Kafejnīcās un restorānos vairs nedrīkst izmantot ūdenspīpes

Vairs nekādas ūdenspīpes jeb kaljanus bāros - smēķēšanas ierobežojumi no 2016. gada 20.maija, attiecas arī uz ūdenspīpēm. Tā uzsver Veselības ministrija, komentējot jauno Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumu, kas stājas spēkā no piektdienas.

Ministrija ir strikta - tiem restorāniem un bāriem, kas piedāvāja tikai ar smēķēšanu saistītus pakalpojumus, nāksies pārorientēties uz citu profilu vai vērties ciet. Pašvaldības policija jau gatavojas profilakses pārbaudēm.

Jaunais likums nosaka arī aizliegumu smēķēt valsts un pašvaldību īpašumā vai valdījumā esošos transportlīdzekļos, kā arī turpmāk būs aizliegts smēķēt grūtnieces klātbūtnē. Tiesa, likumprojekta izskatīšanas laikā Saeimā bija rosināta diskusijas par to, vai nevajadzētu aizliegt smēķēt pašām grūtniecēm, taču parlamentā šāds priekšlikums atbalstu neguva, jo izskanēja bažas – kā to varēs kontrolēt.

"Likums arī nosaka aizliegumu nepilngadīgajiem iegādāties elektroniskās smēķēšanas ierīces, neatkarīgi no tā, vai tas paredzēts nikotīnu saturoša vai nikotīna nesaturoša šķidruma lietošanai. Es domāju, ka arī tas ir ļoti pozitīvi, jo līdz šim bērni līdz 18 gadiem [tādas] varēja iegādāties, likumā tas nebija noteikts," stāsta Veselības ministrijas pārstāve Alise Krūmiņa.

Jaunais likums paredz būtiskas izmaiņas attiecībā uz ūdenspīpju smēķēšanu bāros un kafejnīcās. "Šodien stājas spēkā ūdenspīpju aizliegums – tieši turpat, kur ir noteikts cigarešu, elektronisko cigarešu, augu maisījumu smēķēšanas aizliegums. Tas dos ieguldījumu sabiedrības veselībā, jo valda maldīgs priekšstats, ka ūdenspīpes ir mazāk kaitīgas. Es esmu dzirdējusi, ka vecāki, braucot no Turcijas, ved saviem bērniem ūdenspīpes un kopā tās arī smēķē, kas ir absolūti nepieļaujama situācija," norāda Krūmiņa.

Līdz ar jauno likumu ir būtiski mainījusies arī smēķēšanas definīcija, kas nozīmē to, ka visi likumā noteiktie smēķēšanas ierobežojumi strikti jāskatās saistībā ar šo definīciju.

Veselības ministrijas pārstāve norāda, ka ūdenspīpes nedrīkstēt pīpēt vietās, kur noteikts smēķēšanas aizliegums - piemēram, ne grūtnieču klātbūtnē, ne izglītības iestādēs, ne restorānos un kafejnīcās. Arī šīs likuma prasības ievērošanu kontrolēs policija.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Latvija
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.63354206sec.