Kā ķermeni ietekmē ilgs lidojums?

Lidojumu laika rekordi tiek pārspēti un lidmašīnas spēj pieveikt aizvien lielākus attālumus un nolidot vairākas stundas. Speciālisti veikuši daudzus pētījumus, kas atklāj, kas notiek ar ķermeni tik ilgā lidojumā? Daži no šiem faktiem var jūs pārsteigt.

Zobu sāpes

Vairums pasažieriem ir pazīstama sajūta, kad lidmašīnai paceļoties vai nolaižoties, aizkrīt ausis. Ausis aizkrīt, mainoties spiedienam ausīs, degunā vai rīklē. Līdzīgi veidojas zobu sāpes. Lidmašīnai paceļoties, gāzes burbulīši, izplešas, tā radot aizsprostojumu, kas izraisa zobu sāpes. 

Uzpūties vēders

Lielākajai daļai cilvēku pazīstamākie "traucēkļi" ir iepriekš minētās zobu sāpes un auss aizkrišana. Bet gāzu burbulīši izplešas ne tikai zobos, tie var rādīt arī "pārpildītu" sajūtu vēderā, jo gāzei, atrodoties lielā augstumā, ir īpašība izplesties. Tāpēc nav ieteicams pirms garā lidojuma ēst smagus ēdienus.  

Pasliktinātas koordinācijas spējas

Viens no nopietnākajiem garo lidojumu radītajiem efektiem ir diennakts ritma izjaukšana jeb jet-lag. Bet aiz acīmredzamā simptoma – miegainības un pārguruma – slēpjas arī citi simptomi. Jet-lag ietekmē visa ķermeņa fizioloģiju, ieskaitot kortizola līmeņa regulēšanu, kas ietekmē fizisko darbību. Lai atgūtu savu ierasto dienas ritmu un normālu ķermeņa funkcionēšanu, nepieciešamas līdz pat 48 stundas.

Potīšu vingrinājumi ikvienam

Var pieņemt, ka dziļo vēnu trombozi un muļķīgo kompresijas zeķu biznesu jāatstāj vecāka gadagājuma cilvēkiem, bet tomēr, pavadot lidojumā vairākas stundas, ikvienam nepieciešams kaut uz brīdi izkustēties. Pētījumi liecina, ka pasažieriem, kas ceļā pavada vairāk nekā četras stundas vai ilgāk, vajadzētu piecelties un pastaigāt, bet tiešām - piecelties nevis tikai izkustināt kājas, jo pēdu un potīšu vingrinājumiem nepieciešams spiediens – proti, paša ķermeņa masa, kas, radot spiedienu uz kājām, atjaunos asins cirkulāciju kājās un pasargās no iespējamu trombu veidošanās.   

Izžūt kā rozīnei

Lidmašīnas salonā gaisa mitrums bieži vien nokrītas līdz pat 10%, salīdzinoši Londonā parasti gaisa mitrums ir līdz 50%  – zemais gaisa mitruma līmenis sausina ādu un rada nelielu kairinājumu acīm. Turklāt, ja lidojuma laikā dzerat tēju, kafiju vai alkoholiskos dzērienus, galamērķī nonāksiet dehidrējies. Labākais veids, kā novērst atūdeņošanos, ir lidojuma laikā dzert tikai ūdeni un citus bezalkoholiskos dzērienus. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Klasiskā Itālija jau 24.03.! Latvia Tours
Garantēts ekskursiju ceļojums! 24.03.-31.03. Grāca, Venēcija, San Marino, Roma, Florence, Pyramidenkogel | Skatīt vairāk
no 469.00 EUR
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 27.02.2024 Bezmaksas ekskursijas pa Liepāju Liepājas reģiona TIB
Nepalaid garām iespēju doties bezmaksas pastaigu ekskursijā pa izgaismoto Liepāju kopā ar lielisku gidu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 08.03.2024 - 26.03.2024 TURCIJA no 280 € CelojumuBode.lv
Sezonas sākums jau pēc dažām nedēļām. Visu tūroperatoru piedāvājumi un akcijas! | Skatīt vairāk
280 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14804006sec.