vēdera problēmas. Uzpūsta vēdera sajūta rada diskomfortu sabiedriskās vietās un zinātnieki ir pierādījuši, ka tieši lidmašīnā gaisa spiediena atšķirību dēļ cilvēkiem rodas vajadzība pēc gāzu atbrīvošanās.

Gandrīz visi lidojuma pasažieri pamana gaisa spiediena izmaiņas lidmašīnai ceļoties vai nolaižoties, tāpēc daži sūkā konfektes, košļā košļājamo gumiju vai saspiež degunu un cenšas to izpūst caur ausīm. Tādā veidā cilvēki cenšas izlīdzināt gaisa spiedienu. Tāds pats spiediens rodas arī vēdera lejasdaļā un te rodas nepatīkamas sajūtas, jo kurš gan vēlas nolaist gāzes blakussēdētāja klātbūtnē. Dažiem tas izdodas bez skaņas un īpašas smakas, bet citreiz lidmašīnas salonā var konstatēt nepatīkamu smaku.

Dienas laikā cilvēka organismā veidojas apmēram 1,5 litri gāzu, kas ir galvenokārt CO2. Daļa gāzu caur zarnu sienām nonāk asinīs, tālāk tās nokļūst aknās un vēlāk caur plaušām izelpojam. Taču daļa no gāzēm mūsu ķermeņi pamet caur dibenu. Tas ārstu izpratnē ir normāls un dabisks process. Tā kā lidojuma laikā cilvēkiem ir ierobežota pārvietošanās, tad daži pasažieri ''uzpūšas'' kā gaisa baloni. Ārsti iesaka uzkrātās gāzes pie sevis ilgi neturēt, jo tas nav veselīgi. Cilvēkiem ar asinsrites problēmām radītais stress var izraisīt arī infarkta situāciju.

Vācijas ārsti pasažieriem iesaka blakussēdētājam atvainoties un atbrīvoties no gāzēm, ja nav iespējams laicīgi nokļūt līdz tualetei. Bavāriešiem ādas biksēs gāzes var paglabāt daudz ilgāk un tās tad pa mazām ''porcijām'' nonāk lidmašīnas salonā un apkārtējie to tā nepamana. Britu un dāņu zinātnieki iesaka izmantot aktīvo ogli, kura neitralizē nepatīkamo smaku. To jau tagad iestrādā sēdekļos, apavos, sēdekļu spilvenos un arī apakšveļā. Ārsti iesaka lietot arī medikamentus, kas mazina gāzu veidošanos, piemēram, ''Lefax'' un ''Sab simplex''.

Ārsti iesaka pirms lidojuma labi izstaigāties un izvairīties no dažiem produktiem, piemēram, sīpoliem, kāpostiem, pākšaugiem, alkohola, gāzētiem dzērieniem, piena produktiem un augļu cukura. Lidojuma laikā iesaka izvēlēties brīvāku apģērbu un censties garāka lidojuma laikā vismaz vienu reizi aiziet līdz tualetei.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Plāno kāzas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 26.04.2024 Rallistu ielas stāsti Talsu novada TIC
25.aprīlī plkst. 18.00 bijušā PMK aktu zālē neformālā gaisotnē aicināti tikties visi rallija cienītāji, lai dalītos ar saviem stāstiem par | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 29.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 27.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Latvia Tours
,


Melngalvju nams
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46490693sec.