Kā pateikt, ka lidsabiedrība tev liek pārmaksāt par biļetēm?

Lidojumu cenas un kā tās tiek veidotas, ikvienam pasažierim ir mistērija. Vienu brīdi cena tāda, citā pavisam cita, bet kad biļeti iegādājies - atkal cena nokritusi, nu kas te notiek, vai ne? Taču ir arī mierinājums - aviobiļešu cenas ir mainīgas visā pasaulē, ne tikai Latvijā vai Eiropā. Un to, kā tās veidojas, būtībā zina tikai pati aviosabiedrība. Tieši tāpēc lidojums no Londonas uz Oslo ar pārsēšanos Rīgā varētu būt lētāks nekā tiešais lidojums Londona - Rīga vai arī lidojums no Viļņas caur Rīgu var būt lētāks par lidojumu no Rīgas...

Statistika norāda, ka ik dienas visas pasaules aviobiļešu cenas mainās vairākus miljonus reižu.

"Cena ir mehānisms, kas balansē piedāvājumu un pieprasījumu," norāda Eds Perkins, "airfarewatchdog.com" redaktors. Cenu ietekmējot simtiem dažādu faktoru, tostarp arī vai lidsabiedrība, kas piedāvā lidojumu, lido no savas bāzes vai nē - ja tā nelido no bāzes, cena, visdrīzāk būs dārgāka. Tāpat cenu ietekmē arī konkurence.

Tomēr kā saprast, ka lidojumu cenas ir neatbilstoši augstas?

Agrāk, kad valdības regulēja lidsabiedrības, tika izstrādāti industrijas standarti, cik vajadzētu maksāt lidojuma kilometram. Šajā cenā arī bija iekļauta lidsabiedrības peļņa, kas bija visai pieklājīgā līmenī - aptuveni 12%. Tomēr šobrīd lidsabiedrības ir privātkompānijas, kas var uzlikt cenu tādu, kādu tās vēlas. Protams, arī lēto lidsabiedrību dalība tirgū, tirgu ir izmainījusi - nereti uz Berlīni vai Londonu varam aizlidot pat par 20 eiro.

Taču, kā norāda eksperti, ekonomiskās klases biļetei nevajadzētu maksāt vairāk par 10 - 15 centiem kilometrā. Tātad, ja lidojat uz Parīzi (aptuveni 1700 kilometru attālumā), viena virziena biļetei nevajadzētu maksāt vairāk par 170 - 250 eiro. Ja lidojat līdz Stokholmai, biļetei vajadzētu maksāt aptuveni 50 - 80 eiro, bet Maskavai - 100 - 150 eiro.

Šeit gan jāņem vērā, ka lidojumu cenas īsos galamērķos būs dārgākas, jo lidojuma pašizmaksa būs lielāka - jāmaksā lidostu nodokļi, darbinieku algas u.c. izmaksas arī par 40 minūšu lidojumu no Rīgas līdz Tallinai. Tomēr šis varētu būt labs orientieris, lai saprastu, ka par biļeti, iespējams, pārmaksājat.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk
Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.1653161sec.