Francijas garšas nedēļas ietvaros būs pieejams plašs pasākumu klāsts

No 2013. gada 20. līdz 27. novembrim Rīgā norisināsies Francijas garšas nedēļa, kas veltīta Rīgas un Francijas pilsētas Bordo sadraudzības 20. gadadienai. Nedēļas laikā norisināsies dažādi pasākumi ar mērķi izcelt franču ēdienu un vīnu bagātību. Dažādās Rīgas vietās būs iespēja apmeklēt franču kultūras un gastronomijas lekcijas un pasākumus, kā arī izbaudīt īpašus gastronomiskos piedāvājumus labākajos Rīgas restorānos.


Foto: Francijas garšas nedēļas preses konference (Gints Ivuškāns / F64)

Kinoteātrī "Splendid Palace" no 20. līdz 24. novembrim un 25., 26., 27. novembrī Mākslas muzejā Rīgas birža būs iespēja apskatīt izstādi "Bresas reģiona tradicionālā virtuve". Tieši šis reģions Francijā ir pazīstama kā laba ēdiena zeme, kā pamatā ir Ronas Alpu reģionā izdaudzinātās virtuves tradīcijas. Tās tēls bieži saistās ar lauku vidi un gadsimtiem senām zemkopju un lopkopju ieražām. Ieeja šajā izstādē ir bez maksas.

20. novembrī Francijas institūts aicina uz pasaku pēcpusdienu - Koletes Barbē Žiljēnas pasaka "Briesmoņa rīklē". Arī uz šo pasākumu ieeja ir bez maksas, vienīgi nepieciešama pieteikšanās ([email protected]).

Dienu vēlāk, 21. novembrī, Francijas institūtā notiks izstādes "Vīna Pagraba Aromāti" atklāšana. Šī izstāde būs skatāma līdz pat 14. decembrim. Izklaidējošā un interaktīvā veidā aicinās iepazīt franču, tostarp Burgundijas, brīnumaino vīnu pasauli. Tiks piedāvāta smaržām un vizuāliem pārsteigumiem bagāta pastaiga, apskatāmi un saklausāmi elementi apvienojumā ar vīna aromātiem. Uz divpadsmit ozolkoka mucām izvietotie stikla baloni ļaus lielo un mazo apmeklētāju deguniem dabiskā veidā ar ožas palīdzību iepazīt vīnos sastopamo aromātu nianses. Ieeja izstādē ir bez maksas.

Foto: Weightlossresources.co.uk

Šajā pašā dienā Bibliotēka N°1 Restorāns aicina uz festivālu Riga Wine & Champagne. "Vintage Champagne by Essi Avellan MW". Festivāla laikā norisināsies 12 izcilu šampaniešu meistarklase - degustācija Fine Champagne redaktores un Christie’s Encyclopedia of Champagne and Sparkling Wine autores Essi Avelānas (Somija) vadībā. Pasākuma sākums ir pulksten 18.00.

Savukārt no pulksten 18.30 līdz 20.30 Vīna Studijā (Galerijā Centrs) iespējams apmeklēt Bordo vīnziņa Serža Opijāra meistarklasi.

Bibliotēka N°1 Restorāns ciemos aicina arī 22. novembra pulksten 18.00, kad norisināsies festivāls Riga Wine & Champagne. "French Classics by Andrew Jefford". Festivāla laikā notiks 12 Francijas klasisko vīnu meistarklase – degustācija Decanter un Finansial Times vīna sleju un bestselleru autora, septiņkārtēja Louis Roederer balvas ieguvēja Endrjū Džefonda (Lielbritānija) vadībā ar Bordo vīnziņa Serža Opijāra piedalīšanos.

Foto: Weadorefrance.com

Berga bazārā Parīzes noskaņas varēs saņemt 23. novembrī no pulksten 10.00 līdz 16.00. Berga Bazāra atmosfērā reizēm kļūst pavisam skaidrs, kādēļ Rīgu mēdz dēvēt par Mazo Parīzi. Francijas garšas nedēļas vidū šo sajūtu varēs izbaudīt vēl spilgtāk – tirgus dienā te uzvilnīs svaigi ceptu plāno pankūku aromāts dzestrā rudens gaisā, varēs nobaudīt karstu ābolu sulu ar kalvadosu vai ziemas dzērienu ar armanjaku un Chez Marcel franču virtuves uzkodas, ļauties dažādu delikatešu degustācijām pie lielākajiem Francijas ražotāju pārstāvjiem Latvijā, franču vīnu vilinājumam un šefpavāra Kārļa Celma īpašajai ēdienkartei. Atrast savu īpašo Francijas garšu esi aicināts arī tu!

Kinoteātrī "Splendid Palace" 24. novembrī no pulksten 13.30 līdz 21.00 būs iespēja skatīties dažādas filmas garšas kārpiņām - franču kino un gastronomijas pasākums. Ieeja kino ir bez maksas, bet jāatceras, ka Francijas institūta Informācijā nepieciešams izņemt ielūgumus.

Pirmdienas, 25. novembra pulksten 15.00 interesenti ir aicināti uz lekciju "Vīna kultūra", kas norisināsies Mākslas muzejā Rīgas Birža. Tā būs Burgundijas universitātes mūsdienu vēstures profesora, vīna un kultūras speciālista Kristofa Likāna lekcija. Ieeja bez maksas, ar iepriekšēju pieteikšanos ([email protected]).

Dienu vēlāk, pulksten 15.00, Mākslas muzejā Rīgas Birža notiks lekcija "Kulinārais mantojums". Francijas Kultūras un komunikāciju ministrijas eksperts, Francijas darbības koordinators UNESCO, Konvencijas par nemateriālā pasaules kultūras mantojuma saglabāšanu ietvaros, K. Otēns lasīs lekciju par Francijas kulinārā mantojuma iekļaušanu UNESCO Reprezentatīvajā cilvēces nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Ieeja bez maksas, ar iepriekšēju pieteikšanos ([email protected]).

Foto: Suitcasestories.com

27. novembra pulksten 15.00 Mākslas muzejā Rīgas Birža notiks lekcija "Kulinārā mantojuma novērtēšana – valstu un reģionu attīstību un atraktivitāti veicinošs faktors", ko vadīs Francijas kultūras un kulinārā mantojuma pārstāvniecības vadītājs Pjērs Sanērs. Ieeja bez maksas, ar iepriekšēju pieteikšanos ([email protected]).

Par godu Francijas garšas nedēļai, restorāns Astor ir sagatavojis īpašu ēdienkarti, kas pieejama no 20. līdz 27. novembrim. Ēdienkarte: "Mīdiju zupa ar safrānu", "Maigi gatavoti cūkgaļas vaidziņi Parmas šķiņķī ar sautētiem virziņkāpostiem, kartupeļu biezeni un sarkanvīna – kadiķu mērci", "Šokolādes franzhipan ar citronu-vaniļas sabajonu" un kafija vai tēja.

Restorāna Bergs šefpavārs Nauris Jakuško ielūdz baudīt tādus franču virtuves ēdienus kā "Vidusjūras zivju zupa ar konkasē tomātu mērci un marinētiem fenheļiem", "Cepts pīles stilbs ar violeto kāpostu marmelādi, ceptiem kastaņiem un sarkanvīna novārījuma mērci", "Tatēnu kūka ar vīnā izturētiem āboliem, pasniegta ar pogaļu vaniļas saldējumu".

Vīna bārs Garage aicina nobaudīt: "Kartupeļu un bumbieru salāti ar karamelizētiem valriekstiem un zilā siera mērci", "Tvaicēta truša kāja sinepju garozā ar selerijas biezeni, dārzeņu žuljēnu un smiltsērkšķu mērci" un "Apelsīnu crème brûlée."

Suite restorāns aicina nobaudīt kādu no franču virtuves ēdieniem vai izvēlēties 5 ēdienu degustācijas ēdienkarti "Francijas garšu ceļojums" (iekļauta jebkura viena uzkoda, pamatēdiens, deserts un divi pārsteigumi no šefa), bet austeru cienītāji šo delikatesi varēs pasūtīt par īpašu cenu.

Restorāns Ostas skati piedāvā nobaudīt: "Truša gaļas terīne ar foie gras, trifelēm un portvīnu, pasniegta ar pašceptu maizi, svaigiem zaļumiem un marinētiem dārzeņiem."

Zivju restorāns Le Dome Francijas garšas nedēļai sagatavojis šādus ēdienus: "Pīļu foie gras terīne ar konjakā izturētu ķiršu džemu, brioša maizi un vaniļas velutē putām", "Garneļu bisque ar zilā siera krēmu un garšaugu eļļu", "Jēra gaļas balotīne ar sēnēm un Provansas pupiņu sautējumu" un "Vaniļas karameles krēms ar ogu marmelādi un balzametiķa mērci."

Elmāro Vīna Studijas restorāns Francijas garšu ceļojumā aizvedīs ar šādiem ēdieniem: "Svaigas austeres, tiek pasniegtas uz ledus ar citronu un/vai sarkanvīna etiķa salsu", "Mīdijas tvaicētas baltvīna-zivju buljona mērcē ar maurlociņiem un ķiploku-sviesta franču maizi", "Elmāro franču sīpolu zupa ar emmenthaler siera grauzdiņiem", "Soup de poisson no Elmāra Francijas iespaidiem - tomātu, safrāna zivju biezzupa, tiek pasniegta ar grauzdētu maizi, ķiplokiem, Comte sieru un Rouille mērci", "Nicoise salāti ar ķiršu tomātiem, svaigu salātu miksli, krāsainu papriku, vārītu olu, tunci savā sulā, novārītiem kartupeļiem, anšovu filejām un Dižonas sinepju vinegreta mērci", "Pīles krūtiņa ar pikanto rabarberu mērci un umami buljona dārzeņiem ar valriekstu granola", "Gardais jēra stilbs franču gaumē ar spinātu-kartupeļu biezeni, krāsnī ceptu ķiploku un tomātu-olīvu mērci" un "Klasiskais Elmāro Creme brulee."

Restorāns Burkāns cienās ar: "Austeru velutē ar trifeļu piena putām un zaļumiem", "Liellopa gaļa Burgundijas gaumē", un "Šokolādes fondants ar kokosriekstu saldējumu."

Savukārt restorāna Avalon pārstāvji pārsteigs ar: "Franču sīpolzupa, "Pīles gaļas riljetes ar dārzeņu ratatouille un sarkanvīna-aveņu mērci" un "Kārtainā torte "Žozefīne" ar crème pâtissière un aveņu glazūru."




 





KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Latvija
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.31877685sec.