Lido: Fakti, ko Tu, iespējams, nezināji par burkāniem

Visi zina, ka burkāns ir oranžs, taču ne visi zina, ka vēsturiski tā oriģinālā krāsa ir purpursarkana un oranžo krāsu tas ieguva tikai ap 16.gadsimtu. Lai atgādinātu aizmirsto un atklātu vēl nezināmo par burkānu, "LIDO" izveidojis infografiku, kurā apkopoti interesanti fakti par šī vērtīgā dārzeņa izcelsmi, īpašībām un nozīmi uzturā.

- Burkāna dzimtene ir Viduseiropa. Pirmās liecības par burkānu izmantošanu uzturā fiksētas aptuveni 2000. gadu pirms mūsu ēras, un sākotnēji to krāsa bijusi līdzīga sarkanajām bietēm.

- Senie ēģiptieši burkānus izmantojuši ārstniecībā, jo novērojuši, ka burkāns palīdz atlabt slimajiem un vārgajiem, savukārt senie grieķi burkānu sauca par mīlas burvestību un ticēja, ka burkāni liek ātrāk iemīlēties.

- Oranžo krāsu burkāni ieguva ap 16.gadsimtu, kad holandieši, krustojot līdz tam izplatītos sarkanos un dzeltenos burkānus, izveidoja mūsdienās populāro dārzeni un sāka to audzēt masveidā. Pirms tam burkānus uzskatīja par delikatesi un masveidā neaudzēja.

- Mūsdienās burkānus audzē visos kontinentos, izņemot Antarktīdu. Latvijā visvairāk izmanto oranžos burkānus, taču tie ir pieejami arī purpursarkani, balti, melni un dzelteni.

- Smagākais burkāns pasaulē reģistrēts 1998. gadā Aļaskā, ASV un svēris 8.61kg, savukārt garākais burkāns 5.84m reģistrēts 2007. gadā Anglijā.

- Vidusmēra cilvēks mūža laikā patērē 10 866 burkānus.

- Burkāna sēklas ir tik mazas, ka vienā tējkarotē ietilpst ap 2000 sēklu, tas nozīmē, ka viens kilograms ir aptuveni 500 000 sēklas.

- Latvijā pieejamas vairāk nekā 100 burkānu šķirnes. Populārākā forma ir cilindriska vai smaila, ar noapaļotu vai spicu galiņu, taču tie var būt arī gari un īsi, resni un tievi.

- Burkāns ir viens no veselīgākajiem un populārākajiem dārzeņiem Latvijā, piemēram, LIDO aptuveni 50% ēdienu sastāvā atrodams arī burkāns.

- Burkāni satur salīdzinoši daudz kalcija, apēdot 10 burkānus iespējams uzņemt tik pat daudz kalciju, cik vienā glāzē piena.

- Burkānu sula ir viens no bagātākajiem A vitamīna avotiem. A vitamīns palīdz uzturēt ādas un acu veselību. Burkānā esošās uzturvielas palīdz uzlabot veselību un Tev būs veselas acis, āda, sirds un asinsvadi, plaušas, zarnas, aknas.

Infografika lejupielādei oriģinālizmērā pieejama šeit

Uzņēmums LIDO dibināts 1987. gadā un specializējas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma tīkla izveidē un apkalpošanā. Uzņēmums pirmais Latvijā ieviesa atklātās virtuves koncepciju pārskatāmai ēdienu gatavošanai, kā arī izstrādāja LIDO raksturīgo interjeru un mēbeļu dizainu. AS LIDO struktūrā ietilpst Rīgā strādājoši astoņi bistro (LIDO Alus sēta, LIDO Dzirnavas, LIDO Vērmanītis, LIDO Ģertrūde, LIDO Krievu sēta, LIDO Spice, LIDO Lidosta un LIDO Atpūtas centrs Krasta ielā un tā restorāns), LIDO bistro Tallinā, gaļas un kulinārijas ražošanas bāze, alus darītava, konditoreja un veikals Rīgā. Uzņēmums nodarbina vairāk nekā 850 darbiniekus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Latvija
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48113799sec.