Autors: Dace Ločmele
Avots: Dikļu pils
Pretpolu pievilkšanās, kas raksturīga mīlestībai, lieliski izpaužas arī kulinārijā. Valentīna dienas svinībām īpaši piestāv torte ''Cielaviņa'', kuru veido kraukšķīgs bezē biskvīts duetā ar zīdaini maigu krēmu un kārdinošu šokolādes garnējumu.
Dikļu pils restorāna šefpavārs Jānis Siliņš norāda, ka kūka ''Cielaviņa'', gluži kā īsta mīlestība, ar laiku kļūst vēl labāka. Tādēļ šis deserts vislabāk garšos, ja pēc pagatavošanas tam vēl pāris stundas ļauj pabūt ledusskapī.
Reklāma
Sastāvdaļas:
Bezē biskvīts: 400 g cukura, 6 olu baltumi, 2 ēdamkarotes miltu, 200 g lazdu riekstu, šķipsniņa sāls.
Krēms: 6 olu dzeltenumi, 4 ēdamkarotes cukura, 40 g piena, 300 g sviesta, 3 ēdamkarotes kakao, 150 g iebiezinātā piena ar cukuru, 25 g ruma.
Rotāšana:
100 g tumšās šokolādes, 50 ml saldā krējuma, lazdu rieksti.
Pagatavošana:
Riekstus sasmalcina, apgrauzdē krāsnī. Saputo olu baltumus, pievienojot šķipsniņu sāls. Biezai masai pakāpeniski pievieno cukuru. Puto stingru bezē mīklu, tajā iemaisot miltus un riekstus. Masu klāj uz 3 cepamajām plātīm, kurās ieklāts ar sviestu ietaukots cepamais papīrs. Mīklu vienmērīgi izlīdzina pa papīru, veidojot tortes plātnes. Liek cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 160 °C. Pēc 15 min samazina temperatūru līdz 110 °C un cep vēl 1h, pēc tam biskvītus atstāj krāsnī uz nakti lēni atdzist.
Nākamajā dienā gatavo krēmu. Pienu ar cukuru uzvāra. Saputo olu dzeltenumus, lēnām tiem pievieno karsto pienu. Putojot pievieno sviestu, izsijātu kakao, rumu un kondensēto pienu. Krēmu atdzesē.
Torti kārto, bezē pamatnes pārklājot ar krēmu un liekot citu uz citas. Garnējumam ūdens peldē uzkarsē saldo krējumu, tajā izkausē šokolādi. Kūku pārlej ar šokolādes masu un atdzesē, rotā ar krēmu, šokolādes dekoriem un lazdu riekstiem.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.