Pērc atbildīgi un uzmanīgi - viltotu preču iegāde Itālijā var maksāt dārgi!

Ņemot vērā, ka ir atvaļinājumu sezonas kulminācija un Itālija ir viens no populārākajiem ceļojumu galamērķiem, Eiropas Patērētāju informēšanas centrs (ECC – LATVIA) aicina patērētājus būt uzmanīgus un neiegādāties viltotas preces Itālijā no ielu tirgotājiem vai neautorizētām tīmekļa vietnēm.  Padošanās šādam kārdinājumam vai pat neuzmanības rezultātā iegādāta viltota prece var tikt krimināli sodīta - pircējam var tikt piespriests 2-8 gadu cietumsods un piemērota soda nauda no 516 EUR līdz 10 329 EUR. Tāpat var tikt piemērots administratīvais sods no 100 EUR līdz pat 7000 EUR.

Noziedzīgs nodarījums, pieņemot lietošanā zagtas preces, attiecas uz gadījumiem, kad persona iegādājās preci apzinoties, ka šīs preces ir zagtas vai viltotas. Ja no preču cenas, kas saistīta ar tās kvalitāti un raksturojumu, vai no pārdošanas konteksta un apstākļiem, pircējs var secināt par preces noziedzīgo izcelsmi (piemēram, viltošanu vai zādzību), bet tāpat iegādājas preci, pircējam var tikt piespriests 2-8 gadu cietumsods un soda nauda no 516 EUR līdz 10 329 EUR.

Turklāt, ja veikts šāds "aizdomīgs" pirkums tikai neuzmanības dēļ, var tikt piemērots līdz 6 mēnešu arests un naudas sods, kas nav mazāks par 10 EUR. Tāpat var tikt piemērots administratīvais sods no 100 EUR līdz pat 7000 EUR.

Ja ļoti dārgu un kārotu dizainera somu jums piedāvā ielu tirgotājs pludmalē, vai tā tiek piedāvāta neidentificējamā mājaslapā, tad tas visticamāk ir nelikumīgi un  prece ir viltota, tādēļ stingri iesakām šādus izstrādājumus nepirkt.

Pastāv vairāki iemesli, kas izskaidro šo aizliegumu. Pērkot viltotas preces, izstrādājumus no ielu tirgotājiem un nereģistrētiem pārdevējiem tiek degradēts tirgus. Pērkot no tirgotājiem, kas darbojas neievērojot normatīvus, tiek veicināta nelegālā darba un darbaspēka ekspluatācija. Turklāt var tikt apdraudēta patērētāju veselība: viltotas preces var saturēt kaitīgas vielas, piemēram, izmantotajās krāsu piedevās, krāsās vai lakās.

Neskatoties uz sodu sistēmu, tas nav nekas neparasts Itālijā sastapt ielu tirgotājus parkos, pludmalēs un citās vietās, kuras apmeklē galvenokārt tūristi. Ārvalstu tūristi ir biežākie nelegālās tirdzniecības upuri. Tāpat tūristi varētu arī nebūt informēti par Itālijas tiesību aktiem un viņus bieži vien piesaista doma iegādāties kādu itāļu suvenīru vasaras brīvdienu laikā. 

Kā izvairīties no nepatīkamajām sekām?

Ciktāl tas skar ielu tirgotājus, nav absolūti nekādu šaubu: šajos gadījumos vienmēr ir ieteicams atturēties no preces pirkšanas. Attiecībā uz kioskiem vai kādām citām tirdzniecības vietām, kā arī interneta portāliem, kas piedāvā dizaineru preces, iesakām patērētājiem izvērtēt preču kvalitāti un cenu, salīdzināt tās ar tās pašas vai līdzīgu zīmolu produktu aprakstiem, kas var liecināt par cenas ticamību un preču autentiskumu. Tomēr, ja šie elementi nav zināmi vai ir neskaidri, ieteicams izvairīties no iegādes.

Itālijas valsts un pašvaldību iestādes arī kampaņā atgādina par citiem "priekiem, no kā jāizvairās pludmalēs", tai skaitā arī masāžām un tetovējumiem. Pēdējā gadījumā, varētu būt risks, ka tetovējuma mākslinieks, lai arī  lielisks izpildītājs, izmanto bīstamas vielas veselībai.

Šo iemeslu dēļ patērētāji un, jo īpaši, ārvalstu tūristi, tiek aicināti iegādāties preces un pakalpojumus atbildīgi, lai izvairītos no nepatīkamām sekām ikvienam.

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aplūko idejas brīvdienām Rēzeknē! Rēzeknes pilsētas TIC
Trūkst ideju brīvdienām? Ieskaties mūsu 2 dienu piedāvājumā un izvēlies sev tīkamo! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Itālijas ezeru burvība Latvia Tours
Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta | Skatīt vairāk
no 1299 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50216007sec.