Laiks doties piparkūku garšvielu ceļojumā apkārt pasaulei!

Katru gad` no jauna, tuvojoties Adventei un Ziemassvētkiem, pasaule sāk smaržot īpaši – pēc svaigi maltām garšvielām, ko pievienojam piparkūku mīklai.

Skanīgie vārdi – ingvers, kanēlis, kardamons, zvaigžņu anīss un citi ļauj mums doties apceļot pasauli, ja gribam ne tikai izcept veikalā nopirktu mīklu, bet varbūt tieši šogad pamēģināt to samīcīt pašiem. Vēl mazliet laika ir, jo piparkūku mīkla jāgatavo laikus, lai garšvielas paspētu pilnīgi attīstīt savu garšu un aromātu.

Svarīgākā piparkūku garšviela ir kanēlis. Kanēli iegūst, kanēļkoka zariem nomizojot cieto ārējo kārtu, zem kuras paslēpusies aromātisks iekšējās mizas slānis, ko izžāvē un vēlāk samaļ. Kanēļkoki aug Āzijas salās Javā un Šrilankā, kā arī Dienvidamerikā – Brazīlijā.

Zvaigžņveida anīss savu nosaukumu ieguvis, pateicoties šī magnoliju kārtas koka auglīšu raksturīgajai formai. Intensīvi smaržojošā garšviela Eiropā nonāk galvenokārt no Indijas. No turienes pie mums ceļo arī ingvera sakneņi. Piparkūku mīklai pievieno izkaltētu un samaltu ingveru, bet tas nopērkams arī kā sīrups vai cukurotu gabaliņu veidā. Starp citu, ingveram piemīt vēl viena pozitīva īpašība – tas lieliski nomierina gremošanas traktu, tāpēc ir labs palīgs cīņā pret jūrasslimību.

Ingvera tuvs radinieks no botānikas viedokļa ir kardamons. Tas galvenokārt tiek kultivēts Šrilankā. Tāpat kā ingveru arī kardamonu izmanto ne tikai konditorejas izstrādājumos – kardamona sēklas ir tipiska Āzijas virtuves garšviela, kas ir arī mums labi zināmā karija pulvera sastāvā.

Krustnagliņas iegūst, izkaltējot krustnagliņu koka ziedus. Šī garšviela ir īpaši bagāta ar ēteriskajām eļļām, kas palīdz ārstēt elpošanas ceļu saslimšanas un mutes dobuma iekaisumus. Lielākā daļa krustnagliņu tiek iegūtas Austrumāfrikā, Madagaskarā, 0Indonēzijā un Brazīlijā.

Pimentu dažkārt dēvē par četrkāršo garšvielu, jo šī no Meksikas, Austrumindijas un Jamaikas nākušā miršu dzimtas koka izkaltētie auglīši garšo vienlaikus pēc krustnagliņām, muskatrieksta, kanēļa un pipariem.

Samērā mazpazīstama garšviela ir macis – izžāvēts muskatrieksta sēklapvalks, ko iegūst no īstā muskatrieksta koka Sumatrā, Šrilankā un Rietumindijā.

Piparkūku garša būs vēl pilnīgāka, ja mīklai pievienosiet cukura sīrupā izturētas citrona un apelsīna miziņas.

Katrs kārumnieks, protams, veido savu garšvielu buķeti piparkūku mīklai, un ar senām, veiksmīgām garšvielu kombinācijām visi konditori nedalās, tomēr kā orientējošu garšvielu patēriņu varētu minēt 9 gramus garšvielu maisījuma uz 1 kg piparkūku mīklas. Visas garšvielas parasti ņem aptuveni vienādā daudzumā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 05.04.2024 Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā TAKA
Mājas kafejnīcu dienas Augšdaugavas novadā. Pieteikšanās līdz 5.aprīlim. | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Baltic Beach Hotel & SPA
,


Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs
,


il Sole
,


Pullman Riga Old Town
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.20668602sec.