Mārtiņa Rītiņa pavadībā tapis Rīgas svētku oficiālais ēdiens

Restorāna ''Vincents'' šefpavārs Mārtiņš Rītiņš par godu Rīgas svētkiem ir radījis speciālu ēdienu, kas turpmāk baudīs vienīgā oficiālā Rīgas svētku ēdiena statusu. Par Rīgas svētku oficiālo ēdienu M. Rītiņš izvēlējies Crepes Suzette jeb franču stilā gatavotas plānās pankūkas. Šo ēdienu 16. augustā būs iespēja nobaudīt visiem Rīgas iedzīvotājiem un viesiem- M. Rītiņš to gatavos Spīķeru centrālajā laukumā ''Rīgas svētku restorāna'' laikā.

Kā skaidro M. Rītiņš: ''Latvijai un Francijai ir daudz kopīga kulinārijā. Agrāk pat visu restorānu ēdienkartes Latvijā tika gatavotas franču nevis latviešu valodā kā arī Rīga tiek uzskatīta par mazo Parīzi! Tādēļ Rīgas svētku ēdienam esmu izvēlējies ēdienu ar franču šarmu- Crepes Suzette. Šī ēdiena vēsture sākās 1885. gadā, kad Anglijas princis Edvards viesojās Parīzē. Franču pavāram Henrijam, kurš apkalpoja princi, nedaudz misējās ar pagatavotajām plānajām pankūkām un tās piedega, bet princim ēdiens tā iegaršojās, ka viņš vēlējās to nosaukt princeses Aleksandras vārdā. Tam franču pavārs gan nepiekrita un nodēvēja to savas mīļotās Zuzetes vārdā. Šobrīd Crepes Suzette ir iecienīta maltīte restorānos, jo tas ir īpašs process- tās gatavo uz pannas viesu acu priekšā. Un tieši tāpēc arī Rīgas svētku apmeklētāji varēs vērot šo procesu klātienē ''Rīgas svētku restorānā'' Spīķeros!''

''Rīgas svētku restorāns'' norisināsies sestdien, 16. augustā, Rīgas svētku ietvaros Spīķeru centrālajā laukumā un tajā vienlaicīgi darbosies 15 Rīgas labākie restorāni un kafejnīcas. Apmeklētājus ar savu meistarību pārsteigs Latvijas labākie šefpavāri: Mārtiņš Rītiņš, Mārtiņš Sirmais, Ingmārs Ladigs, Māris Astičs, Valters Zirdziņš, Rihards Frīdenbergs-Kalniņš, Endijs Bērziņš un citi.

Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja iepazīt un nogaršot ne vien mūsdienu Latvijas garšas ēdienus, bet arī baudīt dažādās šefpavāru variācijas par pasaulē arvien lielāku popularitāti gūstošo Street Food.

Rīgas svētku restorāna dalībnieki: Vincents, 3 Pavāru restorāns ''Tam labam būs augt'', Burkāns, Dārzs, Valters restorāns, Vairāk saules, Le Dome, Innocent café, Avalon, Muusu, KID, Ostas Skati, EcoCatering, Tinto, B-Bārs un citi.

Recepte

Crepes Suzette no šefpavāra Mārtiņa Rītiņa

Pankūkām:

  • 115 grami milti
  • sāls
  • 1 ola
  • 2 olu dzeltenumi
  • smalki sakapāta miza no ½ apelsīna
  • 275 ml piens
  • 55 grami dzidrināts sviests

Pagatavošana:

Sakuļ olas, pievieno sāli un apelsīna miziņu. Pievieno pienu (var nedaudz atšķaidīt ar ūdeni), pievieno miltus. Visu samaisa tā, lai nebūtu kunkuļu. Apsedz ar plēvi un tur ledusskapī vienu stundu.

Mērcei:

  • 3 lielu, sulīgu apelsīnu sula
  • 1 apelsīna daiviņas
  • 10 ēdamkarotes cukurs
  • 115 grami sviests istabas temperatūrā
  • 2 ēdamkarotes apelsīna liķieris Cointreau
  • 2 ēdamkarotes ģimenes vīna darītava ''ABAVAS'' Latvijas ābolu brendijs
  • Vaniļas saldējums

Pagatavošana:

Uz mazas uguns lēni kausē cukuru, kad tas kļūst gaiši brūns un sāk nedaudz karamelizēties, pielej apelsīnu sulu un mīksto sviestu. Tuč tuč pavāra, visu laiku maisot, līdz veidojas patīkama masa. Kad sāk biezēt, laiks pievienot apelsīnu mizu un apelsīna daiviņas. Novāra.

Pankūkas saloka 4 daļās (trīsstūrīšos), liek mērcē, pārlej ar Cointreau un Latvijas ābolu brendiju. Aizdedzina līdz viss alkohols izgaro un saglabājas vien patīkams apelsīnu liķiera un ābolu brendija garša, kas nozīmē, ka arī bērni šīs pankūkas droši var ēst.

Apgriež pankūkas uz otru pusi.

Kad viss savārījies, liek divas pankūkas uz šķīvja, pārlej ar mērci un pievieno vaniļas saldējumu.

Nu kas? Kas var būt labāks par šo Rīgas svētku ēdienu?

PAR RĪGAS TŪRISMA ATTĪSTĪBAS BIROJU (RTAB)

2009. gada 28. oktobrī LR Uzņēmumu reģistrā reģistrēts nodibinājums Rīgas Tūrisma Attīstības Birojs (RTAB). Tā dibinātāji ir Rīgas dome, aviosabiedrība airBaltic, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija (LVRA) un Latvijas Tūrisma Aģentu asociācija (ALTA). RTAB nodarbojas ar tūrisma veicināšanu un Rīgas tūrisma iespēju popularizēšanu ārvalstīs.

RTAB dibinātāju balsu sadalījumā 70% pieder Rīgas domei, bet pārējiem dibinātājiem aviosabiedrībai airBaltic, LVRA un ALTA - katram 10%. RTAB kā savas darbības un LIVE RĪGA zīmola vadmotīvu izvirzījis principu ''Labi rīdziniekam - labi tūristam''.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.73443818sec.