Lido skaidro, kas ir Masļeņica

Daudzas ģimenes iecienījušas pankūkas ikdienas un svētku maltītēs, taču ne visi zina seno pankūku vēsturi un to, ka septiņas dienas pirms lielā gavēņa tiek svinēti svētki Masļeņica, kuru galvenais ēdiens ir sauli simbolizējošā pankūka. Gaidot pavasari un lielo pankūku ēšanas dienu, LIDO infografikā apkopojis interesantākos faktus par pankūkām un to ēšanas tradīcijām Masļeņicā.

-  Pankūku pirmsākumi rodami jau senajā Ēģiptē, par ko liecina zīmējumi uz faraonu kapeņu sienām.
Lielākā pankūka izcepta 1994.gadā, Anglijā – tās diametrs bijis 15,01 m un tās biezums 2,5 cm.
- Visaugstākais pankūku tornis uzbūvēts 2013.gadā Beļģijā – 82 cm augstumā.
-  Sodas vietā pankūku mīklai var pievienot tikko uzsnigušu sniegu. Sniega sastāvā esošās vielas pankūku tekstūru padara mīkstāku un gaisīgāku.
-  Pankūkas simbolizē sauli, tādēļ tās ir Masļeņicas svarīgākais ēdiens.
-  Masļeņica pēc slāvu tradīcijām ir kultūras svētki, kurus svinot vienas nedēļas garumā, simboliski aizvada ziemu un sagaida pavasari. Arī Latvijā šie svētki tiek svinēti daudzās ģimenēs.
-  Dienu tradīcijas:
  • Pirmdiena – pankūku cepšana, gatavošanās svētkiem, salmu lelles veidošana, kuru pēc tam novieto kalna galā, lai septītajā dienā sadedzinātu.
  • Otrdiena – iešana ciemos, ziemas prieku baudīšana, neprecētie mēģina atrast savu otro pusīti.
  • Trešdiena – ciemos iešana, mielošanās.
  • Ceturtdiena – lai palīdzētu saulei cīņā ar ziemu, svētku svinētāji vizinājās ap ciematu zirga kamanās pulksteņa rādītāja virzienā. Tāpat rīko pikošanās kaujas.
  • Piektdiena – turpinās iešana ciemos. Ja neprecētajiem jauniešiem otrdien izdevies atrast simpātiju, šajā dienā pirmo reizi drīkst doties ciemos.
  • Sestdiena – ciemošanās pie radiem.
  • Svētdiena – dzied dziesmas, ēd un dejo, un dedzina salmu lelli, iededz ugunskurus un jaunieši lec pār tiem
-   LIDO Atpūtas centrā Masļeņicas laikā gardēži apēd vairāk nekā 5000 pankūkas.
-   Uz Masļeņicu cep pankūkas no dažādiem miltiem un visos iespējamos viedos – plānās, biezās, pildītās u.c.
-   Pankūkas slāvu tradīcijās tiek ēstas ar krējumu, olām, ikriem vai ievārījumu.

Nedēļas nogalē 1. un 2. martā LIDO Atpūtas centrā Krasta ielā norisināsies plaša bezmaksas izklaižu programma par godu vienam no senākajiem slāvu tradicionālajiem svētkiem - Masļeņicai. Pasākumu vadītāju lomās iejutīsies Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktieri Jevgēnijs Čerkess – Stāstnieks (Сказочник), un Vitālijs Jakovļevs - Pētersīlītis (Петрушка). Pasākuma apmeklētājus ar dziesmām izklaidēs folkloras grupas BERENDEIKA un KARAGOD, bet tradicionālo deju priekšnesumus sniegs deju ansamblis SOLO. Pasākuma laikā būs iespēja piedalīties dažādās spēlēs, dejās, konkursos, bezmaksas radošajās darbnīcās, kā arī spēkoties ar spēkavīru roku laušanas cīņā vai izmēģināt veiklību, kāpjot Umurkumurā pēc gardām balvām, tāpat būs iespēja doties izjādē ar poniju. Svētdien, 2.martā, pulksten 18.00 tradicionālais svētku noslēguma rituāls – salmu lelles dedzināšana.

Infografika lejupielādei oriģinālizmērā pieejama šeit: http://ej.uz/d4ee

Uzņēmums LIDO dibināts 1987. gadā un specializējas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma tīkla izveidē un apkalpošanā. Uzņēmums pirmais Latvijā ieviesa atklātās virtuves koncepciju pārskatāmai ēdienu gatavošanai, kā arī izstrādāja LIDO raksturīgo interjeru un mēbeļu dizainu. AS LIDO struktūrā ietilpst Rīgā strādājoši deviņi bistro (LIDO Alus sēta, LIDO Dzirnavas, LIDO Vērmanītis, LIDO Ģertrūde, LIDO Krievu sēta, LIDO Spice, LIDO Lidosta, LIDO Domina un LIDO Atpūtas centrs Krasta ielā un tā restorāns), LIDO bistro Tallinā, gaļas un kulinārijas ražošanas bāze, alus darītava, konditoreja un veikals Rīgā. Uzņēmums nodarbina vairāk nekā 850 darbiniekus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45734406sec.