Rīgā uzstādīs «Tukšo vēderu radaru»

Lai cilvēka organisms funkcionētu pareizi, svarīgi ir ne vien lietot uzturā kvalitatīvu un veselīgu ēdienu, bet arī ēst regulāri un pilnvērtīgi. Ar mērķi attīstīt un stiprināt Latvijas sabiedrībā veselīgas ēšanas tradīcijas, LIDO uzsācis darbu pie īpaša "Tukšo vēderu radara" izstrādes. Unikālā iekārta skenēs garāmgājējus un skaļi signalizēs, ja viņu kuņģi būs tukši, liekot noprast, ka ir īstais laiks maltītei. Radars tiks uzstādīts Rīgas centrā jau šī gada maijā.

Mūsdienās cilvēces dzīves ritms ir ļoti straujš un saspringts, tālab ļoti bieži ir situācijas, kad cilvēki ikdienas steigā aizmirst vai nepagūst paēst pilnvērtīgas brokastis, pusdienas vai vakariņas. Saskaņā ar LIDO veiktās aptaujas datiem* regulāri maltītes ietur vien 14% Latvijas iedzīvotāju. Interesanti, ka visatbildīgāk attiecībā pret šo jautājumu izturas vīrieši – regulāri maltītes ietur 69% vīriešu un 31% sieviešu.

Vairāk kā puse respondentu (52%) atzīst, ka ietur dienā vidēji 1 pilnvērtīgu maltīti – pusdienas vai vakariņas. Pārējās maltītes visbiežāk tiek kompensētas ar uzkodām – sviestmaizēm, šokolādēm, cepumiem.

Uztura speciālisti norāda, ka neregulāras ēdienreizes nodara būtisku kaitējumu cilvēka veselībai, kas visbiežāk izpaužas kā gremošanas sistēmas traucējumi un kuņģa slimības, piemēram, gastrīts un kuņģa čūla. Tāpat dažādos pētījumos pierādīts, ka izbadējies cilvēks ir vieglāk aizkaitināms, turklāt nepaēdis cilvēks gan nogurst ātrāk, gan arī viņam ir grūtāk koncentrēties darbam, kamēr regulāras maltītes veicina dzīvesprieku un palīdz cīņā ar lieko svaru.

"Tukšo vēderu radara" izstrādei piesaistīti uztura speciālisti, ģimenes ārsti, kā arī jaunais, daudzsološais mākslinieks, kas plašāk pazīstams ar pseidonīmu Austris Kuņģītis.

Jau izsenis par vienu no galvenajām izsalkuma pazīmēm aplami tiek uzskatīta vēdera "burkšķēšana". Patiesībā šīs neparastās skaņas izraisa apgrūtināta taukvielu uzsūkšanās organismā. Par izsalkuma sajūtu liecina tukšuma sajūta kuņģī un pastiprināta siekalu izdalīšanās, ieraugot ēdienu vai sajūtot tā smaržu. Tālab jaunā iekārta darbosies līdzīgi kā ātruma radari – tā skenēs objektus jeb garāmgājējus ar cilvēka organismam nekaitīgu lāzera staru. Ja kāda garāmgājēja kuņģis būs tukšs vai gandrīz tukšs, radars ar īpaša signāla palīdzību informēs viņu par to, ka laiks ieturēt maltīti.

Kamēr projekts ir izstrādes stadijā, precīza tā atrašanās vieta, kā arī investīciju apjoms netiek atklāts. LIDO pārstāvji norāda vien to, ka radars atradīsies Rīgas centrā un, pateicoties oriģinālajam dizainam, būs viegli atpazīstams. Paredzams, ka laika gaitā tas varētu iemantot tikpat lielu popularitāti kā leģendām apvītais Laimas pulkstenis.

"Nenoliegšu, ka darbs pie radara izstrādes man ir ļoti liels izaicinājums, jo apvienot vienā objektā tik daudz funkciju, kā iecerējuši idejas autori, nav nemaz tik vienkārši. Taču esmu gandarīts, ka iesaistījos šajā projektā, jo tā man ir jauna un vēl nebijusi pieredze. Turklāt mūsdienās dizaina objektiem reti ir tik augsta pievienotā vērtība," tā mākslinieks Austris Kuņģītis.

* Aptauja veikta interneta vidē 2014.gada martā. Tajā piedalījās 568 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 14 līdz 65 gadiem.

Par AS LIDO

Uzņēmums LIDO dibināts 1987. gadā un specializējas sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma tīkla izveidē un apkalpošanā. Uzņēmums pirmais Latvijā ieviesa atklātās virtuves koncepciju pārskatāmai ēdienu gatavošanai, kā arī izstrādāja LIDO raksturīgo interjeru un mēbeļu dizainu. AS LIDO struktūrā ietilpst Rīgā strādājoši deviņi bistro (LIDO Alus sēta, LIDO Dzirnavas, LIDO Vērmanītis, LIDO Ģertrūde, LIDO Krievu sēta, LIDO Spice, LIDO Lidosta, LIDO Domina un LIDO Atpūtas centrs Krasta ielā un tā restorāns), LIDO bistro Tallinā, gaļas un kulinārijas ražošanas bāze, alus darītava, konditoreja un veikals Rīgā. Uzņēmums nodarbina vairāk kā 1000 darbiniekus. Plašāk: www.lido.lv.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
Latvija 5 EUR
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.89807701sec.